Bestuiversweken 2024

29 april 2024     Ingezonden door Natuurmuseum Brabant

Bestuiversweken NMB 1Zes weken lang staan bestuivers in het spotlicht, dat kunnen ze namelijk goed gebruiken. Tot 27 mei zijn er verschillende activiteiten in Natuurmuseum Brabant. Kom deze weken zaadbommetjes maken, workshops volgen, experts bevragen, en nog veel meer. Een BIJzondere viering van de cruciale rol die bestuivers spelen in ons ecosysteem.

MOOIWERK opent vrijwilligersinformatiepunt in De Bezemsteel

29 april 2024     Ingezonden door MOOIWERK Breda

Doe je graag wat voor een ander? Wil jij iets moois kunnen betekenen? Vind je het leuk om sociale contacten op te doen?  

Iedere dag, iedere week of één keer als het jou uitkomt: vrijwilligerswerk is er in alle soorten en maten. Ook in de Haagse Beemden!

Cryptobezit kinderen kan gevolgen hebben voor belastingaangifte

29 april 2024     Ingezonden door Belastingdienst

CryptobezitNieuw onderzoek laat zien dat 19 procent van de jongeren tussen 15 en 25 jaar investeert in crypto. En maar liefst 62 procent die nog niet investeert is dit wel van plan. Aangezien cryptobezit van kinderen gevolgen kan hebben voor de belastingaangifte van het kind of zijn ouders, stimuleert de Belastingdienst ouders om in gesprek te gaan met hun kinderen over crypto.

Senioren rekenen blindelings op zorg en overheid

03 april 2024     Ingezonden door ANBO/POCB

Veel senioren rekenen er blindelings op dat de overheid, hun partner en de zorg alles regelt als er iets met hen gebeurt. Dat ze de zorg krijgen waar ook hun ouders op konden rekenen. Maar dat is helaas nu al vaak niet meer het geval.

 

De overheid zet steeds meer in op de eigen regie van ouderen. Ze moeten zelf zorgen dat hun huis geschikt is en ze moeten vooral elkaar helpen. Daarom deed het Nationaal seniorenpanel in opdracht van ANBO-PCOB een onderzoek met de hoofdvraag: Bent u voorbereid op die toekomst? Bijna achtduizend mensen deden mee en kwamen met verrassende antwoorden.

 

Niemand wil naar een verpleeghuis

Als het gaat om de woonwens van senioren is één ding overduidelijk: ze willen in ieder geval niet terechtkomen in een verpleeghuis. Als ze zorg nodig hebben, geeft meer dan de helft van de ondervraagden aan dat ze het liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, met thuiszorg. Maar hebben de senioren die zelfstandig willen blijven wonen dan ook een huis dat geschikt is voor het geval ze hulpbehoevend worden? Maar liefst 61 procent van de 65-plussers zegt in zo’n situatie in de huidige woning te kunnen blijven wonen. Hoewel dit op het eerste gezicht positief lijkt, betekent dit tegelijkertijd dat de woning bij 39 procent niet geschikt is om er te blijven wonen. Ook een groot deel van de oudere senioren heeft een woning die ongeschikt is als ze zorgbehoevend worden.

 

Zorg halen uit eigen netwerk

Als het gaat om zorg moeten veel ouderen steeds vaker zelf oplossingen vinden binnen hun netwerk van familie en vrienden. Maar stel dat er iets gebeurt en iemand heeft opeens 24 uur hulp per dag zorg nodig, hoe los je dat dan op? Eén op de vijf senioren geeft aan geen idee te hebben hoe ze deze complexe situatie zouden moeten aanpakken. 42 procent van de senioren verwacht dat hun partner samen met de thuiszorg deze zorgsituatie zal opvangen. Eén op de vijf vertrouwt erop dat professionele zorgverleners dit zullen regelen. Anderen rekenen op een netwerk van kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden om de meest urgente hulp te bieden, samen met de thuiszorg.

 

Uitgaan van mantelzorg is oneerlijk

Mantelzorg wordt hoe dan ook een van de belangrijkste pijlers in de zorg. 48 procent van de senioren die zelfstandig wonen verlenen op dit moment zorg of ondersteuning aan iemand in de omgeving. Met een groeiend aantal ouderen in de samenleving en een stijgend tekort aan professionele zorgverleners, wordt de behoefte aan zorg alleen maar groter. Dat op mantelzorgers wordt gerekend in de overheidsplannen vindt 47 procent van de zelfstandig wonende senioren een oneerlijke verwachting.

 

Over het onderzoek

Het onderzoek Krachtig Ouder Worden is in opdracht van ANBO-PCOB uitgevoerd door het Nationaal Seniorenpanel. In de periode van 30 januari tot 17 februari 2024 deden 7.718 senioren (65+-jaar) die volledig zelfstandig wonen mee aan het onderzoek en 94 senioren waarbij wonen en zorg gecombineerd zijn. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 76 jaar.

In zowel ANBO als PCOB Magazine, die allebei verschijnen op 23 april, wordt uitgebreid stilgestaan bij het onderzoek.

Terug Schrijf reactie

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Aspergeboerderij Schalk - Prinsenbeek 23-03-24 tm 23-06-24

Boerderijwinkel van de Kieboom - Ponyfeestje 08 mrt -

Flyer ponyfeestje

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven