Deze week een Indisch gerecht. Pastei Tutup oftewel Indische pastei is een ovenschotel die afgedekt is, gesloten/dicht ...tutup dus! De schotel heeft iets weg van een Shepherd Pie. Er zitten hele eenvoudige ingrediënten in waarbij u zich misschien afvraagt... is dit wel een Indisch gerecht? Jazeker, én een héél bekend gerecht! Een hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 30 minuten en circa 25 minuten in de oven.
Indische pasteitjes kent u misschien al wel. Dat zijn van die halfronde deegflappen met een lekkere vulling van kip of gehakt, erwtjes, worteltjes, ei en soe-oen (glasnoedels). Deze flappen kun je kopen bij de toko of lekker zelf maken. De kleine pasteitjes worden als snack gegeten; de pastei Tutup is een volledige maaltijd waarbij je een beetje sambal en/of piccalilly serveert. Eventueel een lekkere frisse komkommersalade erbij... heerlijk! De restjes kun je prima bewaren in de koelkast en de volgende dag eten als lunch. Vaak smaakt het dan nog lekkerder! Je warmt het op in de oven of opbakken in de koekenpan.
Soe-oen
Glasnoedels óók wel vermicelli genoemd; gemaakt van mungbonen (basis van taugé), zoete aardappel of cassave. Soe-oen wordt in gerechten (soto, is een soep) gebruikt en in snacks, zoals een pasteitje. Soe-oen is vegetarisch en natriumarm en kan in verschillende gerechten toegepast worden. Vijf minuten laten wellen in kokend water en laten uitlekken in een vergiet. Soe-oen is verkrijgbaar bij de toko en de supermarkt (merk Go-tan).
Ingrediënten
1 kilo kruidige aardappelen; 4 eieren, 3 gekookt en 1 rauw; 3 teentjes knoflook; portie soe-oen (glasnoedels); 250 gram champignons; 1 el milde olijfolie; 500 gram rundergehakt, kip of vega vervanger; 450 gram erwten en wortelen, diepvries; 1 runder- of groente bouillonblokje; 200 ml halfvolle melk; 2 tl nootmuskaat; Pureestamper en ovenschotel!
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de aardappelen, snij ze in gelijke stukken en kook ze in circa 25 minuten gaar. Kook 3 eieren in circa 8 minuten hard, laat ze schrikken onder koud water. Kook een portie soe-oen en laat uitlekken.
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snij de champignons in plakjes. Verhit de olie en fruit de ui en de knoflook 2 minuten. Voeg het gehakt of de variant toe en bak het rul.
- Voeg de champignons toe en bak deze 2 minuten mee. Voeg de groenten toe en bak dit 5 minuutjes mee. Verkruimel het bouillonblokje erboven en breng op smaak met zout, peper, eventueel al wat sambal...
- Stamp de aardappelen fijn. Verwarm de melk, voeg samen met de nootmuskaat toe en roer tot een smeuïge puree (eventueel een klontje boter)! Snij de gekookte eieren in plakjes.
- Doe het gehaktmengsel met de uitgelekte soe-oen in de ingevette ovenschaal, verdeel er de plakjes ei over en vervolgens de puree. Trek met een vork strepen in de puree. Klop het rauwe ei even los met een vork en smeer dit met een kwastje uit over de puree! Versier de bovenste laag met gezichtjes van kleine bolletjes puree. Een eventuele komkommersalade kunt u van tevoren bereiden! Eet smakelijk!
Voedingswaarden per persoon
555 kcal; 19 gram vet, 8 gram verzadigd; 60 gram koolhydraten, 9 gram suikers; 10 gram vezels; 31 gram eiwit; 1,4 gram zout; 200 gram groenten.
Wijntip
Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, droge witte wijn;
Frankrijk: Chenin Blanc, droge witte wijn;
Spanje: Verdejo, droge witte wijn;
Frankrijk: Merlot, droge rode wijn;
Italië: Soave, droge rode wijn;
Italië: Montepulciano d'Abruzzo, droge rode wijn.