Mooie optocht Giegeldonk

11 februari 2024     Redactie en fotografie Geert Dekkers

 

Clara is duidelijk tevreden met de worsten die zij ook dit jaar weer heeft gekregen in Meersel-Dreef. Het weer tijdens de optocht door de Haagse Beemden kan niet beter zijn.

 

Prinselijke hoogheden van diverse carnavalsverenigingen waren aldaar aanwezig met een kleurrijk worsttableau waarin de kleur roze overheerste. Het kunstwerk met een streng van maar liefst vijf creatieve worsten en natuurlijk een vers verpakte worst uit de supermarkt werden bij de kapel van de heilige Clara van Assisi geofferd.

 

Nu, een paar dagen later op zaterdag 10 februari is het dan zover. De traditionele carnavalsoptocht vertrekt vanuit winkelcentrum De Donk. Tussen de gele en paarse krokussen door en met het heerlijkste weer dat een mens zich maar wensen kan maakt de stoet haar opmars door de wijk.

 

 

Kwaliteit staat ook dit jaar weer hoger in het vaandel dan kwantiteit. Dat wordt duidelijk gewaardeerd door de toeschouwers. Veel mensen kijken langs de route reikhalzend uit naar wat er komen gaat. Er is flink gewerkt om het motto ‘ut staot wir op wielekus’ te verbeelden, met groot succes. Iedereen is bijzonder enthousiast en ja…, het is te snel alweer voorbij. We want more!

 

Rookmachine

Heksen die een rijdende kookpot meezeulen. In de heksenketel zit een jochie die af en toe zijn angstige gezichtje laat zien. Opvallend is de wandelende rode attractie ‘de ster van de optocht’. De rijdende poppenkast met Jan Klaassen en Katrien spreekt tot de verbeelding. Het hoort bij het Giegeldonks museum, compleet met kassa. De vrolijke poppen lijken het naar hun zin te hebben tussen alle confetti. Ut wieleke staot is een ingewikkelde metalen constructie die bestaat uit hoepels en wielen. Het doet denken aan het reuzenrad op een kermis. Een hint? Een kermis in de Haagse Beemden is er nog niet!

 

 

Carnafval

De Giegeldonkse fruitautomaat leert ons dat het eten van fruit beter is dan geld vergokken. Je krijgt meteen zin in een van de smakelijke appels die de deelnemers triomfantelijk aan het publiek tonen. De wagen van de Werftknetters is gebaseerd op een mooie woordspeling: carnafval. Waar rook is daar is meestal ook vuur. Gelukkig is de rook afkomstig van een rookmachine die bij een knalrode brandweerauto hoort. Het zorgt voor dynamiek tijdens de optocht.

 

 

Jeugdprins Lucas en prins Laurentius hebben vanaf de prinsenwagen een mooi overzicht en zwaaien hun onderdanen met koninklijke leut toe. De Giegeltjes, brakskes en snotpinnekes van de jeugdraad flaneren in hun mooie pakskes over de met confetti geplaveide straten. De onlangs door de kerk gezegende Giegeldonkse bus sluit de mooie optocht af. De bus wordt nog gevolgd door de stadsreinigingdienst die met een hongerige machine geen confettisnippertje meer op de straatstenen achterlaat.

 

 

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven