Dit was Aqua Mundo

16 juli 2024     Ingezonden bericht

Aqua Mundo 2024Breda blikt terug op een stralende editie van Expeditie Aqua Mundo. Het is de vijfde editie van Bredaas' eigen meerdaagse wandelevenement, georganiseerd door BredaWandelt. "Het begint traditie te worden om al wandelend samen de zomer in te luiden."

Breda blijft zich inzetten voor dieren

16 juli 2024     Ingezonden door Gemeente Breda

logo Gemeente BredaBreda is een diervriendelijke gemeente. Dieren moeten hier een zo veilig en dierwaardig mogelijk leven kunnen hebben. Het college van burgemeester en wethouders heeft in de nota ‘Dieren in Breda’ nieuwe afspraken vastgelegd. Deze nota wordt binnenkort besproken door de gemeenteraad.

 

Maden in de kliko? Voorkom ze met deze tips!

15 juli 2024     Van onze redactie

Kliko madenDe zomer is heerlijk, maar brengt ook maden in de kliko met zich mee. Gelukkig is er met een paar simpele stappen een hoop ellende te voorkomen.

Ganzencursus helpt jagers bij toenemende vraag beheer

18 juni 2024     Ingezonden bericht

Ganzencursus

 

Het aantal ganzen in Nederland is de afgelopen decennia enorm gestegen. Daarmee is ook de schade die deze dieren veroorzaken aan met name graslanden toegenomen tot zo’n 55 miljoen euro per jaar. Vanuit de overheid is er mede daarom een sterk groeiende vraag naar het beheer van de ganzenpopulaties. Jagers willen zo goed mogelijk invulling kunnen geven aan deze opdracht. Om de actuele kennis over ganzen te optimaliseren, is er nu de cursus ‘Beter ganzenbeheer’ beschikbaar.

De Stichting Jachtopleidingen Nederland (SJN) en Reinier Enzerink, deskundige op het gebied van ganzenbeheer in Nederland, hebben de handen ineen geslagen bij het ontwikkelen van een nieuwe cursus ‘Beter Ganzenbeheer’. In deze cursus komen alle aspecten die de jager tegenkomt bij het ganzenbeheer aan de orde. Iedereen die interesse heeft in de veelzijdige uitdaging van het beheer van ganzen kan de cursus volgen via de SJN. De eerste cursus wordt in september gegeven in Biddinghuizen. Ook in oktober en november wordt de cursus gehouden. Zie ook: Beter Ganzenbeheer | Stichting Jachtopleidingen Nederland

Waardevolle toevoeging
Het toenemende aantal ganzen in Nederland, vraagt om specifieke aanvullende kennis en vaardigheden van jagers. Tijdens één dagdeel worden alle aspecten die naar voren komen bij verantwoord ganzenbeheer belicht. Dit gaat over het gebruik van lokmiddelen, het plaatsen van een goede lokstal, de aandachtspunten bij het bejagen van de ganzen zelf, het draagvlak bij het publiek, de nazoek met de jachthond en natuurlijk het benutten van het ganzenvlees. Jagers willen graag dat een schot in één keer dodelijk is, om onnodig dierenleed te voorkomen. De ganzencursus is een waardevolle toevoeging op de bezoeken die jagers regelmatig aan de schietbaan brengen om hun vaardigheden op peil te houden en andere initiatieven die wildbeheereenheden in gang hebben gezet, zoals mentorschapsprojecten.

Noodklok
Eerder dit jaar luidden de jagers al de noodklok als het gaat om ganzenbeheer. Hierbij ging het met name om de onwerkbare regelgeving, de verhoogde druk op de jagers door stijgende schadecijfers en beperkingen die worden opgelegd bij de ganzenjacht, die het beheer onnodig lastig maken.

Terug Schrijf reactie

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Freepik

 

^ Naar boven