Koken met Simone - Twee paasgerechten

29 maart 2024     Redactie Simone Baars - Bron Dirk van den Broek

Kuikeneitjes. Als eerste gerecht; voor bij het ontbijt, lunch of brunch! Ook lekker als hapje tussendoor. Eenvoudig te maken, bereidingstijd circa 15 minuten; voor vier personen. Leuk om samen met de kinderen te maken en simpel uit te breiden voor meer personen.

 

Weet u waarom er eieren worden gegeten met Pasen? Aan het einde van de vastentijd, met Pasen dus, werden eieren in groten getale genuttigd. De katholieke vastenperiode begint op Aswoensdag, de woensdag na carnaval, en eindigt op de zaterdag vóór Pasen. Dat zijn 46 dagen, eigenlijk 40 want de zondagen tellen niet mee. Deze 40 dagen wordt er sober gegeten; weinig zoetigheid, weinig vlees.

 

Als u katholiek bent opgevoed herkent u vast het ‘vastentrommeltje’. Ik wel in ieder geval. In het trommeltje werden alle snoepjes en koekjes bewaard tot na de vastentijd. Vandaar het vele eten van de eieren, eten in overvloed! Daarnaast heeft het ei ook een symbolisch karakter. Het ei drukt voor christenen de hoop op nieuw leven uit.

 

Ingrediënten

4 eieren; 1,5 el mayonaise; 8 peperkorrels; halve rode paprika; zout, peper, kerrie; spuitzak, 1 worteltje.

 

Bereidingswijze

  1. Kook de eieren in ruim kokend water in 8 minuten gaar. Let op, de dooier mag niet zacht zijn! Laat de eieren ‘schrikken’ in koud water en pel ze.
  2. Snij met een scherp mes 1/3 van de bovenkant en leg het eiwit apart. Haal met een lepel de harde dooier uit het ei en doe het in een kom.
  3. Prak alle dooiers en meng ze met de mayonaise. Roer tot een consistente massa. Proef en voeg indien nodig een beetje zout, versgemalen peper en een puntje kerriepoeder toe.
  4. Schep het mengsel in een spuitzak (wegwerpspuitzak te koop in supermarkten, Action), verdeel hiermee het mengsel over de vier holle eitjes. Leg de eiwitkapjes er bovenop. Zorg dat je voldoende eigeel ziet tussen de onder- en de bovenkant.
  5. Pak de peperkorrels en plaats bij ieder eitje 2 oogjes in het eigeel. Snij de rode paprika in kleine stukjes en gebruik deze als snaveltje. Maak voetjes van een plakje wortel. Ook leuk om er een paar haartjes op te prikken met wat kleine stukjes bieslook. Succes, gaat lukken!

 

Lammetjestaart

Als tweede gerecht een taart, lekker bij een kopje koffie of thee, óf als dessert. Voor acht personen, zó leuk! Bereidingstijd 55 minuten.

 

Spek, onder andere ook een ingrediënt voor deze taart, is een snoepgoed dat in Vlaanderen nonnenbil of meiskesvlees wordt genoemd... sorry... het is écht zo! Nog een andere naam is witte drop of slappe Jan! Echter, in het Engels heet het marshmellow. Dit zijn sponsachtige snoepjes in allerlei vormen; vaak wit of roze. Ze worden gemaakt uit suiker of maïsstroop, geweekte gelatine, Arabische gom en smaakstoffen.

Deze ingrediënten worden samen opgeklopt tot een sponzig geheel, wat de basis vormt voor de marshmellow. De eerste marshmellow stamt uit de tijd van de Egyptenaren. Zij wisten al snoepgoed te maken van de heemst, de plant die samen met opgeklopt eiwit en honing de basis vormde voor het traditionele recept van de marshmellow. Van oudsher is de heemst een erkend geneesmiddel. In de naam heemst vinden we ook meteen de herkomst van de benaming van de marshmellow; de Engelse naam voor heemst is namelijk…marshmellow!

 

Zo leuk om dit allemaal uit te zoeken en te delen met u! Overigens is het niet zo heel moeilijk om zélf marshmellows te maken! Google maar eens op internet.

 

Ingrediënten

1 pak cakemix; 150 gram zachte (room) boter en wat extra boter om in te vetten; 50 ml melk; 1 citroen; 250 gram mascarpone; 4 el gestampte muisjes; 4 el jam naar keuze; 14 marshmellows; 1 ruitspek vanille; 1 rode jellybean of een ander klein roze snoepje; 1 dropveter; extra nodig... twee springvormen doorsnee 18 cm; handmixer, bakpapier, beslagkom.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet de twee springvormen in met boter en bedek de bodem met bakpapier. Bestuif de zijkanten met wat bloem.
  2. Klop de boter met de mixer in een beslagkom zacht en romig. Voeg de cakemix, de eieren en de melk toe en meng dit eerst ca. 1 minuut op de laagste stand en vervolgens op de hoogste stand tot een glad cakebeslag. Rasp de schil van de citroen erboven en voeg 2 el sap en een beetje zout toe aan het beslag.
  3. Vul de springvormen met het beslag en verdeel het gelijkmatig. Plaats ze op het rooster in het midden van de oven en bak het in 25 tot 30 minuten. Laat de cake na het bakken nog 10 minuten in de vorm, haal de cake er daarna uit en laat afkoelen op een rooster.
  4. Meng de mascarpone met de gestampte muisjes, blauw of roze... (idee voor een gender reveal taart, oftewel om het geslacht van de baby kenbaar te maken?) en het sap van de halve citroen. Plaats 1 cake op een ruim bord en bestrijk deze dun met 2 el van het mascarponemengsel. Verdeel de jam (smaak maar eigen keuze) over de cake en bedek met de tweede cake. Bestrijk de taart rondom en bovenop met de mascarpone.
  5. Knip de marshmellows doormidden. Knip de roze ruitspek over de korte kant in tweeën, plaats de roze ‘oortjes’ van het lammetje op de taart. Druk 1 roze jellybean (of een ander roze snoepje) in het midden als neus. Knip vier stukjes van 2 cm van de dropveter om de ogen en de mond te maken. Verdeel de resterende marshmellows rondom en op de taart om het lammetje wol te geven!.Hoe leuk én lekker!

 

Voedingswaarden per persoon

603 kcal/33 gram vet, 24 gram verzadigd, 66 gram koolhydraten, 42 gram suikers,10 gram eiwit, 1 gram zout, 1 gram voedingsvezel.

 

Dit keer géén wijntip! Alhoewel, een ‘bubbel’wijn prima bij een lekker stukje taart smaakt!

 

Vrolijk Pasen... eet smakelijk!

 

 

 

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven