Een tuin met liefde

08 september 2024     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

Een tuin met liefde Jupiterlaan Haagse BeemdenUw redacteur bracht een bezoekje aan een tuin in de Jupiterlaan. Het was een stralende zonnige dag. Verschillende flatbewoners legden de laatste hand aan het tuinieren en opruimen. Anderen hadden al plaatsgenomen op de bankjes en tuinstoelen rondom de tafel, vooraan in de tuin.

 

Mee de natuur in?

08 september 2024     Ingezonden door IVN Dintel- en Marklanden – Fotografie Krijn Breen en Paul Mennema

IVN Dintel en Marklanden Krijn BreenDe natuurkalender van IVN Dintel- en Marklanden staat weer vol met uiteenlopende natuuractiviteiten waar ‘jong & oud’ aan mee kunnen doen. Zoals wandelingen met gids, thema-avonden over roofvogels en meer.

Het post CoMed tijdperk is aangebroken

08 september 2024     Column Pennetje

PennetjeDriewerf hoera! CoMed is historie geworden. Net als duizenden medebewoners van de Haagse Beemden was ik op zoek naar een nieuwe dokter.

Groene lasagne met spinazie en kipgehakt

12 juli 2024     Redactie Simone Baars – Bron: Jumbo

LasagneDeze week weer een héérlijke snelle maaltijd en fijn om van tevoren klaar te maken. Dus, dan hup de oven in en lekker oppeuzelen. Het is een hoofdgerecht voor 4 personen; bereidingstijd 20 minuten en circa 45 minuten in de oven!

 

Het is geen vegagerecht maar zoals altijd bij mijn recepten, makkelijk aan te passen met vegavarianten zoals kip-, rundvlees- of andere vlees- of visvervangers.

 

Tip: wilt u de koolhydraten in dit gerecht beperken dan kunt u de lasagnevellen vervangen door vellen van courgettes, wortel of aubergines (aubergines van tevoren liefst even grillen in een grillpan). Gaat goed hoor; ik heb dit al een paar keer zo gemaakt!

 

Spinazie à la crème

Wat zit er in spinazie à la créme? Gehakte spinazie 84%; water, room (melk) 2%, mager melkpoeder, koolzaadolie, tarwebloem, weipoeder, zout, tapiocazaad, zetmeel, suiker en specerijen. Een heleboel ingrediënten dus!

Spinazie à la crème is makkelijk te gebruiken in diverse gerechten zoals quiches, soepen, sauzen en in dit gerecht in ovenschotels. Natuurlijk ook als groente bij bijvoorbeeld aardappels, puree, rijst, vlees, vis enzovoort. De romige structuur maakt het makkelijk om in de diverse maaltijden te gebruiken.

 

Advies is wel om spinazie niet vaker dan drie keer per week te eten.., . dit in verband met de aanwezige nitraten die in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn voor ons lichaam. Spinazie is rijk aan vitamine A en K, eiwitten en vezels en zónder toegevoegde kunstmatige smaak- of kleurstoffen! Spinazie à la crème kun je opnieuw opwarmen. Het is wel belangrijk dat je de spinazie na bereiding snel laat afkoelen, de lasagne dus ook!

Bewaar het in de koelkast bij minimaal 4 graden. Zo krijgen de bacteriën die de eerder genoemde nitraten omzetten in nitrieten, minder kans om deze schadelijke stof te produceren. Bewaar het niet langer dan twee dagen in de koelkast. Spinazie opnieuw invriezen wordt in verband met de structuur niet echt aangeraden. Eerlijk, ik doe dat wel met een restje lasagne..., makkelijk voor een drukke dag!

 

Groene lasagnevellen

Lasagne is een Italiaanse ovenschotel die wordt bereid met dunne pastabladen van circa 10 bij 15 cm. In het Nederlands lasagna, ...in het Italiaans lasagne, ... het meervoud ervan! Voor het deeg worden slechts tarwe en eieren gebruikt. Hoewel typisch Italiaans komt de naam uit Griekenland waar ‘lasanon’ platte deegkoek betekent.

De groene kleur van de bladen wordt verkregen door de spinazie die is toegevoegd aan het deeg.

 

Kipgehakt wordt gemaakt van een mix van de kipfilet en wat vet van de kip. Omdat de kipfilet van zichzelf heel mager is, wordt er circa 20% vet van de kip aan toegevoegd. Kipgehakt bevat minder verzadigd vet dan gehakt van rood vlees. Kipgehakt is koolhydraatarm; een goede bron van eiwitten en het bevat vitamine B12 en ijzer.

 

Mozzarella is een verzamelnaam van 2 soorten verse kaas. Het is een zachte, romige en elastische kaas. De oorspronkelijke Italiaanse mozzarella is de ‘mozzarella di bufala’, een porseleinwitte kaas; vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later is men ook mozzarella uit koemelk (licht gelig van kleur door de aanwezige caroteen) gaan maken. Mozzarella is afgeleid van, héél simpel, het woord ‘mixarre’ wat afsnijden betekent! De smaak is zacht en mild, maar tegelijk rijk aan vele subtiele smaakmakers... van licht zoet tot melkachtig en iets kruidigs!

Dé perfecte kaas om te smelten of als smaakmaker in salades te gebruiken.

 

Kazen die gemaakt zijn gepasteuriseerde..., oftewel verhitte melk zijn veilig om te eten....waarom? Eet géén mozzarella of kaas van rauwe melk, niet gekookt dus, oftewel au lait cru, als dat op de verpakking staat. Er kunnen namelijk schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria... die schade aan uw ongeboren kind kunnen aanbrengen!

 

Ingrediënten

1 el Verstegen Italian blend voor lasagne, potje 45 gram; 2 el milde olijfolie; 1 zak deelblokjes spinazie à la crème, 750 gram, diepvries; 1 pak groene lasagnevellen, 250 gram; 400 gram kipgehakt (rundergehakt mag óók) liefst vers van bv de Turkse slager of de poelier; 150 gram geraspte mozzarella, in een zakje of zelf raspen! Peper, zout, knoflook naar eigen smaak. Extra, ovenschaal 20x30 cm én een koekenpan!

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Ontdooi de spinazie en vet een ovenschaal in met wat olie.
  2. Verhit de rest vd olie in een grote koekenpan en bak het kipgehakt rul. Voeg de Italian blend voor lasagne toe en bak dit 1 minuut mee.
  3. Verdeel 3 lasagnebladen over de bodem vd ovenschaal. Verdeel er 1/5 van de spinazie, 1/4 van het Kip gehakt en 1/5 van de mozzarella over. Herhaal dit met de rest van de ingrediënten. Eindig met een laagje spinazie en kaas. Bent u een échte ‘kaaskop’, zoals ik? Strooi dan naar eigen smaak nog pittig geraspte kaas erover en/of serveer een bakje met de extra geraspte kaas.
  4. Bak het in circa 45 minuten gaar in het midden van de oven. Draai halverwege even de ovenschotel..., kijk of het misschien té snel gaat. Eventueel nog serveren met een tomatensalade, stokbroodje met kruidenboter...?

Laat het smaken!

 

Voedingswaarde per persoon

581 kcal; 25 gram vet, 10 gram verzadigd; 52 gram koolhydraten, 5 gram suikers; 6 gram vezels; 34 gram eiwitten; 2,3 gram zout; 131 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Pinot Blanc/Sauvignon Blanc…,droge witte wijnen;

Frankrijk: Chateauneuf du Pape, droge witte wijn;

Italië: Soave/Pinot Grigio/Verdicchio..., heerlijke droge witte wijnen;

Oostenrijk: Grüner Veltliner..droge witte wijn..;

Spanje: Verdejo..., droge witte wijn.

 

 

 

Terug Schrijf reactie

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Freepik

 

^ Naar boven