Een tuin met liefde

08 september 2024     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

Een tuin met liefde Jupiterlaan Haagse BeemdenUw redacteur bracht een bezoekje aan een tuin in de Jupiterlaan. Het was een stralende zonnige dag. Verschillende flatbewoners legden de laatste hand aan het tuinieren en opruimen. Anderen hadden al plaatsgenomen op de bankjes en tuinstoelen rondom de tafel, vooraan in de tuin.

 

Mee de natuur in?

08 september 2024     Ingezonden door IVN Dintel- en Marklanden – Fotografie Krijn Breen en Paul Mennema

IVN Dintel en Marklanden Krijn BreenDe natuurkalender van IVN Dintel- en Marklanden staat weer vol met uiteenlopende natuuractiviteiten waar ‘jong & oud’ aan mee kunnen doen. Zoals wandelingen met gids, thema-avonden over roofvogels en meer.

Het post CoMed tijdperk is aangebroken

08 september 2024     Column Pennetje

PennetjeDriewerf hoera! CoMed is historie geworden. Net als duizenden medebewoners van de Haagse Beemden was ik op zoek naar een nieuwe dokter.

Koken met Simone - Enchilada's met pompoenpitten

14 juni 2024     Redactie Simone Baars - Bron Jumbo

Enchilada's met pompoenpitten JumboEen vega hoofdgerecht voor vier personen. Uiteraard ook niet-vega te bereiden door toevoeging van (kip)gehakt, ham, kipfilet of vis! Bereidingstijd vijftien minuten en dan nog circa twintig minuutjes in de oven!

 

Een simpel, voedzaam, lekker én leuk gerecht. Makkelijk te bereiden en u kunt het ook van tevoren klaarmaken zodat het alleen nog maar in de oven hoeft! Wat mij betreft een echt weekendgerecht..., niet te lang in de keuken staan en uw maaltijd is snel klaar als de sportende en/of werkende kids hongerig thuiskomen! Maak er een frisse groene salade bij!

 

Enchilada is een typisch Mexicaans (of toch uit Guatemala?) deeggerecht dat bestaat uit een maïstortilla die meestal wordt bedekt met een saus van tomaten en rode peper. In dit recept doen we het iets anders. De enchilada wordt doorgaans gevuld met een combi van vlees, kaas, bonen, aardappelen en groenten. Verschillende mogelijkheden én smaken dus. De enchilada kan worden geserveerd met guacamole (avocadomousse) of salsa saus (Spaanse woord voor meestal pittige rode saus).

 

Courgette is al bekend sinds vele jaren voor Christus. De courgette is oorspronkelijk afkomstig uit Midden-Amerika. De belangrijkste eigenschap: zacht smakend vruchtvlees en op zijn best... puur, met verse kruiden. De courgette hoort thuis in de pompoenfamilie. Leuk weetje;...van een courgette kun je ook de bloemen eten. Niet de vrouwelijke bloem, die je op de markt wel eens kunt herkennen aan de kanariegele soort doekjes die aan de verse courgettes hangen! Nee, het zijn de mannelijke bloemen die je moet hebben; de bloemen lijken op schitterende gele trompetten. Gevuld, ongevuld, naturel of gekruid worden ze door een beslagje gehaald en gefrituurd! Ik heb ze zelf nog nooit gegeten maar het klinkt lekker! Maar, pluk de bloemen voor dag en dauw in de moestuin... alleen dan smaken ze verrukkelijk. Je zou ze er bijna voor gaan kweken!

 

Pompoenpit, ook wel pepita genoemd, is het eetbare zaad van de pompoen. De zaden zijn doorgaans plat en ovaal en hebben een witte buitenschil en zijn lichtgroen van kleur nadat de schil is verwijderd. Pompoenpitten zitten vol met vitamines zoals B1, B3, B11 (foliumzuur). Deze helpen mee om je lichaam gezond te houden.

 

Ingrediënten

1 zakje Santa Maria seasoning mix voor enchilada (28 gram); 1 blik tomatenblokjes (400 gram); 1 courgette; 300 gram wortel; 1 blik zwarte bonen (465 gram); 2 el milde olijfolie; ca. 200 gram geraspte pittige kaas; 1 pak Santa Maria wraps medium (8 stuks); 20 gram pompoenpitten; knoflook, zout, peper naar eigen smaak; een ovenschaal 20 x 30 cm.

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden (zet hem daarna terug naar 180 graden... warm genoeg). Meng de seasoning mix met de tomatenblokjes.
  2. Snij de courgette in blokjes (wel eerst even afspoelen) en rasp de wortels grof. Spoel de zwarte bonen af onder koud stromend water en laat deze uitlekken.
  3. Verhit de olie in een koekenpan of wok en bak de courgette twee minuten. Voeg de helft van de saus, de wortel en de bonen toe en laat dit nog twee minuten garen.
  4. Verdeel dit samen met de helft van de kaas over de wraps, rol ze op en leg ze met de naad naar onderen in de ovenschaal. Verdeel er de rest van de saus over, bestrooi met de rest van de kaas en de pompoenpitten. Ik ben gek op kaas (en knoflook) dus ik gebruik lekker veel geraspte kaas. U kunt er eventueel apart een bakje geraspte kaas bij serveren zodat ieder voor zich meer kan pakken. Zet dit ongeveer twintig minuten in de oven; zet de oven wel wat lager op 180 graden! Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

574 kcal; 22 gram vet, 8 gram verzadigd; 64 gram koolhydraten, 10 gram suikers; 10 gram vezels; 25 gram eiwit; 3,5 gram zout; 163 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Chenin Blanc, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay; droge witte wijn;

Frankrijk: Pinot Gris, droge witte wijn;

Oostenrijk: Grüner Veltliner, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Merlot; droge rode wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Cabernet Sauvignon, droge rode wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Pinot Noir; droge rode wijn;

Zuid Afrika; Malbec: stevige rode wijn.

 

Terug Schrijf reactie

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Freepik

 

^ Naar boven