De energietransitie heeft gevolgen voor u als inwoner van de Haagse Beemden. Daarom organiseert uw wijkraad op dinsdag 26 november een bijeenkomst over dit onderwerp. Tijdens deze bijeenkomst gaan verschillende sprekers in op thema’s die direct voor u van betekenis zijn.
Deelnemende organisaties
Veranderd energiegebruik - ENEXIS
Met de komst van windmolen, zonnepanelen en warmtepompen is ons energieverbruik veranderd. Dat vraagt soms te veel van het stroomnet in uw buurt. Dat merkt u thuis misschien aan knipperende lampen of een omvormer die uitvalt op zonnige dagen. Daarom is het belangrijk dat ons stroom- en gasnet flink op de schop gaat. Hierdoor kunnen ook volgende generaties elke dag energie blijven gebruiken. Als energiegebruiker kunt u daar een rol in spelen. ENEXIS toont u de ontwikkelingen en de mogelijkheden.
De Warmtetransitie - TNO
De warmtetransitie is een van de grootste onderdelen van de energietransitie. Een van de duurzame oplossingen waar de overheid voor kiest is een warmtenet. Een warmtenet, ook bekend als stadsverwarming, is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Met een warmtenet kunnen woningen worden verwarmd. Er is dan geen cv-ketel en geen aardgas (meer) nodig. In Breda ligt een van de oudste warmtenetten van Nederland. Zo’n 20.000 woningen (ca. 22% van alle huishoudens) en 100 bedrijven in Breda zijn op het net aangesloten voor verwarming en warm water, waarvan het leeuwendeel direct bij de bouw. Ook voor veel bestaande woningen en bedrijven die nu nog verwarmen met aardgas, is een aansluiting op een warmtenet een goed alternatief. Maar wat houdt dit in voor u als bewoner van de Haagse Beemden? Wat ga je er thuis van merken, of wat zijn de kosten? TNO gaat in op de vele mogelijkheden en onmogelijkheden van stadsverwarming.
Gemeente Breda helpt haar inwoners
De komende jaren helpt de gemeente inwoners zich voor te bereiden op de overstap naar een duurzame warmtebron. Iedereen kan zelf al aan de slag met minder energie gebruiken, bijvoorbeeld door te isoleren, goed te ventileren, kieren te dichten en over te stappen op elektrisch koken. Een goed geïsoleerd huis met een laag energieverbruik is later makkelijker aardgasvrij te maken. Bovendien bespaart u nu al op uw energierekening, heeft u meer wooncomfort en stijgt de waarde van uw huis. Samen met woningcorporaties, energiebedrijven, maatschappelijke organisaties, wijkraden en inwoners maakt de gemeente per wijk een Wijk Energie Plan (WEP). Hierin staat hoe we ons kunnen voorbereiden en wat u nu al kunt doen.
De Energie coöperatie - BRES
Als buurt zelf bepalen hoe uw energie- en warmtevoorziening eruit ziet en daar gezamenlijk eigenaar van worden; dat maken lokale energiecoöperaties mogelijk. In zo’n coöperatie steken burgers de koppen bij elkaar om in gezamenlijk overleg mooie, duurzame plannen te maken die goed zijn voor hun eigen omgeving. Zo kunnen burgers gezamenlijk een belangrijke bijdrage leveren aan de energie- en warmtetransitie. Dit gaat over het opwekken van stroom met windmolens en zonnepanelen, maar ook over warmtenetten, lokale energieopslag of bijvoorbeeld laadpalen en elektrisch rijden. Wat er zoal komt kijken bij het oprichten van zo’n energiecoöperatie wordt op deze avond toegelicht en besproken.
Programma
19.00 - 19.30 uur Inloop
19.30 - 19.35 uur Welkom en korte toelichting op het programma
19.35 - 19.50 uur Veranderd energiegebruik, de gevolgen - door gastspreker van ENEXIS
19.50 - 20.05 uur De Warmtetransitie en het warmtenet - door gastspreker van TNO
20.05 - 20.20 uur De Energiecoöperatie - door gastspreker Coöperatiestuurgroep
20.20 - 20.35 uur Gemeente Breda helpt inwoners - door gastspreker gemeente Breda
20.35 - 20.45 uur Korte pauze
20.45 - 21.30 uur Forumdiscussie met sprekers en publiek o.l.v. Theo Bosters - BEKOM
21.30 - 22.00 uur Afsluiting met drankje
Locatie: Wijkcentrum Heksenwiel, Heksenwiellaan 2, Breda
Meer informatie en aanmelden:
haagsebeemden.nl/energie-transitie