Een hoofdgerecht voor 4 personen, bereidingstijd 25 minuten. Een wrap van sla..., tja..., hoe kom je op het idee? Nou, gewoon bedacht om de calorieën, het vetgehalte en de koolhydraten zéér laag te houden! Geloof me, het is een lekker gerecht en voedzaam genoeg hoor!
Gaat uw voorkeur tóch meer uit naar een ‘echte’ wrap, tortilla of pitabroodje... óók prima hè? Let wél, dat dan de voedingswaarden per portie niet meer kloppen!
Speklap met zwoerd is gesneden van het buikspek met de huid (zwoerd). Bij de slager kun je een speklap met of zonder zwoerd vragen. Zwoerd is het stevige gedeelte (de huid dus) die op het vet zit. De speklap is geschikt voor verschillende manieren van bereiden, zoals grillen, bakken en stoven. Een stukje spek zou gunstig zijn voor je hart, jaja! Spek bevat namelijk omega 3 vetzuren, dezelfde geroemde vetzuren die je in vis vindt. Dus, zo af en toe een stukje spek eten kan je bloeddruk verlagen en het risico op hartaandoeningen verminderen.
Teriyaki saus bestaat meestal uit een mengsel van sojasaus, mirin (zoete rijstwijn), sake (Japanse alcoholische drank) en suiker. Officieel heet sake seishu (klare drank). Een alternatief voor mirin kan zijn droge sherry met een mix van sake en suiker! Vaak wordt er ook nog knoflook en/of gember aan toegevoegd voor een extra smaakexplosie. De combinatie tussen het vlees/vis of groenten, zorgt voor een perfecte balans tussen zoet en hartig. Teriyaki is een Japanse kooktechniek, waarbij gesneden vlees of vis wordt gebakken (Yaki) in een marinade van sojasaus, waardoor het een speciale glans (Teri) krijgt. Leuk om te weten tóch?
Mihoen is een dunne Chinese noedel, gemaakt van rijstbloem. Het is ook bekend onder de naam bihoen of rijstvermicelli. In Thailand noemt men het sem mie; in Vietnam buń; in de Filippijnen bihon; in Maleisië en Singapore bee hoon; en in Indonesië bihun of mihun. Nou, zoveel verschillende benamingen voor één produkt! Aangezien mihoen gemaakt wordt van rijstmeel is het altijd glutenvrij. Mihoen is licht verteerbaar. Spoel mihoen direct na het koken af met koud water, in een vergiet. Zo stop je het kookproces en is de mihoen minder plakkerig!
Atjar Tjampoer is een zuurgerecht uit de Indonesische- en Maleisische keuken. In de moderne Indonesische spelling wordt het nu geschreven als Acar! Een atjar wordt gemaakt met azijn waaraan allerlei ingrediënten kunnen worden toegevoegd zoals; olie, zout, suiker en véél Indische kruiden, met name koenjit (kurkuma), waardoor de atjar de gele kleur krijgt. Gebruik je meerdere groenten dan spreekt men van Atjar Tjampoer (acar campur); gemengd zuur! Denk aan witte kool, wortel, ui, paprika, Chinese kool, komkommer. Zelfs (Spaanse) pepers toevoegen kan waardoor het een scherpere smaak krijgt! Atjar Tjampoer kun je zien als de Indische versie van kimchi (fermenteren).
Kropsla is een eenjarige plant uit de composietenfamilie. De bladgroente wordt voornamelijk rauw gegeten maar kan ook worden gekookt! Bij de groei vormt kropsla een stengel. Aan de stengel groeien bladeren. Kropsla is rijk aan vitamine K en bevat hoeveelheden kalium en vezels. Vitamine K is belangrijk voor de opname van calcium in je botten en helpt daardoor je botten sterk te houden. Daarnaast helpt vitamine K bij de normale stolling van je bloed. Ongeveer 10 weken na het zaaien kun je kropsla al oogsten. Sla zit boordevol antioxidanten. Verschil kropsla/ijsbergsla: ijsbergsla vormt een dichte krop. De lichtgroene bladeren zijn stevig, knapperig en iets doorzichtig. De smaak is pittiger dan die van de kropsla!
Tips om sla langer te bewaren
- Haal de sla uit het zakje van de supermarkt en hevel het over naar een plastic ziplockbag (een druk- en sluitzakje). Deze sluiten beter af en daardoor blijft je sla langer vers!
- Doe de sla in een grote glazen kom, leg er een paar keukenpapiertjes op en sluit goed af met vershoudfolie.
Het keukenpapier absorbeert het vocht! Ideaal, werkt prima!
- Haal de sla uit het zakje van de supermarkt en pak een schone theedoek. Leg de sla op de doek en rol deze vervolgens op. Bind de uiteinden vast met groente-elastiekjes. Bewaar de rol in de groenten la van je koelkast en haal er iedere keer uit wat je nodig hebt!
- De beste tip: koop een verse krop en pas bovenstaande tips toe. Sla uit een krop die je zelf wast én snijdt blijft áltijd langer goed dan de voorverpakte sla! Is het zakje van de voorverpakte sla eenmaal geopend… misschien nog te gebruiken na 1 dag? Daarna is de sla meestal wat bruin en niet lekker meer!
Ingrediënten
300 gram speklap met zwoerd; 250 gram champignons; 2 teentjes knoflook; 1el zonnebloemolie; 50 ml teriyakisaus; 200 gram mihoen; 1 bos bosuitjes; 1/2 pot atjar tjampoer (pot van 320 gram); 1 grote kropsla.
Bereidingswijze
- Snij de speklapjes in stukken van 3 cm, de champignons in kwarten en de knoflook fijn. Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak het vlees met de champignons 10 minuten. U kunt het vlees ook grillen op de bbq.
Schep dit regelmatig om. Voeg na ca. 7 minuten de knoflook toe en bak het mee. Schenk de teriyaki saus erbij en verwarm dit 2 minuten mee.
- Bereid intussen de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel af met koud water. Snij de bosuitjes in dunne ringetjes. Giet de atjar af. Was en droog de slablaadjes.
- Verdeel de speklapjes met de champignons, mihoen, bosui, atjar en sla over aparte schaaltjes en zet dit op tafel. Eenieder kan dan zijn eigen slablad vullen en oprollen als wrap! Eet smakelijk!
Voedingswaarden per portie
329 kcal; 17 gram vet, 6 gram verzadigd; 29 gram koolhydraten, 9 gram suikers; 4 gram vezels; 13 gram eiwit; 158 gram groenten.
Wijntip
Frankrijk: Côtes de Provence, Provençaalse droge rosé;
Frankrijk: Zinfandel, droge witte wijn;
Frankrijk: Chenin Blanc, droge witte wijn;
Frankrijk: Gewürztraminer, droge witte wijn;
Frankrijk: Pinot Blanc, droge witte wijn;
Frankrijk: Pinot Gris, droge witte wijn;
Frankrijk/Duitsland: Riesling, droge witte wijn;
Frankrijk: Sylvaner, droge witte wijn;
Italië: Pinot Grigio, droge witte wijn;
Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, droge witte wijn;
Frankrijk: Beaujolais, droge rode wijn;
Frankrijk: Pinot Noir, droge rode wijn;
Italië: Lambrusco, licht sprankelende rode wijn;
Portugal: Douro, Dăo en Alentejo, droge rode wijnen;
Spanje: Tempranillo, stevigere droge rode wijn.