Een hoofdgerecht voor ruim 4 personen. Bereidingstijd: 20 minuten voorbereiding en circa 20 minuten oventijd. Deze keer een werkelijk héérlijk gerecht... past prima bij deze tijd van het jaar. Van dit gerecht kun je makkelijk in één keer twee schalen maken… veel visite? Of wat teveel is lekker invriezen.
Deze zuurkoolschotel met gehakt (of kipfilet of vleesvervanger) is een makkelijk recept met een Surinaamse twist! Door het gehakt te kruiden met masala, trassi en sambal (oorspronkelijk met sambal Madame Jeannette... héél pittig), krijgt deze Hollandse pot ineens een interessante oppepper. Lekker met puree van aardappelen… of koolhydraat vriendelijk met bijvoorbeeld knolselderij, pastinaak, bloemkool… of natuurlijk rijst!
Zuurkool is gesneden witte kool die door inwerking van diverse melkzuurbacteriën is geconserveerd. Zuurkool smaakt hierdoor zuur. In Vlaanderen wordt vaak choucroute gezegd... net als in Frankrijk in de Elzas. Choucroute is een verbastering van het Middelhoogduitse Sūkrūt. De moderne Duitse naam hiervoor is Sauerkraut.
Crème fraîche (Frans voor verse room) is aangezuurde room met 30% melkvet of meer, gemaakt van koe- of geitenmelk. Voor het aanzuren gebruikt men melkzuurbacteriën om het vervolgens, in 12 tot 18 uur bij een temperatuur van 20 graden, te fermenteren. Crème fraîche is beter geschikt voor warme gerechten dan zure room (beter bij het bereiden van koude sauzen/gerechten). Verschil tussen crème fraîche en kookroom is eigenlijk dat het minder vet bevat. Dat betekent dat je het niet stijf kunt kloppen. kookroom heeft meestal een vetpercentage van 20%.
Trassi
Wat is trassi en wat kun je ermee? Trassi smaakt erg zout en heeft een unieke smaak die doet denken aan vis en garnalen. Het is een gefermenteerde garnalenpasta die vaak gebruikt wordt om (veelal Indische) gerechten op smaak te brengen. De geur van trassi is nogal penetrant!
Garam Masala
Het betekent letterlijk ‘heet kruidenmengsel’. Een mix van droge specerijen zoals kaneel, kardemom, kruidnagel, nootmuskaat en koriander. Eigenlijk zijn dit authentieke kerriekruiden. Kerriepoeder bevat ook kurkuma (waardoor het de gele kleur krijgt). Heeft u geen masala in huis... geen paniek, kerriepoeder is een uitstekende vervanger!
Sambal Madame Jeannette
De madame Jeannette peper is een zéér hete- en aromatische West-Indische pepersoort! Wees voorzichtig bij het eten ervan én was goed je handen voordat je je gezicht (ogen, neus, lippen) aanraakt na het kleinsnijden ervan. De madame Jeannette is altijd geel. Waarom heet deze peper madame Jeannette? Grappig om te vermelden dat de van oorsprong Surinaamse madame Jeannette vernoemd is naar een lokale prostituee die bekend stond als behoorlijk pittig! U hoeft echt niet per se deze sambal aan te schaffen hoor. Gebruik gewoon sambal die u in huis heeft en pas de hoeveelheid aan naar uw eigen smaak!
Ingrediënten
1 kilo kruimige aardappelen, geschild in stukken; 2 uien, fijngesnipperd; 2 teentjes knoflook, fijngehakt; 500 gram rundergehakt, kip of vleesvervanger; 500 zuurkool naturel; 100 ml volle melk; 200 ml crème fraîche; 200 gram geraspte oude kaas; 1 runderbouillonblokje, verkruimeld; 1 tl trassi, fijngehakt; 1 tl masala of kerriepoeder; sambal naar eigen smaak en sterkte; zout; klontje boter; beetje olie.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op circa 200 graden.
- Kook de aardappelen met een snufje zout, giet ze af en stamp ze tot puree met een klontje boter en de melk.
- Bak het gehakt rul in een grote koekenpan op medium tot hoog vuur en voeg daarna de uien, de knoflook, masala (of kerriepoeder), trassi, het verkruimelde bouillonblokje en de sambal toe. Schep alles goed door en laat lekker sudderen tot alles gaar is.
- Nu kun je de Surinaamse zuurkoolschotel gaan opbouwen in een ingevette ovenschaal. Begin met het gehakt en verdeel daar de crème fraîche over (makkelijk met een spatel). Knijp de zuurkool uit en verdeel dit over de ovenschotel. Schep daarna de aardappelpuree erover en bestrooi met de geraspte kaas.
- Laat de zuurkoolschotel in de voorverwarmde oven in 15 tot 20 minuten een goudbruin korstje krijgen. Zelf zet ik liever de oven wat lager en verleng ik de oventijd... alles moet wel gaar en warm zijn, vooral de zuurkool. Serveer met zoetzuur (atjar), tomaat/komkommersalade. Eet smakelijk... Sjoerkoro…, Surinaams voor tot snel! Laat maar weten of het smaakte.
Voedingswaarde per portie
450 kcal; 70 gram koolhydraten, 12 gram suikers; 19 gram vet, 9 gram verzadigd; 26 gram eiwitten; 98 gram groenten.
Wijntip
Frankrijk: Pinot Blanc, droge witte wijn;
Frankrijk of nieuwe wereld: Sauvignon Blanc, droge witte wijn;
Frankrijk: Chenin Blanc, droge witte wijn;
Frankrijk of nieuwe wereld: Riesling, droge witte wijn;
Italië: Pinot Grigio, droge witte wijn.
Frankrijk: Pinot Noir; droge rode wijn;
Frankrijk of nieuwe wereld: Cabernet Sauvignon, droge rode wijn;
Frankrijk of nieuwe wereld: Merlot, droge rode wijn;
Frankrijk: Syrah, soepele rode wijn.