Kunst over én in het water tijdens De Expeditie

25 juni 2024     Ingezonden door Stichting KOP

KOP Expeditie 1Kunstenaars werken samen met het waterschap en het archeologisch depot om interactieve belevingen te ontwikkelen voor BredaWandelt.

Boekentip van de bieb – De geur van regen

25 juni 2024     Redactie HenriĆ«tte Loosen

Boekentip De geur van regenDeze maand geef ik als tip: De geur van regen, een roman van Alka Joshi. Een roman over het bewogen leven van een jonge Indiase vrouw in het Parijs van de jaren ’70.

Eerste presentatie Gezondheidsvisie Breda

24 juni 2024     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

Gezondheidsvisie Breda vapenGedurfd, gezond en gelukkig. Gezondheid is iets waar iedereen mee bezig is en het is ook belangrijk voor iedereen. Breda werkt al aan drie doelen met een ‘G’ en daar komt nu een vierde bij. Met dit doel wil Breda werken aan handvatten voor een gezonde leefstijl voor alle nu 187.000 bewoners van Breda, tot in 2040.

Dancing Queen

08 juni 2024     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

ABBA Dancing Queen

 

Vandaag, op 8 juni, viert de wijk Haagse Beemden haar zevenenveertigste verjaardag. De Lucaskerk en winkelcentrum Heksenwiel vieren op datzelfde moment hun dertigste verjaardag. Een mijlpaal!

 

In 1976 wordt een groot deel van de gemeente Prinsenbeek aan de gemeente Breda toegevoegd. Het doel is om de stad van een uitbreidingslocatie te voorzien. Voorwaarde is dat de nieuwe wijk veel groenvoorzieningen en een gezellige dorpse uitstraling krijgt.

 

De ontwerpers van het stedenbouwkundig plan van de nieuwe wijk horen die zomer overal waar het maar mogelijk is de grootste hit van popgroep ABBA, ook elke week bij het populaire programma Toppop. Dat programma werd kort voor en gelijk na het journaal uitgezonden.

 

Wie het durfde zong ‘Dancing Queen’ keihard mee, want de mega hits van ABBA werden niet als intellectuele muziek gezien. Daarom had de popgroep veel geheime fans. De eerste keer dat de groep met het lied ‘Dancing Queen’ op het podium staat is tijdens het huwelijk van de Zweedse koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia.

 

Tegenwoordig behoren de hits van ABBA tot het Zweeds cultureel erfgoed en durft iedereen uit volle borst mee te zingen. Op 31 mei jongstleden is het viertal in Zweden onderscheiden in de koninklijke orde van Vasa. De onderscheiding werd uitgereikt door koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia. Het koningspaar is al een halve eeuw fan van de muziek van de popgroep.

 

Er worden met regelmaat documentaires en films over de befaamde groep gemaakt zoals het Zweedse ‘Take a chance’ dat vorig jaar in Europa een megaknaller werd. Onze voorzitter Geert Dekkers speelt in deze rolprent een rol.

 

ABBA tribute

 

Om de lezers muzikaal te trakteren op deze feestelijke dag heeft de band ABBA tribute maar liefst twee nieuwe muziekvideo’s gemaakt die vandaag in première gaan. Sophie, Tessel, Paul en Geert kozen voor het nummer Dancing Queen vanwege de link met de Haagse Beemden. In de discoversie staat de mode centraal die in de jaren zeventig populair was, zoals blauwe oogschaduw, plateauzolen, hotpants en lange broeken met wijde pijpen.

 

Het andere filmpje is geïnspireerd op de historische uitdossing van ABBA tijdens het optreden van het koninklijk bruiloftsgala in Stockholm in 1976. Maar eveneens op de rijke historie van de Haagse Beemden, zoals de geschiedenis van het kasteel van Gageldonk en landgoed Burgst.

 

Terug Schrijf reactie

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Er zijn geen berichten aanwezig

 

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven