Bestuiversweken 2024

29 april 2024     Ingezonden door Natuurmuseum Brabant

Bestuiversweken NMB 1Zes weken lang staan bestuivers in het spotlicht, dat kunnen ze namelijk goed gebruiken. Tot 27 mei zijn er verschillende activiteiten in Natuurmuseum Brabant. Kom deze weken zaadbommetjes maken, workshops volgen, experts bevragen, en nog veel meer. Een BIJzondere viering van de cruciale rol die bestuivers spelen in ons ecosysteem.

MOOIWERK opent vrijwilligersinformatiepunt in De Bezemsteel

29 april 2024     Ingezonden door MOOIWERK Breda

Doe je graag wat voor een ander? Wil jij iets moois kunnen betekenen? Vind je het leuk om sociale contacten op te doen?  

Iedere dag, iedere week of één keer als het jou uitkomt: vrijwilligerswerk is er in alle soorten en maten. Ook in de Haagse Beemden!

Cryptobezit kinderen kan gevolgen hebben voor belastingaangifte

29 april 2024     Ingezonden door Belastingdienst

CryptobezitNieuw onderzoek laat zien dat 19 procent van de jongeren tussen 15 en 25 jaar investeert in crypto. En maar liefst 62 procent die nog niet investeert is dit wel van plan. Aangezien cryptobezit van kinderen gevolgen kan hebben voor de belastingaangifte van het kind of zijn ouders, stimuleert de Belastingdienst ouders om in gesprek te gaan met hun kinderen over crypto.

Koken met Simone – Combi-recept

23 februari 2024     Redactie Simone Baars – Bron Jumbo en Dirk van den Broek

Deze keer een combi-recept: nasi van bloemkoolrijst (Jumbo) en sajoer van boontjes (Dirk van den Broek). Beiden superlekkere gerechten, snel, makkelijk en laag in koolhydraten. Yammie!

 

Nasi van bloemkoolrijst. Een hoofdgerecht voor vier personen. Bereidingstijd 15 minuten en 15 minuten wachten.

Laag in koolhydraten; u kunt er een vegetarische nasi van maken door de kipfilet te vervangen door vegetarische kipstukjes.

 

Bloemkoolrijst is gemaakt van geraspte of fijngemalen bloemkool, zonder toevoegingen. Heel makkelijk zelf te bereiden! De rijst is zeer laag in koolhydraten; bevat veel vitamine C, vezels en water. De nasi is eigenlijk nóg lekkerder van smaak als u het een dag van tevoren maakt. Ook heel geschikt om in te vriezen voor een volgende keer als u niet veel tijd hebt om te koken. Gebakken eitje erbij, komkommer (salade) en de maaltijd is klaar.

 

Ingrediënten

Bloemkoolrijst, ca. 400 gram of makkelijk zelf maken van een flinke bloemkool; ca. 400 gram kipdijfilets, in blokjes; 4 el ketjap manis; 2 tl sambal oelek (of een andere sambal naar eigen smaak); 4 el rijst-, arachide- of olijfolie; 1 nasipakket (ca. 450 gram); 4 eieren. Wokpan.

 

Bereidingswijze

  1. Schep de kipdijfilets om met 2 el ketjap en de sambal en laat dit zeker 15 minuten marineren.
  2. Verhit 3 el olie in een wok of hapjespan en roerbak hierin de kipdijfiletblokjes 3 minuten. Voeg de bloemkoolrijst en de groenten uit het nasipakket toe en roerbak alles 3 minuten op hoog vuur. Voeg de rest van de ketjap toe en schep alles om.
  3. Verhit intussen de rest van de olie in een ruime koekenpan en bak vier spiegeleieren.

 

Voedingswaarde per persoon

436 kcal, 26 gram vet, 7 gram verzadigd, 22 gram koolhydraten, 16 gram suikers, 5 gram vezels, 26 gram eiwit, 2,4 gram zout, 213 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld;: Pinot Gris, droge witte wijn;

Italië: Pinot Grigio, droge witte wijn;

Frankrijk: Gewürztraminer, droge witte wijn;

Frankrijk: Muscat, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Pinot Noir, frisse, droge rode wijn;

Frankrijk: Tavel, frisse, droge rosé wijn.

 

Dan nu het tweede gerecht, sajoer van boontjes, een bijgerecht voor vier personen, bereidingstijd 20 minuten. Sajoer is een nat, bijna soepachtig groentegerecht uit de Indonesische keuken! Heerlijk om te eten bij het bovenstaande nasigerecht! Ook voor dit gerecht geldt dat het nóg lekkerder is als u het een dag van tevoren maakt. Alles trekt dan lekker in de groenten. U kunt dit ook invriezen.

 

Citroengras of sereh wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, met name in de Thaise, Vietnamese en Indische keuken. De stengels hebben een frisse, citroenachtige en licht gemberachtige smaak. Citroengras wordt niet rauw gegeten maar altijd meegekookt of gestoofd. Citroengras is megagezond; het zit vol met anti-oxidanten en wordt in de alternatieve geneeskunde ingezet bij griep, verkoudheid, hoest, koorts en bronchitis. Je kunt er ook thee van trekken. Verfrissend en gezond!

 

Sambal is de Indonesische en Maleisische naam voor een ingrediënt dat bestaat uit gemalen Spaanse pepers en zout; met eventuele toevoegingen van azijn, gebakken ui, gefermenteerde garnalen, vruchtensap, suiker en diverse specerijen. Sambal oelek is de meest gangbare (vaak geserveerd in Chinees/Indische restaurants). Er zijn zo al bijna veertig verschillende soorten sambal te ontdekken! In plaats van sambal kunt u eventueel harissa, een rode saus uit Tunesië gebruiken. Pittig, op basis van chilipepers, knoflook, komijn, karwij, koriander, en gerookte paprika. Harissa is iets zoeter van smaak.

 

Kokoscrème komt van het geraspte witte vruchtvlees van een rijpe kokosnoot dat wordt gemengd en gekneed met warm water. Daarna wordt het mengsel in een kaasdoek uitgeknepen. Het dikke, romige vocht noemt men kokosroom of kokoscrème. Het kan worden gebruikt als basis voor sauzen, soepen, curry's en desserts. Het geeft gerechten een exotische smaak en textuur!

 

Ingrediënten

1 middelgrote ui; 3 teentjes knoflook; 1 cm verse gember; 3 el zonnebloemolie; 1 stengel citroengras; 1 tl sambal oelek; 1/2 kipbouillonblokje (of groentebouillon); 600 gram sperziebonen; 50 gram kokoscrème. Zelf voeg ik 2 tl djinten (komijnzaad) en ketoembar (koriander) toe. Verse koriander is ook erg lekker! Wokpan.

 

Bereidingswijze

  1. Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Schil en rasp de gember. Verhit de zonnebloemolie in een wok en fruit de ui 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en de gember toe en fruit het 5 minuten mee.
  2. Dop de sperziebonen. Kneus met de platte kant van je mes de stengel citroengras en voeg samen met de sambal, 250 ml water, bouillonblokje en de sperziebonen toe. Breng aan de kook en laat dit 8 minuten koken totdat de sperziebonen gaar zijn. Schep het regelmatig om. Voeg de kokoscrème toe en kook het nog 2 minuten mee. Breng het verder op smaak met zout en peper, en optioneel, de djinten, ketoembar en verse koriander!

Lekker bij de nasi van bloemkoolrijst maar ook bij witte rijst, saté en kroepoek. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

225 kcal/17 gram vet, 8 gram verzadigd/11 gram koolhydraten, 2 gram suikers/4 gram eiwit/1 gram zout/6 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Merlot, droge rode wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Pinot Noir; frisse droge rode wijn;

Frankrijk: Côtes du Rhône, soepele droge rode wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Riesling, droge witte wijn;

Frankrijk: Pinot Gris; droge witte wijn;

Italië: Pinot Grigio; droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, droge witte wijn;

Frankrijk: Côtes de Provence, droge rosé wijn.

 

 

Terug Schrijf reactie

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Aspergeboerderij Schalk - Prinsenbeek 23-03-24 tm 23-06-24

Boerderijwinkel van de Kieboom - Ponyfeestje 08 mrt -

Flyer ponyfeestje

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven