Dit was Aqua Mundo

16 juli 2024     Ingezonden bericht

Aqua Mundo 2024Breda blikt terug op een stralende editie van Expeditie Aqua Mundo. Het is de vijfde editie van Bredaas' eigen meerdaagse wandelevenement, georganiseerd door BredaWandelt. "Het begint traditie te worden om al wandelend samen de zomer in te luiden."

Breda blijft zich inzetten voor dieren

16 juli 2024     Ingezonden door Gemeente Breda

logo Gemeente BredaBreda is een diervriendelijke gemeente. Dieren moeten hier een zo veilig en dierwaardig mogelijk leven kunnen hebben. Het college van burgemeester en wethouders heeft in de nota ‘Dieren in Breda’ nieuwe afspraken vastgelegd. Deze nota wordt binnenkort besproken door de gemeenteraad.

 

Maden in de kliko? Voorkom ze met deze tips!

15 juli 2024     Van onze redactie

Kliko madenDe zomer is heerlijk, maar brengt ook maden in de kliko met zich mee. Gelukkig is er met een paar simpele stappen een hoop ellende te voorkomen.

Breed creatief georiënteerd

29 juni 2024     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Jan Brouwer

Pirita Roks 1

 

Amateurkunstenaar Pirita Roks Os Koivisto (48 jaar) heeft een brede interesse in alles wat met creativiteit te maken heeft. Zij schildert, maakt meubels, taarten en sieraden. Pirita vindt het leuk om haar kennis te delen met anderen en hen te begeleiden om hun talenten te ontwikkelen.

 

Daarom is zij via een vriendin bij Ontmoetingscentrum De Sleutel terecht gekomen en begeleidt zij vanaf november 2023, iedere eerste woensdagmiddag van de maand, een kleine groep creatievelingen bij het schilderen.

 

Pirita groeide op in het dorpje Eura in West-Finland in een gezin bestaande uit vader, moeder en een zus. Al vanaf kinds af aan vindt zij tekenen en knutselen leuk. Haar ouders zijn ook erg creatief, maar hebben daar niet zoveel mee gedaan. Pirita volgt een opleiding tot ergotherapeut en ging werken in een psychiatrisch ziekenhuis in Finland. Via een vriendin leert zij een Nederlandse man kennen en gaat het grote avontuur aan en vertrekt naar Nederland. Inmiddels woont Pirita ruim zestien jaar in Nederland en is trotse moeder van twee kinderen in de leeftijd van veertien en twaalf jaar.

 

Leergierig
Pirita vertelt: “Het is lastig om als ergotherapeut in Nederland aan de slag te gaan, dan ben ik genoodzaakt om diverse opleidingen en bijscholingen te gaan doen. Daarom heb ik voor een administratieve functie bij een internationale rederij gekozen. Ik houd ervan om creatief bezig te zijn, maar vind het ook belangrijk om een goede basis te hebben. Daarom heb ik twee jaar lang een cursus ambachtelijk meubelmaken gevolgd, interieurdesign (een jaar) en volg ik al twee jaar de opleiding tot kunstzinnig dynamisch coach bij de ‘Kleine Tiki’.”

 

Pirita Roks 2

 

Begeleiden
“Omdat ik vanuit mijn beroep als ergotherapeut gewend ben om mensen te begeleiden vind ik het ook leuk dat ik nu bij Ontmoetingscentrum De Sleutel iedere eerste woensdagmiddag van de maand de gelegenheid heb om daar een groep van tien personen te begeleiden bij het schilderen”, vervolgt Pirita haar verhaal. “Ik bedenk iedere keer nieuwe thema’s. Maar thuis organiseer ik ook vaker voor vriendinnen schilderavonden. Ik zou het leuk vinden om ergens een eigen atelier/ruimte te hebben om dat daar te kunnen doen. Zelf schilder ik intuïtief. Mijn inspiratie haal ik uit de natuur en van mensen om mij heen. Ik werk met acrylverf, pastelkrijt of mixed media. Mijn schilderijen maak ik op canvas of op houtpanelen. Het lijkt mij heel leuk om met mijn werk ergens te mogen exposeren.”

 

Pirita Roks 3

 

Hobby’s
“Naast het schilderen heb ik ook andere hobby’s”, zegt Pirita. “Zo maak ik taarten voor verjaardagen en communies, het maken van sieraden vind ik ook leuk. Ik speel piano en ik fitness. Op woensdagmiddag 10 juli van 13.00 – 16.00 uur geef ik nog een schilderworkshop voordat Ontmoetingscentrum De Sleutel de deuren sluit voor de vakantie. De kosten hiervoor bedragen drie euro inclusief materiaal. Er zijn nog enkele plaatsen vrij!”

 

F: pirita.roksoskoivisto

 

Pirita Roks 4

 

Terug Schrijf reactie

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Freepik

 

^ Naar boven