Kunst over én in het water tijdens De Expeditie

25 juni 2024     Ingezonden door Stichting KOP

KOP Expeditie 1Kunstenaars werken samen met het waterschap en het archeologisch depot om interactieve belevingen te ontwikkelen voor BredaWandelt.

Boekentip van de bieb – De geur van regen

25 juni 2024     Redactie HenriĆ«tte Loosen

Boekentip De geur van regenDeze maand geef ik als tip: De geur van regen, een roman van Alka Joshi. Een roman over het bewogen leven van een jonge Indiase vrouw in het Parijs van de jaren ’70.

Eerste presentatie Gezondheidsvisie Breda

24 juni 2024     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

Gezondheidsvisie Breda vapenGedurfd, gezond en gelukkig. Gezondheid is iets waar iedereen mee bezig is en het is ook belangrijk voor iedereen. Breda werkt al aan drie doelen met een ‘G’ en daar komt nu een vierde bij. Met dit doel wil Breda werken aan handvatten voor een gezonde leefstijl voor alle nu 187.000 bewoners van Breda, tot in 2040.

Een jeugdmijmering: Militaire dienstplicht

02 juni 2024     Column Pennetje

Pennetje aquariusEen woord dat in de laatste lettergreep geen enkele ruimte overlaat om iets anders te doen. Daar kwam ik 58 jaar terug op confronterende wijze achter. In een dwingend schrijven van de opperste legerleiding werd ik in juni 1966 ontboden in een kazerne te Den Bosch.

 

Een sergeant-majoor van het type ‘ruggengraat van het leger’ bulderde ons minzaam toe dat we vanaf dat moment onder de krijgstucht vielen. Na een minutieus onderzoek van alle lichaamsopeningen en een serie injecties kon ik mij aankleden in het weinig flatteuze groen van destijds: des Konings wapenrok. Dat groen stond absoluut niet bij de lieflijke blauwe kleur van mijn oogjes.

 

Mijn modieuze bril werd verruild voor een zgn. dienstfiets die volgens genoemde majoor beter paste onder een gasmasker. De PSU ofwel de ‘persoonlijke standaard uitrusting’ bestond in een paar leren klompen, een berg kleding, potten pannen, een FAL geweer en een net pak dat de romantische naam ‘eerste grijs’ droeg. Dat laatste mocht c.q. moest worden gedragen bij officiële gelegenheden zoals koninklijke bruiloften en partijen of wanneer je in het weekend naar huis mocht.

 

Op de HBS had ik al jaren eerder een officierskeuring ondergaan. Jong, onervaren maar een soort van ambitieus deed ik mijn best om op te vallen. Dat bleek men zich in het jaar van opkomst terdege te herinneren. Twee maanden later werd ik van de schoolcompagnie overgeplaatst naar de school voor reserve officieren en kader infanterie ofwel SROK in Ermelo. Daar viel ik in handen van een groep getalenteerde plaaggeesten dat er alles aan deed om mij te harden voor de krijg(?). Moet bekennen dat dit proces gedoemd was te mislukken omdat in mij zich een zorgwekkende gezagshaat tegen groen met sterren en strepen ontwikkelde.

 

Dit bleef niet onopgemerkt en twee maanden later werd ik rangloos verbannen naar de ‘parate hap’ in Oirschot. In het programma aldaar heb ik geleerd om, naast geestdodende verveling en langdurig wachten op niets, pantalons in de vouw te strijken alsmede knopen aan te zetten, kortom een soort van huishoudschool voor heren dus.

 

Ondanks de zesdaagse oorlog in 1967 tussen Israël tegen Jordanië, Egypte en Syrië waanden wij ons hier onbedreigd. Nu er inmiddels alweer maanden een gewapend conflict is, heb ik mateloze bewondering voor al die Israëlische jongeren die zich hebben toegewijd aan de strijd voor hun land tegen de terreur van Hamas in Gaza en Hezbollah in Libanon Van de mentale kracht en toewijding van de Israëlische soldaten zouden wij hier iets kunnen leren… Ik hoop uiteraard wel dat dit conflict spoedig zal worden beëindigd.

 

Terug Schrijf reactie

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Er zijn geen berichten aanwezig

 

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven