Kunst over én in het water tijdens De Expeditie

25 juni 2024     Ingezonden door Stichting KOP

KOP Expeditie 1Kunstenaars werken samen met het waterschap en het archeologisch depot om interactieve belevingen te ontwikkelen voor BredaWandelt.

Boekentip van de bieb – De geur van regen

25 juni 2024     Redactie Henriëtte Loosen

Boekentip De geur van regenDeze maand geef ik als tip: De geur van regen, een roman van Alka Joshi. Een roman over het bewogen leven van een jonge Indiase vrouw in het Parijs van de jaren ’70.

Eerste presentatie Gezondheidsvisie Breda

24 juni 2024     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

Gezondheidsvisie Breda vapenGedurfd, gezond en gelukkig. Gezondheid is iets waar iedereen mee bezig is en het is ook belangrijk voor iedereen. Breda werkt al aan drie doelen met een ‘G’ en daar komt nu een vierde bij. Met dit doel wil Breda werken aan handvatten voor een gezonde leefstijl voor alle nu 187.000 bewoners van Breda, tot in 2040.

Tuintjesdag Muizenberg

29 mei 2024     Redactie Nelleke van der Zee – Fotografie Sabine Bakker

Tuintjesdag 1

 

Enkele huurders van woningcorporatie Laurentius in de wijk Muizenberg zijn zaterdagochtend 25 mei van 10.00 tot 13.00 uur door Han Staps (een actieve wijkbewoner), Sabine Bakker (wijkregisseur van Laurentius) en de hoveniers Michaël, Ron en Remon van de Tuinstudent & hoveniers gratis geholpen met het opknappen van hun voor- of achtertuin.

 

Als tegenprestatie brachten de buurtbewoners iets lekkers mee voor de gezamenlijke lunch in Inloop De VERbindING.

 

Het project Tuintjesdag is een initiatief van wijkregisseur Sabine Bakker van Woningcorporatie Laurentius. “In 2018 reed ik door de wijk en wilde graag een manier bedenken om de anonimiteit van onze huurders te doorbreken”, begint Sabine haar verhaal. “Maar hoe krijg je die voordeur open? Ik zag dat sommige huurders wel wat hulp konden gebruiken bij het tuinieren en ik wist ook dat sommige zolders en schuren vol met spullen lagen, die eigenlijk wel voor de milieustraat bestemd waren. Zo ben ik op het idee gekomen om Tuintjesdag te organiseren met daaraan gekoppeld een grofvuil ophaaldag. Het animo was hoog en ik in vond in Han Staps een actieve wijkbewoner die mij mee ging helpen met het flyeren en huis-aan-huis benaderen van buurtbewoners die hiervan gebruik willen maken.”

 

Terugloop
“Drie jaar lang hebben wij in de maanden juni en november Tuintjesdag en grofvuil ophaaldag gehouden”, vertelt Sabine. “Ik zorgde ervoor dat er in het najaar een frietkar stond, zodat de deelnemende buurtbewoners op een builtje friet werden getrakteerd en in het voorjaar kwam de ijscoman. Maar het liep een beetje uit de hand met het grofvuil brengen. Daarom hebben wij in 2021 gekozen voor een ander concept. Aan de buurtbewoners die aan de Tuintjesdag willen meedoen, vragen wij om iets lekkers mee te brengen voor onze gezamenlijke lunch. Hierdoor is het aantal deelnemende buurtbewoners wel erg teruggelopen, maar er is nu wel een hechte groep ontstaan. Mijn doel van dit project is om de verbinding tussen buurtbewoners te versterken, waardoor er een gevoel van veiligheid ontstaat.”

 

Tuintjesdag 2Belangrijk
“Het is zo belangrijk dat je jouw buren aan weerskanten kent”, vervolgt Sabine haar verhaal. “Dat versterkt de band alleen maar. En wat ik de buurtbewoners ook graag wil meegeven is: Houd het kleine stukje stoep voor jouw huis schoon, dan krijg je automatisch een schonere wijk! Ik kijk met trots terug op deze ochtend. De mensen die niet zelf kunnen tuinieren, nemen wel een lekkere pan soep of een pan macaroni voor de lunch mee, omdat zij blij zijn met hun opgeknapte tuin. En ze praten gezellig met elkaar.”

 

Dankbaar
Hovenier Michaël Koppelaar: “Woningcorporatie Laurentius huurt ons ieder jaar in voor dit project. Vanochtend zijn Ron, Remon en ik in vijf tuinen aan de slag gegaan. Helaas regende het heel hard, maar wij hebben toch heel wat hagen en struiken kunnen snoeien. Ik vind het een leuk project, omdat je mensen helpt die het zelf niet meer kunnen. Zij zijn heel dankbaar.” Daar kan buurtbewoonster Els van Dongen-Schevers (75 jaar) over meepraten. “Ik kan zelf niet alles meer”, vertelt Els. “Ik krijg af en toe wel hulp van familie, maar die zijn ook allemaal op leeftijd. Ondanks het slechte weer hebben de hoveniers bij mij heel veel gesnoeid. Ik ben erg blij met het eindresultaat!”

 

Tuinmaatjes Haagse Beemden
Actieve wijkbewoner Han helpt het hele jaar door al buurtgenoten met hun tuin. Ook voor dit project zet hij zich erg in. Zo doet hij al het voorwerk om Tuintjesdag te laten slagen. “In het totaal hebben negen buurtbewoners zich opgegeven voor vandaag”, vertelt Han. “Ik ben doorgaans al een maand van tevoren bezig met mensen te benaderen en te flyeren. Ik werk zelf die ochtend ook mee en wat wij vanochtend niet hebben kunnen realiseren wordt met mijn nieuw project ‘Tuinmaatjes Haagse Beemden’ opgepakt. Hiervoor zoek ik nog mensen met groene vingers, die het leuk vinden om buurtbewoners, die zelf niet meer zo goed hun tuin bij te kunnen houden, te helpen bij het tuinieren. Zij kunnen zich opgeven via onderstaand e-mailadres." In Inloop de VERbindING heeft Anja Wierckx-Staps samen met enkele dames ervoor gezorgd dat er een grote tafel klaarstond met heerlijke broodjes en gerechten voor de gezamenlijke lunch. Onder het genot van het eten, werd de ochtend nog even nabesproken en kregen Han, Sabine en hovenier Michaël een dikke pluim voor hun hulp.

 

W: laurentiuswonen.nl
W: tuinierstudent.nl
E: tuinmaatjeshaagsebeemden@gmail.com

 

Tuintjesdag 3

Terug Schrijf reactie

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Er zijn geen berichten aanwezig

 

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven