Speurtocht in het Prinsenbeekse maisdoolhof: Vind de Verstopte Letters!

27 juli 2024     Piet en Corrie Mathijssen

Maisdoolhof PrinsenbeekDit jaar wordt het maisdoolhof van Hof van Overveld in Prinsenbeek wat later geopend dan normaal. Maar dit weekend is het eindelijk zover: het doolhof gaat open!

Bijzondere treinen van Rinus Eestermans in museum de Rijf

27 juli 2024     Ad van Melis

Spoortreinen van Rinus Eestermans bij Museum de RijfZondag, 4 augustus vanaf 13.30 uur opent Museum De Rijf in het kader van de expositie “Van Boemeltrein naar HSL” voor de tweede keer het spoor en om 16.30 uur sluit de perronchef weer.

Living Statues Festival Breda keert terug!

27 juli 2024     Ingezonden bericht

Living Statues Festival Breda 2024 Op zondag 15 september 2024, tijdens Open Monumentendagen Breda, nemen ruim 50 ‘living statues’ van over de hele wereld de straten van de Bredase binnenstad over. Ieder living statue maakt op eigenzinnige en artistieke wijze interactie met bezoekers van het centrum. Het festival is gratis en voor iedereen toegankelijk.

 

Koken met Simone - Kruidige visstoof met linzen en prei

07 juni 2024     Redactie Simone Baars - Bron Jumbo

Visstoof JumboDeze week een lekker gerecht met vis; smakelijk, bevat weinig vetten en veel eiwitten. Daardoor een voedzame, verantwoorde, gezonde avondmaaltijd dus! Een hoofdgerecht voor 4 personen; bereidingstijd 25 minuten.

 

Platte peterselie, een ingrediënt in dit gerecht. Wat is het verschil tussen peterselie en platte peterselie?

Eigenlijk zegt het woord ‘platte’ het al: de bladeren zijn platter, gladder en hebben een hoger watergehalte en een fijnere- maar pittigere smaak. Gebruik peterselie om smaak toe te voegen aan soep, stoofgerechten, salades, smoothie en sauzen. De peterselie is rijk aan calcium, vitamine A, C, K en foliumzuur. Supergoed voor sterke botten en bloedvaten. De blaadjes bevatten zelfs meer ijzer dan spinazie!

 

Ras el Hanout

Ras el Hanout is een Marokkaans kruidenmengsel van twintig of soms meer specerijen. Alternatief voor Ras el Hanout zijn Baharat, Garam Masala, vijfkruidenpoeder en kerriepoeder. Ras el Hanout wordt veel gebruikt in Noord Afrika en in het Midden Oosten. Het heeft een bruine kleur en ruikt héél sterk.

 

De linze is een peulvrucht van een gewas dat al vóór onze jaartelling op grote schaal verbouwd werd. Linzen zijn een uitstekende vervanger van granen, pasta of aardappelen. Ze zijn stevig, vullend en uiterst gezond. Linzen bevatten weinig calorieën, véél vezels en eiwitten. Ze verlagen je cholesterolgehalte. Tegenwoordig zijn linzen vooral populair als vleesvervanger; mede door de mooie hoeveelheid ijzer, eiwit en vitamine B!

 

Couscous komt uit Marokko en andere delen van Noord Afrika en is gemaakt door tarwebloem met water fijn te wrijven. Het is dus een bewerking van (durum) tarwe en lijkt daarom meer op een pasta. Couscous is een prima vervanger voor rijst, pasta of aardappelen. De smaak is neutraal en zacht, vergelijkbaar met pasta. Couscous bevat koolhydraten: een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Couscous bevat tevens vezels en mineralen zoals zink en magnesium.

 

Ingrediënten

½ bakje platte peterselie (ca. 15 gram); 1 citroen, schoongeboend; 2 el olijfolie; 500 gram prei, in ringen, goed gewassen; 2 teentjes knoflook, in plakjes; 1 rode paprika, in stukjes; 500 gram winterpeen, in dunne plakjes; 1 el Ras el Hanout; 1 blik linzen (400 gram) uitgelekt; ca. 500 gram kabeljauwfilet (óf koolvis, pangasius, zalmfilet), in 4 porties; 1 pak couscous, ca. 275 gram; peper en zout naar eigen smaak.

 

Bereidingswijze

  1. Pluk de blaadjes van de takjes peterselie. Snij de takjes en de blaadjes apart fijn. Rasp de gele schil van de citroen en pers de helft van de vrucht uit. Snij de andere helft van de citroen in partjes.
  2. Verhit in een braadpan de olijfolie. Bak de prei met de knoflook en paprika al omscheppend drie minuten. Voeg de Ras el Hanout, de winterpeen en steeltjes van de peterselie toe en bak dit nog twee minuten.
  3. Voeg de linzen, helft van de citroenrasp- en sap en peper toe. Schenk 200 ml heet water erbij en breng aan de kook.
  4. Draai het vuur laag en leg de vis op de groenten. Stoof de vis afgedekt in 10 minuten gaar! Let op: wanneer u zalm, koolvis of pangasiusfilet kiest, check dan of de vis misschien eerder gaar is! Bereid intussen de couscous volgens de aanwijzing op de verpakking.
  5. Maaltijd is klaar..., garneer met wat blaadjes peterselie en de rest van de citroenrasp. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

537 kcal/7 gram vet, 1 gram verzadigd/76 gram koolhydraten, 11 gram suikers/13 gram voedingsvezel/36 gram eiwit/275 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld; Sauvignon Blanc, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld; Chardonnay, droge witte wijn;

Frankrijk; Chenin Blanc, droge witte wijn;

Frankrijk; Languedoc, droge, tóch wel soepele rode wijn;

Frankrijk, Côtes du Rhône; droge rode wijn;

Frankrijk; Syrah, soepele, droge rode wijn;

Frankrijk; Grenache, mooie, droge rode wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld; Merlot, droge rode wijn.

 

Terug Schrijf reactie

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Freepik

 

^ Naar boven