Dit was Aqua Mundo

16 juli 2024     Ingezonden bericht

Aqua Mundo 2024Breda blikt terug op een stralende editie van Expeditie Aqua Mundo. Het is de vijfde editie van Bredaas' eigen meerdaagse wandelevenement, georganiseerd door BredaWandelt. "Het begint traditie te worden om al wandelend samen de zomer in te luiden."

Breda blijft zich inzetten voor dieren

16 juli 2024     Ingezonden door Gemeente Breda

logo Gemeente BredaBreda is een diervriendelijke gemeente. Dieren moeten hier een zo veilig en dierwaardig mogelijk leven kunnen hebben. Het college van burgemeester en wethouders heeft in de nota ‘Dieren in Breda’ nieuwe afspraken vastgelegd. Deze nota wordt binnenkort besproken door de gemeenteraad.

 

Maden in de kliko? Voorkom ze met deze tips!

15 juli 2024     Van onze redactie

Kliko madenDe zomer is heerlijk, maar brengt ook maden in de kliko met zich mee. Gelukkig is er met een paar simpele stappen een hoop ellende te voorkomen.

Gezellige brocantemarkt Prinsenbeek

08 juli 2024     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

Brocantemarkt Keniawinkeltje Prinsenbeek patchwork jasHet weekend van 29 en 30 juni bracht veel mensen op de been voor een gezellige brocantemarkt. De bezoekers konden genieten van veel koopjes onder een heerlijke zon. Maar er was meer. Een mooi in het oog vallende patchwork jas. Je kon voor een kleine bijdrage raden hoeveel verschillende stofjes er zijn gebruikt om de jas te maken.

 

Ria Bekkers van het Kenia Scholingsproject winkeltje in Prinsenbeek organiseert ieder jaar in het laatste weekend van juni een brocante markt. Gelukkig kan ze rekenen op vele vrijwilligers die haar daar bij helpen. De opbrengst is bedoeld voor de bouw van een nieuw klaslokaal in het gebied in Ahero, waar Ria al drieëntwintig jaar hulp biedt met de opbrengsten van het winkeltje en de markt.

 

Van klaslokaal tot noodhulp

Echter door de vele regens overstroomt de rivier Nyando, die door dit gebied loopt. Naast het betreuren van ruim tweehonderd doden, worden woningen (lemen hutjes), scholen, koeien en de oogst finaal weggespoeld in het kolkende water. De bouw van een klaslokaal is nu minder van belang. De opbrengst van de markt zal worden gebruikt voor noodhulp wat nu erg hard nodig is.

 

De opbouw

Dagen voorafgaand aan de markt is het een komen en gaan bij de Nispenhoeve aan de Beeksestraat in Prinsenbeek. Tenten worden opgezet en vele, vele spulletjes worden er geordend en mooi uitgestald op de tafels en zelfs ernaast, in kratten en dozen op de grond. Er worden tenten ingericht met elektronica, speelgoed, handwerk, planten, serviesgoed, kleding en nog veel meer. Binnen in de grote schuur vind je antiek, curiosa en sieraden. In de open schuur is er, zoals jaarlijks, weer plaats voor de vele boeken. Alles wat een kaft heeft met bladzijdes ertussen, is daar te vinden.

 

Onder een stralende zon staan bezoekers zaterdag al ruim voor tijd in de rij om naar binnen te mogen. Sommigen rennen bij het openen van de poort meteen op hun doel af. Lia: “Ik verzamel puzzels, dus daar wil ik als de kippen bij zijn om wat uit te zoeken. Ik had niet zo hoeven te rennen, want er liggen er heel veel. Ik heb een leuke keuze kunnen maken.”

 

In de tent midden op het terrein delen de handwerkkraam en de kantkloskraam de ruimte. Vele bezoekers zoeken tussen de knopen, ritsen, fournituren, borduurwerken, haakwerken, garens en meer. De diamond painting schilderijen vinden ook gretig aftrek. Hennie: “Ik borduur heel graag en hier word ik heel blij van. Het is een echte ‘snoepwinkel’ voor mij”. Een andere dame, die met haar dochter komt kijken, is blij met de aangekochte breinaalden.

 

Vrijwillige bijdrage

De kantkloskraam aan de andere kant is de enige kraam waar niets te koop is. Er is wel een mogelijkheid voor een vrijwillige bijdrage voor Kenia. Jenny uit Prinsenbeek klost een bloem, een viooltje en Anja uit Breda klost een taart. Beiden hebben wat eigen kantwerk tentoongesteld.

 

Kantkloskraam 

Bezoekers kunnen hier zelf de klossen ter hand nemen, om eens te ervaren hoe de ‘kunst van het kantklossen’ gaat. Jenny en Anja geven allebei les in deze kunstvorm. Zowel vrouwelijke als mannelijke bezoekers willen wel eens een stukje proberen te klossen. Diverse kinderen maken zelf een vriendschapsbandje, wat ze na afloop mee naar huis kunnen nemen. Lace, hoe toepasselijk deze naam: “Ik was hier vorig jaar ook. Ik vind dit leuk om te maken.” Eén jongetje is zo blij met zijn gemaakte vriendschapsbandje, dat hij het hele terrein over danst, al gillend en roepend naar zijn ouders die aan de andere kant op het terrasje zitten.

 

Het meisje en de beer Keniawinkeltje Nispenhoeve PrinsenbeekHet meisje en de beer

Breda ‘stad in een park’, kan weer aan uitbreiding denken, want de bloemen en planten worden goed verkocht. Vooral tuinplanten lopen goed. Ton: Ik ben op zoek naar nog wat planten voor in mijn tuin. Er is een uitgebreide keus voor border- en hangplanten. Ze zien er goed verzorgd uit en ik heb er drie gekocht.” Op een rustig moment zoekt een klein meisje de stilte op. Ze laat een beer schommelen en geniet er zienderogen van. Met haar genieten de bezoekers en vrijwilligers om haar heen, vanwege het vertederende aanzicht.

 

Muzikaal vermaak

Zowel zaterdagmiddag als zondagmiddag is er vertier op het terrein. Zaterdag is het genieten met Blaaskwintet AMusant 2.0. Hun ‘muziek met een knipoog’ zorgt voor een heerlijk rustige sfeer. Ze brengen muziek van grote componisten en topartiesten en starten meteen al met Fats Domino. Zondag brengt het duo Anton Verboom en Erik-Jan Sgravensdijk vrolijk vertier. De markt heeft dit jaar meer dan verwacht opgebracht en ook meer dan vorig jaar. Er is achtduizend euro opgehaald voor de noodhulp in het gebied Ahero in Kenia. Er waren ook meer bezoekers dan vorig jaar, ruim duizend.

 

Brocantemarkt Prinsenbeek muziek

 

En de jas?

De overgebleven spullen krijgen of een nieuwe kans bij andere projecten in de regio, gaan terug naar de opslag of gaan weer naar de winkel in de Groenstraat 42 te Prinsenbeek. In de zomervakantie is de winkel dicht, maar vanaf september kunt u weer komen snuffelen op vrijdagen en zaterdagen van 11.00 tot 15.00 uur. Heeft u deze gezellige dagen gemist en wilt u nog graag een bijdrage geven aan de noodhulp van Kenia, dan vindt u het banknummer op de site van de winkel. En toen was er nog de jas, de patchwork jas. De vraag, hoeveel verschillende stofjes zijn er in de jas gebruikt komt uit op acht. De clue zat hem in het woord ‘verschillende’.

 

www .Keniascholingsproject.nl

Terug Schrijf reactie

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Freepik

 

^ Naar boven