Workshop Aquarelleren

14 mei 2024     Ingezonden bericht

workshop aquarelleren William van der ZandenHoe maak je wijdse polderzichten met dieptewerking en/of een krachtige frisse groenachtig-blauwe bomenpartij in glaceer- of nat in nat techniek? Of heb je meer lef om met een groene veeg of vlek een magisch kunstwerk te creëren met watervaste pen en interessante droogtechnieken?

Interviewen of fotograferen?

14 mei 2024     Ingezonden door Zorg voor Elkaar

Ben jij een kei in het ophalen van verhalen? Stichting WIJ is opzoek naar iemand die blij wordt van interviewen. Voor een boek dat wij gaan uitbrengen hebben wij verhalen, ervaringen en foto's nodig.

Corona terug van weggeweest

14 mei 2024     Redactie en fotografie Geert Dekkers

Corona 1Deze maand is het vier jaar geleden dat ons land werd opgeschrikt door een heuse lockdown. Veel mensen raakten daardoor in financiële problemen en zagen het leven even niet meer zitten. Dit was moeilijk te accepteren. Er was veel onrust over het onbekende coronavirus. De relatief onbekende heilige Corona uit de Romeinse tijd werd tijdens de eerste week van de lockdown herontdekt.

Koken met Simone - Speklapjes in zoetzure saus

15 maart 2024     Redactie Simone Baars - Bron Dirk van den Broek

Een hoofdgerecht voor vier personen. Bereidingstijd 20 minuten!

 

Basmatirijst is een heerlijke geurige rijst uit India en Pakistan. Rijst met een lange, zachte en slanke korrel die niet kleeft. Basmatirijst heeft een nootachtige smaak én wordt veel met Indiase gerechten gegeten. De naam basmati is afgeleid van ‘vasmati’ wat geurig betekent. Basmatirijst is glutenvrij en bevat weinig vet.

 

Speklap is een stuk vlees dat veel vet bevat. Het komt van de rug en de buik van het varken, zonder been en zonder zwoerd. De buik wordt uitgebeend, opgerold en het mooie vlees wordt in lapjes geportioneerd.

 

Taugé; sojascheuten.. is de ontkiemde mungaboon of katjang ido. Taugé wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken; onder andere in loempia's. Taugé is rijk aan vitamine B, C, ijzer, kalium en eiwitten, weinig kcal.

Verse taugé is knapperig en kan worden bereid door het te wassen en dan kort te koken of door te overgieten met kokend water. Taugé kun je invriezen; wél 2 minuten blancheren (kort koken en snel afkoelen).

 

Weet je... ben je zwanger… (gefeliciteerd)… dan mag je taugé eten; mits goed gekookt of gebakken. Omdat de taugé uit de grond komt kan er namelijk salmonella, E. coli en toxoplasmose zijn op de rauwe taugé! Voorzichtig dus! Door verhitting worden deze schadelijke bacterieën gedood, waardoor je het dus gerust kunt eten.

 

Ingrediënten

300 gram basmatirijst, of rijst, pasta naar keuze; 3 cm gember; 2 el azijn; 3 el sojasaus, de zoete variant; 2 el ketchup; 4 el sinaasappeljam; 300 tot 400 gram speklapjes naturel; 2 el olijfolie; 400 gram Japanse wokgroenten; 200 gram taugé.

 

Bereidingswijze

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Schil ondertussen de gember en snij het fijn. Meng voor de zoetzure saus de gember met de sinaasappeljam, azijn, ketchup, 2 el sojasaus. Breng op smaak met zout en peper. Snij de speklapjes in stukjes van ca. 5 cm.
  3. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de speklapjes aan beide kanten goudbruin. Optie is ook om de speklapjes in de airfryer te bereiden, of in de oven. Gaat prima... eh… nóg minder vet! Wordt net zo knapperig, hoor! Draai het vuur laag, voeg de zoetzure saus toe en schep alles 1 tot 2 minuten om.
  4. Verhit de olie in de wok en roerbak de wokgroenten circa 3 minuten. Voeg de taugé én de rest van de sojasaus toe en roerbak dit nog 2 minuten. Breng op smaak met zout en peper en eventueel knoflook. Áltijd ook te bereiden met vleesvervangers. Of varkensvlees in plaats van rundvlees, of kip.

 

Serveer met rijst, aardappelpuree, bloemkoolpuree, knolselderijpuree of een stokbroodje.

 

Voedingswaarden per persoon

640 kcal; 26 gram vet, 8 gram verzadigd; 80 gram koolhydraten, 19 gram suikers; 2 gram zout; 3 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Frankrijk: Frankrijk of nieuwe wereld; Merlot, Cabernet Sauvignon, droge witte wijnen;

Frankrijk: Pinot Noir, droge, frisse rode wijn. Mag iets gekoeld gedronken worden!

Spanje: Tempranillo, heerlijke, soepele droge rode wijn!

Portugal: Douro, Dao, zowel de witte als de rode wijnen: yammie.

 

 

Terug Schrijf reactie

Kunstroute Haagse Beemden

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Aspergeboerderij Schalk - Prinsenbeek 23-03-24 tm 23-06-24

Boerderijwinkel van de Kieboom - Ponyfeestje 08 mrt -

Flyer ponyfeestje

 

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven