Kunst over én in het water tijdens De Expeditie

25 juni 2024     Ingezonden door Stichting KOP

KOP Expeditie 1Kunstenaars werken samen met het waterschap en het archeologisch depot om interactieve belevingen te ontwikkelen voor BredaWandelt.

Boekentip van de bieb – De geur van regen

25 juni 2024     Redactie Henriëtte Loosen

Boekentip De geur van regenDeze maand geef ik als tip: De geur van regen, een roman van Alka Joshi. Een roman over het bewogen leven van een jonge Indiase vrouw in het Parijs van de jaren ’70.

Eerste presentatie Gezondheidsvisie Breda

24 juni 2024     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

Gezondheidsvisie Breda vapenGedurfd, gezond en gelukkig. Gezondheid is iets waar iedereen mee bezig is en het is ook belangrijk voor iedereen. Breda werkt al aan drie doelen met een ‘G’ en daar komt nu een vierde bij. Met dit doel wil Breda werken aan handvatten voor een gezonde leefstijl voor alle nu 187.000 bewoners van Breda, tot in 2040.

Een kijkje achter de schermen (2)

03 juni 2024     Redactie Nelleke van der Zee – Fotografie Alex De Vliegere

Harry en Anita van Iersel 1

 

Tijdens de twaalfde editie van Kunstroute Haagse Beemden op zondag 2 juni van 11.00 – 17.00 uur, konden wijkbewoners en andere geïnteresseerden in de ateliers van twaalf kunstenaars kijken hoe hun kunst tot stand komt.

 

In het eerste gedeelte over de Kunstroute Haagse Beemden 2024 heeft u kunnen lezen over de kunstenaars die in Buurthuis Gageldonk exposeerden. HBN-MP vervolgt zijn weg naar de kunstenaars die een kijkje in hun atelier geven.

 

Linda de Geus aardewerk 1

 

Als eerste komen wij aan bij het huis van kunstenaar Linda de Geus. Linda maakt beelden en keramische kunstwerken. “Ik houd van organische vormen en dat zie je weer terug in mijn kunstwerken”, vertelt Linda. “Ik heb geen atelier aan huis, maar maak mijn werk bij De Nieuwe Veste. Wij hebben daar een vaste groep en werken veelal zelfstandig. Ik heb een grote tuin, daarom kan ik mijn werken bij mijn huis laten zien.”

 

Iris de Koning

 

Dochter Iris de Koning helpt Linda met hand- en spandiensten en als dank voor haar hulp mag zij van Linda haar ‘Tiny art’ exposeren. “Ik zet met acrylverf een streep/veeg op papier en dan kijk ik er goed naar of ik vraag mijn man wat hij erin ziet. Als het dan bijvoorbeeld op een berg lijkt, teken ik er met fineliner een bergbeklimmer bij.”  Zo heeft zij diverse kleine kunstwerken op tafel uitgestald liggen. Linda is tevreden over de belangstelling die zij deze dag krijgt.

 

Marja Machielse

 

Druktechniek
Kunstenaar Marja Machielse heeft als disciplines: Grafiek en Mixed Media. In haar knusse atelier staat een grote drukpers. Het is er aardig druk en de bezoekers wachten geduldig op hun beurt. Ter plekke maakt Marja voor wie het wil een afdruk van een vlinder. De bezoeker mag dan zelf aan het grote aandrijfwiel van de drukpers draaien. “Het is vanaf 12.00 uur erg druk geweest”, vertelt Marja. “Ik heb al heel wat vlinders afgedrukt. Ook heb ik een grabbeldoos, waaruit de bezoeker een mooie kaart kan halen. Ik vind het zo’n leuke dag en heb erg veel leuke reacties gehad!”

 

Maike Godefroij

 

Wij reizen af naar kunstenaar Maike Godefroij. In haar tuin heeft zij al haar keramieken vaasjes en muurborden uitgestald. Haar vaasjes zijn voorzien van kleine droogbloempjes. “Momenteel houd ik mij meer bezig met maken van keramieken kunst”, zegt Maike. “Maar ik wil het schilderen toch binnenkort weer gaan oppakken. Er is vraag naar de stillevens op kleine doeken.” Maike geeft een rondleiding door haar tuin en huiskamer. Druppelsgewijs komen er steeds meer bezoekers de tuin binnenwandelen.

 

Anita van Iersel

 

Raku stoken
Als laatste bezoeken wij het kunstenaarsechtpaar Anita en Harry van Iersel. Zij zijn keramisten. Het is aardig druk in hun huis. “Wij hebben veel en enthousiaste bezoekers mogen ontvangen”, begint Anita het gesprek. In het atelier staan enkele bezoekers geduldig te wachten op het kleine cadeautje wat Anita hen meegeeft. Mooie keramische kralen of ronde vormen aan een leren veter, die je als ketting kan dragen. “Daar achter zie je twee djembé spelers van keramiek”, vervolgt Anita haar verhaal. “Hiermee heb ik dit jaar de publieksprijs gewonnen tijdens de Keramiekmarkt. Het thema was muziek.”

 

Harry en Anita van Iersel

 

Haar echtgenoot Harry neemt het gesprek over: “Ik werk vaak met twee soorten klei, waarvan ik potten maak. Van oktober tot december geven wij workshops. Het is leuk dat Anita en ik dezelfde liefde hebben voor keramiek. Ik heb een opleiding bij de IKO in Hoogstraten gevolgd. Wij maken onze eigen glazuur en dan krijg jij deze groen/blauwe kleur. Achter in het atelier heb ik ook potten staan die bewerkt zijn met kopercarbonaat. Op sommige potten werk ik met reepjes klei. Wij staan vaak op internationale markten.”

 

Mocht u na het lezen van deze twee artikelen over de Kunstroute Haagse Beemden nieuwsgierig zijn geworden naar de andere acht kunstenaars of naar de achtergronden van de zeventien deelnemende kunstenaars, dan kunt u meer informatie vinden op onderstaande website:

 

W: kunstroutehaagsebeemden.nl

 

Terug Schrijf reactie

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Er zijn geen berichten aanwezig

 

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven