Een hoofdgerecht voor 4 personen, bereidingstijd 20 minuten en 25 minuten in de oven. Een apart maar o zo smakelijk recept. Best een spannende combinatie maar…, erg lekker! Redelijk laag in kcal, vetten en koolhydraten. Van tevoren te bereiden, dus, verwacht u bezoek, maak dan eens deze bietentaart.
Uit te breiden met een groene salade... stokbroodje met een smeerseltje (tapenade van olijven/tomaten), tzatziki, Frans kaasje? Succes!
Rode biet
Verse rode biet kun je rauw eten, in dunne reepjes of in dunne plakjes. Lekker als carpaccio of door een salade. Je kunt rode biet ook roosteren in de oven, koken, stoven of roerbakken Kortom, met rode biet kun je alle kanten op! Bieten (óók voorgekookt) zijn gezond. Ze bevatten namelijk veelal dezelfde stoffen als rauwe bietjes; alleen dan wel in kleinere hoeveelheden en dat komt door het koken (verwarmen dus). Rode bieten zitten bomvol vitaminen en mineralen. Vitamine A, B en C, bètacaroteen en foliumzuur. Magnesium, kalium, fosfor en véél ijzer. Rode bieten zijn óók goed voor je bloeddruk.
Room is een zuivelprodukt. Het is het vetste gedeelte van de koemelk. Dat wil zeggen dat de room ervan afgeschept wordt. Room wordt veel gebruikt bij het maken van toetjes, taarten en ook hartige gerechten, zoals in dit recept. Er zijn tegenwoordig óók diverse (kook) roomproducten te verkrijgen die een lager vetpercentage hebben!
Honing is een natuurlijke, vloeibare substantie die ontstaat als honingbijen en/of honingmieren nectar uit de bloemen verzamelen en deze vervolgens omzetten. De nectar wordt zowel door toevoegen van enzymen als door verdikking door verdamping omgezet naar honing. Honing wordt door ons als voedingsmiddel gebruikt. Honing zit boordevol antioxidanten en enzymen. Je kunt honing dagelijks consumeren en toevoegen aan bijvoorbeeld thee, yoghurt, smoothies en bakrecepten... én dus óók in dit recept! Honing is een échte bondgenoot voor mensen met een hoge bloeddruk. Honing is rijk aan glucose, wat kan zorgen voor een extra productie van serotonine wat bevorderlijk werkt om in slaap te komen. Let wél op met de inname van honing als u diabetespatiënt bent... overleg met uw arts/praktijkondersteuner/diëtiste.
Oregano, ofwel wilde marjolein of palingkruid een zoet ruikend, sterk geurend kruid. Het is een belangrijk ingrediënt in de Italiaanse keuken. Het is een héérlijke smaakmaker in pasta's, op geroosterde groenten, en in pizzasaus. Je kunt oregano ook gebruiken om vlees (met name lams- en schapenvlees) op smaak te brengen. Als je oregano bijvoorbeeld door olijfolie mengt dan heb je al een héérlijke marinade voor vlees op de grill of bbq. Voeg vers citroensap, knoflook en peper toe aan deze marinade en je hebt een heerlijke vissaus.
Pecannoten
De pecannoot is een bladverliezende, tot 40 of 50 meter hoge boom uit de okkernoot familie. Pecannoten zijn zéér gezond vanwege hun voedingswaarden. Ze bevatten gezonde, enkelvoudige onverzadigde vetten die gunstig zijn voor het hart en de bloedvaten. Een goede bron van plantaardige eiwitten, vezels en mineralen zoals magnesium, fosfor en zink. Pecannoten zijn één van de lekkerste noten om rauw te eten. Ze zitten boordevol eiwitten en zijn daardoor ideaal om door het ontbijt te doen, om mee te bakken of om zo uit het vuistje te eten. Rauw zijn ze al lekker... nog lekkerder als u ze roostert of bakt in arachideolie (plantaardige olie). Het is een luxe notensoort die qua uiterlijk lijkt op de walnoot en vooral in Noord Amerika wordt gewonnen. Pecannoten smaken héérlijk zoetig en zijn superlekker om te verwerken in een Pecan Pie... écht Amerikaans en héél lekker!
Geitenkaas wordt gemaakt van geitenmelk. Omdat de melk hiervan maar beperkt houdbaar is, maakt men er kaas van, zodat de waardevolle bestanddelen van de melk worden behouden. Geitenkaas bevat essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A, B en D en fosfor. In vergelijking met gewone kaas heeft geitenkaas minder calorieën en vetten. Geitenkaas is makkelijker te verteren dan kaas van koemelk… fijner voor de darmen dus!
Ingrediënten
6 plakken bladerdeeg (diepvries); 5 verse, rauwe bieten; 1 ui; 1 ei; 200 ml room; 1 el honing; 2 tl gedroogde oregano; 100 gram pecannoten; 150 gram geitenkaas, in kleine stukjes; peper en zout; olijfolie; taartvorm; ovenschaal.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180/200 graden (liefst niet té warm, kijk even naar het gebruik van je eigen oven). Schil de rode bieten en snij ze in vijf partjes. Leg de bieten in een ovenschaal, besprenkel ze met olijfolie, bestrooi met peper en zout. Rooster de bieten circa 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Vet een taartvorm in met olijfolie en bekleed deze met het bladerdeeg… óók de zijkanten. Snij de ui in halve ringen. Laat de bieten iets afkoelen en verlaag de oventemperatuur naar ongeveer 170 graden. Verdeel de bieten en uien over het deeg. Leg de geitenkaas tussen de bieten.
- Klop het ei los, meng dit met de room, honing, oregano, peper en zout. Giet het mengsel over de bieten en bestrooi met de pecannoten. Bak de taart circa 25 minuten in de oven. Eet smakelijk!
Voedingswaarden per portie
296 kcal; 28 gram vet; 5,3 gram koolhydraten; 5,2 gram eiwitten.
Wijntip
Frankrijk of nieuwe wereld: Grenache, droge rode wijn;
Frankrijk: Carmenère, droge rode wijn;
Frankrijk: Pinot Noir, droge rode wijn, mag iets koeler gedronken worden;
Frankrijk of nieuwe wereld: Sauvignon Blanc, droge witte wijn;
Frankrijk: Riesling, droge witte wijn.
Proost!