Praalwagens schitteren in Boemeldonck

12 februari 2024     Redactie en fotografie Geert Dekkers

 

Een van de hoogtepunten van het carnaval in Boemeldonk is de traditionele optocht waarin enorme praalwagens de eyecatchers vormen.

 

De grote optocht waaraan geen einde leek te komen, bood op de zondagmiddag uitzinnig vertier voor de tienduizenden bezoekers die ogen tekort kwamen. Loopgroepen met creatieve woordspelingen deden niet onder voor de reusachtige pronkmobielen, zoals een groep als cowboy verklede mannen met waarschuwingsborden: ‘Vat gin kou boy’.

 

 

Chinees Nieuwjaar

Een dag eerder, op zaterdag 10 februari, werd het Chinees Nieuwjaar gevierd. Een van de groepen speelde daar prachtig op in. Er was een rode poort met daarop een grote klok waarop de cijfers in het Chinees waren weergegeven. Er werd afgeteld van elf naar nul. Een als Chinees verklede jongen met een enorme toorts ontstak de enorme vuurwerkfonteinen aan de wagen en ook bovenop de enorme draak. Er liepen drie lange feestdraken omringd door dansers met een blijkbaar oneindige hoeveelheid energie. Ze straalden een aanstekelijke vrolijkheid uit die oversloeg op de toeschouwers. Deze synergie zorgde voor enorm veel plezier, zowel bij de performers als bij het publiek.

 

 

Schotland

Dan volgde er een gigantische doedelzak die zichzelf echt kon uitzetten. Het instrument ‘ademde’ hoewel dit niet overal goed mogelijk was. De bomen aan de zijkant van de wegen beletten dit af en toe. Gelukkig had de wagen een sterke motor om zich voort te bewegen. Er ontstond geen ademnood. De dreigende pijpen van de doedelzak deden een beetje denken aan de loop van een gigantische tank. Gelukkig kwam er alleen maar muziek uit. Vrolijke mannen in kilts vergezelden het gigantische muziekinstrument. Een paar giechelende meisjes hadden vooral aandacht voor deze jongemannen. “Zouwe ze onder diene kilt net as bai de echte Schotte niks aon hebbe? Ze staon ne nie hoog genoeg um onder diene rok te kunne kijke.”

 

Dieren

Zoals altijd zijn er in de optocht prachtige dierfiguren te bewonderen. Wijze uilen, blauwe tropische vogels en vooral vissen streden om de aandacht van de toeschouwers. De koeien waarvan bij een aantal de bekbewegingen nagesynchroniseerd werden door het geluid van loeiende koeien wekten vertederde reacties op. Zo ook de uiers die bestonden uit roze huishoudhandschoenen. Of de toekan die zei: “Ik ben blij dat ik naar d’n optocht toekan." De haai aan het begin van de stoet leek te zijn ontsnapt uit de beroemde film Jaws. Hij was gelukkig veilig op de wagen vastgesjord.

 

Zangidolen

Op en in de praalwagens gebeurde van alles wat de aandacht trok, zoals life zingende zangers. De drie als priesters verklede mannen die zongen over de mogelijkheid om te kunnen dansen in de hemel, oogstten veel bewondering. Hun show sloeg in als een bom. Bewonderenswaardig waren de vele tienerjongens die op en voor de carnavalswagens, zij het nog een beetje schuchter, hun best deden de ingestudeerde choreografieën met verve te vertolken. De dansende meisjes hadden daar minder moeite mee.

 

Hoewel het aan de zijlijn druk was hoefde niemand iets van de mooie optocht te missen. Voor de niet zo grote mensen was overal wel een goede plaats te bemachtigen om niets te hoeven missen van het schouwspel. De partytenten langs de route zorgden voor een extra gezellige sfeer. Kortom, de optocht in Boemeldonck is een evenement dat je niet mag missen.

 

 

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven