Een schone buurt begint bij ons zelf

28 maart 2024     Redactie Anja Wierckx-Staps - Fotografie Sabine Bakker

 

Velen kunnen heerlijk genieten van een sigaret, maar ja die peuk? Ach, het is maar zo klein dus waarom niet gewoon laten vallen. Voor die vijf à tien minuutjes genot voor jezelf, laat je je leefomgeving nog twintig jaren lang ‘meegenieten’ van dat ene kleine peukje.

 

De giftige stoffen verdwijnen in de grond en het plastic van de filters valt uiteindelijk wel uiteen, maar verteert nooit. We staan er niet bij stil dat zo’n 68 procent van het straatafval uit peukjes bestaat, terwijl je het eenvoudig in een asbakzakje of -bakje mee naar huis had kunnen nemen.

 

Afval trekt ongedierte aan

Wie kent het niet als je buiten bent om te genieten van een snoepje of kauwgommetje en fastfood en er is geen prullenbak in de buurt. Het lijkt zo onschuldig om het afval hiervan gewoon op straat of in de bosjes te dumpen. Je staat er niet bij stil wat de echte gevolgen zijn. Terwijl jij maar een kort moment van deze producten geniet, mag je leefomgeving daarna nog twintig jaren ‘meegenieten’ van je afval; want zo lang duurt het gemiddeld voordat dit soort afval is verteerd. Het is niet alleen slecht voor het milieu; afval trekt ook ongedierte aan. En wat denk je dat dat doet, als je hond of kat snuffelt of likt aan dit alles?

 

Hoe vaak denkt men niet dat je het restafval van fruit in de natuur kunt dumpen, omdat het immers organisch afval is. Maar een simpele bananenschil heeft twee jaar nodig om te verteren. Dat het schadelijk is voor de natuur, waar we zo graag van willen genieten, hebben we gewoonweg niet in de gaten.

 

Het statiegeld op blikjes en flesjes, dat op 1 april 2023 is ingevoerd, vonden we maar wat raar. Zo’n verpakking in je zak mee naar huis nemen, dat is voor velen nog steeds wennen. Echter nu, na nog net geen jaar, is de vervuiling in de leefomgeving van deze producten al met 44 procent teruggedrongen.

Asbakzakje/bakje en afvalzakje zijn we nog niet allemaal gewoon

Het is de mentaliteit van mensen die ervoor zorgt dat we nonchalant omgaan met onze eigen leefomgeving. Het is een gewoonte om je snel van afval te ontdoen door het overal te dumpen. We staan er niet bij stil, wat het gevolg nog jaren lang is voor het milieu.

 

Standaard een asbakzakje/bakje en afvalzakje aan je sleutelbos of in je jaszak of broekzak meenemen, zit bij velen nog niet in het systeem. Het is een simpele gedragsverandering die je jezelf en je kinderen kunt aanleren en waar je elkaar op kunt aanspreken. Ergens een vaste gewoonte van maken, wat wetenschappelijk bewezen rond de zesenzestig dagen duurt, is een kwestie van doen. We willen allemaal in een schone straat en schone omgeving wonen, maar wie doet er echt wat aan?

 

Landelijke Opschoondag

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die zich erg bewust zijn van het feit dat een schone leefomgeving ook zeker prettiger wonen is. Zij houden hun afval bij zich om het later thuis weg te gooien. Van tijd tot tijd gaan ze met grijper en zak de straat op, om afval op te ruimen van anderen. Op de Landelijke Opschoondag, zaterdag 23 maart, zijn naar schatting zo’n 55.000 mensen de straat opgegaan, al dan niet gezellig met een groepje, om afval op te ruimen.

 

Afval wat er niet had hoeven liggen

In de Haagse Beemden spreken bewoners Han, Nicole, Pauline, Els, en Edith af, om gezellig samen op te schonen. Na een regenbui trekken ze door het huurgedeelte van de wijk Muizenberg en de Westerhagelaan. In nog geen twee uurtjes tijd, zijn er bij elkaar zo’n zes volle zakken gevuld met de vele peuken en afval. Dit had er niet hoeven liggen, als de gebruikers het niet zonder na te denken zouden hebben achtergelaten. Ontelbare sigarettenpeuken, opmerkelijk veel gebruiksgemakkelijke schoonmaakdoekjes (huh, schoonmaakdoekjes gebruik je toch binnenshuis?), vele snoeppapiertjes en veel fastfoodafval. Opvallend was een ongeopend pak melk, een zak broodjes, een condoom (gelukkig ongebruikt) en diverse vuurwerkresten.

 

Na afloop is het goed handen desinfecteren en wassen en samen napraten, onder het genot van koffie en een lekkere koek. Wijkconsulent Sabine Bakker van woningbouwvereniging Laurentius, heeft zich intussen ook aangesloten en de verhalen worden gedeeld. Deze bewoners vinden het fijn om in een schonere buurt te wonen en ze vinden het fijn om dat op de Landelijke Opschoondag extra aandacht te geven door samen de wijk in te trekken. Een schonere buurt, dat is ze deze zaterdag zeker weer gelukt.

 

Heeft u Landelijke Opschoondag gemist, geen probleem

U kunt altijd bij de gemeente aankloppen voor een vuilniszak-ring, handschoenen, geel hesje en een prullenpakker, zodat u ook uw woonomgeving schoon kunt houden. Het is niet afhankelijk van deze dag. U kunt uw eigen moment in uw eigen tijd inpassen en even een opruimrondje doen. Of neem het mee als u uw hond uit gaat laten. Nodig uw gezin, buren, vrienden of kennissen uit om mee te doen. Maak er een gewoonte van om ook een afvalzakje en/of asbakzakje bij u te dragen. Goed voorbeeld doet goed volgen en er is niks mis mee om anderen daar op te wijzen. Met het geven van een asbakzakje/bakje als (verjaardags)cadeautje aan een rokende, helpt u mee om deze persoon op een subtiele manier bewust te maken van het makkelijk overal weggooigedrag.

 

Vrijdag 20 september is er een World Cleanup Day en volgend jaar rond deze tijd is er weer een Landelijke Opschoondag. Bovenstaande bewoners hopen vooral dat u zich meer bewust wordt van het feit dat u een korte tijd van iets geniet, maar dat de leefomgeving jaren mag ‘meegenieten’. Een schone buurt begint bij onszelf.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven