Waarschijnlijk zal het u opgevallen zijn, dat vanaf 25 november ‘Tante Mieke’, de salonwagen van theatermaker Heleen van Doremalen en haar tractor Meneertje Bangbang, het voorplein van winkelcentrum Heksenwiel hadden ingenomen.
Heleen (1963) stond daar om mooie lichtpuntjes te verzamelen voor haar project ‘Lichtpuntje in de duisternis’, een onderdeel van het evenement Wintergloed cultureel kerstfestival dat plaatsvindt op zaterdag 14 december van 11.00 tot 16.00 uur.
Dit is een initiatief van de winkeliersvereniging, gemeente Breda, Heleen van Doremalen, VSBfonds, Eelt Theatercollectief en provincie Noord-Brabant.
HBN-MP vond het tijd om eens kennis te gaan maken met Heleen en stapte haar salonwagen binnen. Een mooi ingerichte wagen, die vooral veel warmte uitstraalt, evenals Heleen die meteen van wal stak. “Ik sta hier twee weken om verhalen/lichtpuntjes te verzamelen. Ik stel wijkbewoners enkele vragen zoals: Voor wie ben jij een lichtpuntje? Wie is voor jou een lichtpuntje? En wat voor leuke kerstanekdote heb jij mij te vertellen? Dit zijn een paar uit de vele vragen die ik stel. Wat ik hoop te bereiken is dat ik een wezenlijk contact met de wijkbewoner krijg.”
Theatermaker
Heleen heeft ruim dertig jaar ervaring als theatermaker en met haar salonwagen rijdt zij door de Haagse Beemden om via haar community art project in contact te komen met bewoners. De inspiratie die zij krijgt van bewoners door de gesprekken die zij met hen voert, vertaalt Heleen in een artistieke uitingsvorm. Hoe dat er precies uit komt te zien was op het moment van het interview voor Heleen nog niet duidelijk. Daar gaat zij de komende weken mee aan de slag. Het wordt in ieder geval een installatie waar dingen te zien en te horen zijn, die zij bij de Zonnewijzer gaat neerzetten. Tijdens het interview stonden bewoners geduldig te wachten om met Heleen in gesprek te mogen gaan. Heleen: “Ik heb echt al zoveel mooie mensen mogen spreken. De belangstelling is groot!”
Programma
“Het belooft een hele bijzondere dag te worden”, vervolgt Heleen haar verhaal. “Er is zoveel te beleven. Ik ben maar een klein onderdeel van het programma. Eelt Theatercollectief heeft het programma samengesteld. Er komt een Cello Mobile waar twee bezoekers ervaren hoe muziek hen verbindt. Glazendraaier Rogier Kappers laat zien waarom het glasorgel in de 18e en 19e eeuw populair was. Ook de Eeltherders komen met hun schapen. Dansnest De Ader gaat op zoek naar hoe je verbonden kunt zijn door met elkaar te dansen en er komt een lokale (amateur)dichter, Ewoud Scheifes, die ter plekke gedichten schrijft. Er is echt zoveel op cultureel gebied en de toegang is gratis! Ik hoop dat er veel publiek komt kijken en beleven!”
W: heleenvandoremalen.nl W: eeltweb.nl