Kunst over én in het water tijdens De Expeditie

25 juni 2024     Ingezonden door Stichting KOP

KOP Expeditie 1Kunstenaars werken samen met het waterschap en het archeologisch depot om interactieve belevingen te ontwikkelen voor BredaWandelt.

Boekentip van de bieb – De geur van regen

25 juni 2024     Redactie Henriëtte Loosen

Boekentip De geur van regenDeze maand geef ik als tip: De geur van regen, een roman van Alka Joshi. Een roman over het bewogen leven van een jonge Indiase vrouw in het Parijs van de jaren ’70.

Eerste presentatie Gezondheidsvisie Breda

24 juni 2024     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

Gezondheidsvisie Breda vapenGedurfd, gezond en gelukkig. Gezondheid is iets waar iedereen mee bezig is en het is ook belangrijk voor iedereen. Breda werkt al aan drie doelen met een ‘G’ en daar komt nu een vierde bij. Met dit doel wil Breda werken aan handvatten voor een gezonde leefstijl voor alle nu 187.000 bewoners van Breda, tot in 2040.

Even geen zorgtaken, maar kunst maken

06 juni 2024     Redactie Anrieke Eppink – Fotografie Alex De Vliegere

Mantelzorg Caitlynn Luca

 

Jonge mantelzorgers Caitlynn en Luca tonen hun werk. Hoe tof is het wanneer je als jongere samen mag werken met een professionele kunstenaar en dan ook nog eens het werk dat je maakt tentoon mag stellen? Deze kans kregen Luca (15) en Caitlynn (13) van der Klift uit de Haagse Beemden.

 

Bij de aftrap van de Week van de Jonge Mantelzorger op 1 juni presenteerden zij hun kunstwerken voor iedereen die het maar wilde zien. Caitlynn en Luca noemen het ‘gaaf’ om te mogen exposeren. Wat ze laten zien? Luca heeft een ruimtelijk werk gemaakt van elektronische onderdelen, dat in één oogopslag verdacht veel weg heeft van een stierenkop. Zijn zusje Caitlynn toont een 3D-animatie, waarin twee figuren dansende bewegingen maken. Of is het toch een vorm van vechtkunst?

 

Kunstkameraden voor jonge mantelzorgers

BredaMantelzorg ondersteunt kinderen en jongeren als Caitlynn en Luca om af en toe met iets anders dan zorg bezig te kunnen zijn. De organisatie is bij wijze van proef een samenwerking gestart met Stichting De Cultuurkantine. Hierdoor is het project Kunstkameraden toegankelijk geworden voor jonge mantelzorgers in Breda. Kunstkameraden matcht kinderen en jongeren met professionele kunstenaars ten behoeve van een samenwerking. Eindresultaat van iedere samenwerking is een kunstwerk, dat getoond wordt tijdens een heuse expositie.

 

Stierenkop

 

Van meterkast naar stierenkop

Luca vertelt dat hij bij de start van het project aangegeven heeft graag ‘iets met licht en programmeren’ te willen doen. Hij werd gekoppeld aan kunstenaar Berry, die hier bekend mee is. Luca benadrukt, dat het belangrijk is dat je gekoppeld wordt aan iemand die aan kan sluiten bij jouw interesses. Dit is in het geval van Luca en Berry goed gelukt. Ze wilden op licht en programmeren voortborduren, maar… “Toen hadden we een kast (meterkast) en daar hebben we iets uitgehaald. Daar zagen we een stier in,” aldus Luca. Beide kunstkameraden bleken – hoe toevallig – het sterrenbeeld ‘stier’ te hebben en hun idee voor een kunstwerk was geboren: geen licht- en geluidseffecten, maar een ruimtelijk werk in de vorm van een stierenkop.

 

3D animatie Capoeira

 

Vecht-, dans- en animatiekunst

Caitlynn heeft de dag voor de expositie nog vele uren gemaakt met haar kunstkameraad Olivier om iets tentoon te kunnen stellen. Het resultaat: een animatie van negen minuten, waarin twee figuren capoeira-bewegingen maken. Er klinkt mysterieuze muziek. Op de achtergrond zijn twee instrumenten zichtbaar. Caitlynn licht toe dat het een birembau (snaarinstrument) en een atabaque (slaginstrument) betreft en helpt jullie redacteur met de juiste spelling. “Uit Brazilië,” voegt ze eraan toe. Dat Capoeira onderwerp van het kunstwerk is geworden, is niet vreemd als je weet dat Caitlynn de vecht-dans zelf ook beoefent. Ze weet te vertellen dat deze uit de slavernij afkomstig is. “Het is telkens aangepast tot wat het nu is,” legt ze uit.

 

Wordt vervolgd

Terwijl Caitlynns animatie wordt getoond, vertelt Saskia Wagenmakers, coördinator bij BredaMantelzorg, dat de vier kunstkameraadschappen die tot op heden hebben plaatsgevonden succesvol zijn. Daarom zal het experiment een vervolg krijgen: Tien andere jonge mantelzorgers krijgen de gelegenheid om met een professionele kunstenaar samen te werken. Caitlynn en Luca raden anderen aan deze kans te grijpen: “Het is leuk en het geeft je een bepaalde vrijheid om even geen zorgtaken te hebben.” Of broer en zus zelf nog verder gaan met kunst maken? “Ik laat het hierbij,” antwoordt Luca. “Maar met Berry heb ik wel afgesproken, dat ik naar hem toe kan komen als ik iets aan de stier wil veranderen.”

 

Caitlynn had oorspronkelijk het idee opgevat om een eigen Youtube-kanaal te maken samen met kunstenaar Olivier, maar ze hebben te weinig momenten samen gehad om dit te kunnen realiseren. Wel heeft ze geleerd video’s te maken en te editen. Maar… de samenwerking tussen Caitlynn en Olivier krijgt een vervolg. “We gaan nog samen aan de slag met het Youtube-kanaal,” aldus Caitlynn. Het onderwerp? Nee, dit keer geen Capoeira, maar dieren-Top 10’s.

 

Bezoek de expo

Natuurlijk geven bijgevoegde foto’s een indruk, maar wil je de werken van Luca en Caitlynn écht ervaren, dan is het aan te raden deze ‘in real life’ te bewonderen. Laat je verbazen door hun creaties, maar ook door die van de andere deelnemers aan Kunstkameraden. De expositie is nog tot 1 juli te bezoeken bij BredaMantelzorg.

 

Locatie: Wethouder van Haperenstraat 36C, Princenhage

Toegang: gratis, tijdens kantoortijden

Terug Schrijf reactie

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Er zijn geen berichten aanwezig

 

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven