Dit was Aqua Mundo

16 juli 2024     Ingezonden bericht

Aqua Mundo 2024Breda blikt terug op een stralende editie van Expeditie Aqua Mundo. Het is de vijfde editie van Bredaas' eigen meerdaagse wandelevenement, georganiseerd door BredaWandelt. "Het begint traditie te worden om al wandelend samen de zomer in te luiden."

Breda blijft zich inzetten voor dieren

16 juli 2024     Ingezonden door Gemeente Breda

logo Gemeente BredaBreda is een diervriendelijke gemeente. Dieren moeten hier een zo veilig en dierwaardig mogelijk leven kunnen hebben. Het college van burgemeester en wethouders heeft in de nota ‘Dieren in Breda’ nieuwe afspraken vastgelegd. Deze nota wordt binnenkort besproken door de gemeenteraad.

 

Maden in de kliko? Voorkom ze met deze tips!

15 juli 2024     Van onze redactie

Kliko madenDe zomer is heerlijk, maar brengt ook maden in de kliko met zich mee. Gelukkig is er met een paar simpele stappen een hoop ellende te voorkomen.

Zomerreces in Ouddorp

16 juni 2024     Column Pennetje – Foto Alex De Vliegere

Blauw huis Ouddorp

 

Ik heb gedurende drie weken mijn geliefde Haagse Beemden verruild voor een vakantie in Ouddorp. Talenkennis ophalen. Vieuxvillage-sur-Mer (voor intimi), is een goed alternatief om de Duitse taal weer machtig te worden en veel goedkoper dan een stoomcursus van de nonnen in Vucht.

 

Vanochtend bezocht ik de weekmarkt op het dorpsplein. Op het parkeerterrein achter grootgrutter Appie was het een drukte van belang. Ik had bijna een plaatsje veroverd maar op het moment suprême werd mijn blik verduisterd door een aanstormende gigantische VW met Germaans kenteken, één model dat in Nederland onbetaalbaar is vanwege de enorme belastingdruk: 21% BTW en nog een variabel en deprimerend bedrag aan BPM. Het gevaarte leek in mijn fantasie de afmetingen te hebben van een Leopard tank.

 

Toen het chauffeursportier na de parkeermanoeuvre open zwaaide rolde er een obese persoon uit met het postuur van een Timmerfrans-lookalike gevolgd door een heavy weight Fraulein mit Buben die zich vervolgens gezamenlijk luidkeels plauderend een weg baanden over de markt.

 

Het kenteken van de auto begon met drie letters: DUA. Daar moest ik even over nadenken; ik zoek altijd naar een woord waarin de kentekenletters voorkomen. Ineens wist ik het, DUA staat voor: Deutschland Über Alles!

In een flashback keek ik terug op mijn HBS-tijd en spookte het rijtje voorzetsels door mijn hoofd dat ik destijds dwangmatig van buiten moest kennen: an-auf-hinter-neben-in-über-unter-vor-und-zwischen. Deze korte encounter had direct effect op het ‘erwachen’ van mijn kennis van de duitse taal! Het was een leerzaam bezoekje. Ik heb nog twee weken voor de boeg en ik ga zien of ik nog meer ‘AHA-erlebnisse’ te verwerken krijg.

 

Harley Davidson

 

Zwaarwegend besluit

De vakantie brengt overigens ook altijd momenten van contemplatie met zich. Zo had ik al eerder besloten om, als parafrase op een oud gezegde, mijn Harley Davidson aan de wilgen te hangen. Dit vanwege mijn ervaring dat het verkeer in Nederland steeds meer het domein wordt van ego's die door hun gedrag rijp zijn voor TBS met dwangverpleging. Bijkomende handicap voor mij is de vaststelling dat mijn gedachten en gedrag veel jonger zijn dan mijn fysieke prestaties. Mijn bike heb ik voor een zak dukaten van de hand gedaan en is er meer ruimte in de berging ontstaan.

 

Het was een moeilijk moment om Harrie in een bestelwagen geladen te zien worden! Nu moet ik op zoek naar een vervangende hobby. Al jaren schrijf ik, met enige onderbreking, mijn column voor deze krant in de hoop dat mij de Pulitzerprijs eens ten deel zal vallen.

 

Als substituut voor het motorrijden opperde een goedbedoelende vriend: schrijf een boek!. Ik heb dat geprobeerd en ben niet verder gekomen dan een eerste onafgemaakte zin: “Er was eens….” Ik heb toen mijn pen neergelegd om daarna uit het raam te gaan staren naar de Haagse Beemden landerijen waarover heen (ook nu nog steeds) de hoogspanningsleidingen het uitzicht vertroebelen.

 

Nu ik dit aan mijn tablet toevertrouw is de lucht boven mijn bol loodgrijs net als de voorbije dagen en denk ik plots aan een animatiefilm uit 2009: “Cloudy with a chance of meatballs.” waarom? Geen flauw idee. Het ga jullie goed…

 

Pennetje Aquarius

 

 

Terug Schrijf reactie

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Freepik

 

^ Naar boven