Kunst over én in het water tijdens De Expeditie

25 juni 2024     Ingezonden door Stichting KOP

KOP Expeditie 1Kunstenaars werken samen met het waterschap en het archeologisch depot om interactieve belevingen te ontwikkelen voor BredaWandelt.

Boekentip van de bieb – De geur van regen

25 juni 2024     Redactie HenriĆ«tte Loosen

Boekentip De geur van regenDeze maand geef ik als tip: De geur van regen, een roman van Alka Joshi. Een roman over het bewogen leven van een jonge Indiase vrouw in het Parijs van de jaren ’70.

Eerste presentatie Gezondheidsvisie Breda

24 juni 2024     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

Gezondheidsvisie Breda vapenGedurfd, gezond en gelukkig. Gezondheid is iets waar iedereen mee bezig is en het is ook belangrijk voor iedereen. Breda werkt al aan drie doelen met een ‘G’ en daar komt nu een vierde bij. Met dit doel wil Breda werken aan handvatten voor een gezonde leefstijl voor alle nu 187.000 bewoners van Breda, tot in 2040.

Varkenshaas met venkel en wortel uit de oven

31 mei 2024     Redactie Simone Baars - Bron Dirk van den Broek

Varkenshaas Dirk

 

Een glutenvrij hoofdgerecht uit de oven, voor vier personen. Laag in vetten en koolhydraten. Bereidingstijd 25 minuten en ongeveer 30 minuten oventijd. Gezond, voedzaam én lekker!

 

Gember is een specerij met een vrij sterke, aangename smaak. Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant, de Zingiber officinale. De belangrijkste actieve ingrediënten in gember zijn gingerol, shogaal, koffiezuur en curcuminten. Gemberthee heeft vele gezondheidsvoordelen: het remt ontstekingen, verlaagt de bloedsuikerspiegel en geeft verlichting bij misselijkheid en braken. Het vermindert menstruatiepijn en versterkt het immuunsysteem. Gember verbetert de huid. Door de ontstekingsremmende werking helpt gember voor een snellere genezing van wonden en verminderen van littekens. De schil van gember kun je gewoon eten (er zitten véél voedingsstoffen in), wél wassen! Gember kalmeert de maag en de darmen; een fijn hulpmiddel voor een rustige nacht!

 

Varkenshaas is de meest malse spier van het varken. Het bevindt zich in de rug. Het is een schuin toelopend stukje vlees en bestaat uit een kop, een dik gedeelte en relatief dun uiteinde. De kophaas is het goedkoopst en wordt vaak gebruikt voor saté. Het middelste gedeelte is het duurst. Waarom is varkenshaas zo duur? Elk varken heeft maar twee ‘hazen’ en ze zijn relatief klein in vergelijking met andere delen van het dier. Daardoor is de beschikbaarheid beperkt.

 

Venkelknol is een naar anijs smakende plant. De bladeren worden als kruid gebruikt en de zaden als specerij.

Venkel bevat kalium , wat goed is voor de bloeddruk, de spieren en het zenuwstelsel. Behalve de stengels (wel als garnering ) kun je alles van de venkelknol gebruiken. De knol is pittig zoet en smaakt naar anijs. De venkelknol heeft een kalmerend effect op de darmen door het aanwezige stofje asparaginezuur.

 

Bospeen is zoet en heeft een typische wortelsmaak. Je kunt het rauw of gekookt eten. Het verschil tussen wortel en peen? Een peen is de gehele plant; een wortel is een onderdeel van de plant (het gedeelte van een plant dat onder de grond groeit). Bospeen heet zo omdat ze per ‘bos’ worden verkocht, niét omdat ze in het bos zouden groeien!

 

Bosui of lente-ui bevat veel vitamine K. Deze vitamine is van groot belang voor de bloedstolling en de sterkte van de botten. Je kunt zowel het groene als het witte gedeelte van de bosui eten.

 

Ingrediënten

Rasp en sap van 1 citroen; 1 el verse gember, geraspt; 2 geperste knoflooktenen; 1 tl gemalen komijn; 1 el verse tijmblaadjes; 50 gram gesmolten boter; 2 varkenshaasjes á 300 gram, op kamertemperatuur; 1 venkelknol; 8 kleine bospenen; 8 bosuitjes; peper en zout. Extra benodigd: een ovenbraadslede bekleed met bakpapier.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Hak de citroenrasp fijn en meng het in een grote kom met gember, knoflook, komijn, tijm, zout, vers gemalen peper, 1 el citroensap en de helft van de gesmolten boter. Snij de varkenshaasjes in 8 gelijke stukken en schep ze door het kruidenmengsel. Verdeel de stukken vlees over de braadslede.
  2. Snij het kontje en de stelen van de venkelknol en snij de knol in 8 parten. Snij het groen van de wortels, boen de wortels schoon en snij deze in de lengte doormidden. Snij het kontje van de bosuitjes. Verdeel de groenten tussen het vlees. Strooi er wat zout en peper over en besprenkel de groente met wat citroensap en de resterende gesmolten boter.
  3. Rooster de varkenshaas en de groenten in de oven in ca. 30 tot 35 minuten, zet de oven iets terug naar 200 graden. Schep alles tussendoor een of twee keer om. De varkenshaasjes mogen iets rosé zijn. De groenten moeten beetgaar zijn. Lekker met romige aardappelpuree, rijst, stokbrood, Turks brood, gebakken aardappeltjes, pompoenpuree, bloemkoolpuree..., naar eigen keuze.

 

Voedingswaarden per persoon

310 kcal/13 gram vet, 8 gram verzadigd/11 gram koolhydraten, 34 gram eiwitten/5 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Frankrijk of Nieuwe wereld: Chardonnay; droge witte wijn

Frankrijk of Nieuwe wereld: Chenin Blanc; droge witte wijn

Frankrijk of Nieuwe wereld; Merlot; droge rode wijn

Frankrijk: Pinot Noir; droge rode wijn

Frankrijk: Shiraz; soepele droge rode wijn

Spanje: Tempranillo; droge rode wijn.

 

Terug Schrijf reactie

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Er zijn geen berichten aanwezig

 

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven