Kunst over én in het water tijdens De Expeditie

25 juni 2024     Ingezonden door Stichting KOP

KOP Expeditie 1Kunstenaars werken samen met het waterschap en het archeologisch depot om interactieve belevingen te ontwikkelen voor BredaWandelt.

Boekentip van de bieb – De geur van regen

25 juni 2024     Redactie HenriĆ«tte Loosen

Boekentip De geur van regenDeze maand geef ik als tip: De geur van regen, een roman van Alka Joshi. Een roman over het bewogen leven van een jonge Indiase vrouw in het Parijs van de jaren ’70.

Eerste presentatie Gezondheidsvisie Breda

24 juni 2024     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

Gezondheidsvisie Breda vapenGedurfd, gezond en gelukkig. Gezondheid is iets waar iedereen mee bezig is en het is ook belangrijk voor iedereen. Breda werkt al aan drie doelen met een ‘G’ en daar komt nu een vierde bij. Met dit doel wil Breda werken aan handvatten voor een gezonde leefstijl voor alle nu 187.000 bewoners van Breda, tot in 2040.

Gezien: Jan Rap en zijn onmacht

08 juni 2024     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

TGHB Jan Rap

 

‘Jan Rap en zijn maat’ werd in 1977 geschreven door Yvonne Keuls. Plaats van handeling is een opvangcentrum voor ontspoorde jongeren. Regisseur Bert van Gerven legt in zijn openingswoord uit dat zijn Toneelgroep Haagse Beemden er gezien de gemiddelde leeftijd van de spelers een draai aan heeft moeten geven. Hij verving ‘jongeren’ eenvoudigweg door ‘mensen’.

 

Op het podium staat een eenvoudig tafeltje met daarop wat prullaria en een jarenzeventig telefoon, mét hoorn. Het dient als ‘secretariaat’. Verder zien we een lekkere luie stoel: de huiskamer. Dan staat er nog een klein wit kastje met een dambord erop. De belichting wordt het best omschreven als ‘sober dramatisch’.

 

Er klinkt muziek: ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij. Het zet de toon: een zoektocht naar geborgenheid. In een veelheid aan korte sketches worden de monologen, dialogen en groepsgesprekken (lees: clashes) gebracht en al heel snel wordt duidelijk dat er bij alle spelers een steekje los zit.

 

Jan Rap Een heer timmert, al was het maar om irritatie op te wekken. Hij fungeert als huismeester maar ook hij blijkt niet helemaal bij zijn volle verstand te zijn. De stotterende Garry lijdt aan achtervolgingwaan. Zodra het woord politie genoemd wordt verbergt ze zich in blinde paniek achter de fauteuil, waar ze vervolgens door een bezitterige medebewoonster weer wordt weggejaagd.

 

Echt comfortabel wordt het nooit. Alle lichtpuntjes die opdoemen doven even snel weer uit. Men jat elkaars pillen en heeft er de mond van vol. Vanuit de coulissen klinkt een hardnekkig rokershoestje. Het geluid van de aanwezige airco onderstreept het broeierige ongemak.

 

Verkracht

Een van de ‘cliënten’ vertelt uitvoerig over haar ervaring. Als elfjarige werd ze verkracht. Ze kan aan de slag in een hondentrimsalon. Dat ze nog nooit een hond heeft getrimd wuift ze luchtig weg: “Dat leer je zo”. De trimsalon blijkt een hoerenkast te zijn. Met hangende pootjes keert ze terug naar ‘het huis’ dat er is voor daklozen, maar niet voor psychiatrisch patiënten die er toch hun weg naartoe weten te vinden en vervolgens niet meer weg te branden zijn.

 

Als twee bewoners even de rust vinden om lekker een potje te dammen, …u voelt hem al…, komt nummer drie de schijven met genoegen van het bord zwiepen. Kun je lekker opnieuw beginnen! Er volgt een kussengevecht. Aan het publiek voel je dat sommigen van hen graag zouden meedoen. De toeschouwer wordt als het ware het stuk ingezogen. De gekte wordt steeds klein aangezet zodat de kijker zich erin kan herkennen. Dan groeit het probleem en wordt het ongemakkelijk. Als het tenslotte volledig uit de hand loopt kan de toeschouwer er wel weer om lachen. Humor en drama gaan hand in hand. Het woord ‘onmacht’ in de titel is treffend gekozen.

 

Jan Rap TGHB

 

Agressiestoornis

Er wordt gevloekt en er wordt rotzooi gemaakt. Het podium verandert gaandeweg in een vuilnisbelt. De ‘kers op de taart’ vormt speler Marvin die in zijn rol als Louis de kijker haarfijn duidelijk maakt hoe het is om met een agressiestoornis behept te zijn: “Ik sla hier alles kort en klein”.

 

Jan Rap Pauline de Bats

 

De leiding van het huis kan het niet langer aan. Het ontbreekt niet aan commissies, vergaderingen en evaluaties, maar wel aan daadkracht. Om gek van te worden!

 

De nu vierjarige toneelgroep heeft met deze productie een grote stap gezet naar volwassenheid. De spelers zetten hun rol vol overtuiging neer en de bijna twee uur dat het stuk duurt zijn voorbij gevlogen. Chapeau!

 

 

Terug Schrijf reactie

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Er zijn geen berichten aanwezig

 

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven