Een hoofdgerecht voor vier personen, bereidingstijd 30 min, inclusief 4 minuten oventijd.
Flespompoen, familie van de komkommer staat bekend om veel vlezig vruchtvlees en weinig pitten. De smaak is licht nootachtig, zacht en lekker zoet. Een vitamine A-bom, weinig kcal en een stimulerend effect op de darmen door de vele vezels. Als u het teveel werk vindt om de flespompoen schoon te maken; u kunt pompoenblokjes ook kant en klaar kopen!
Geschrapte wortelen (peentjes van echte bospeen, vele malen smakelijker dan waspeen). Veel vezels, voedingsstoffen en weinig kcal. Rijk aan bètacaroteen wat de oranje kleur geeft aan de wortel..
Thaise curry (pakje), Fairtrade, mild pittig met de kruidige smaak van Thaise kerrie. Alleen plantaardige ingrediënten; direct in Thailand bereid en verpakt, zo blijft de originele smaak goed bewaard.
Kokosmelk, ook wel klappermelk genoemd, is een ondoorzichtige melkwitte vloeistof die wordt gewonnen uit het kiemwit van volgroeide kokosnoten. Het kiemwit wordt vermengd met water en vervolgens met een doek uitgeperst. Door het hoge gehalte is de kokosmelk rijk aan calorieën en verzadigde vetten. Een belangrijke melkvervanger die dus ook gewoon gedronken kan worden.
Het pitabroodje, ook wel shoarmabroodje genoemd, is een plat broodje met een zachte korst. Het wordt overlangs ingesneden en er wordt vlees en/of groenten wordt in gestopt.
Geraspte kokos is glutenvrij en gemaakt van vers en zuiver geraspt vruchtvlees van de kokosnoot. Veel eiwitten, geen gluten en daardoor een goede vervanger voor tarwe.
Kikkererwten uit blik of pot zijn net zo gezond als gedroogde kikkererwten en kun je ook zo eten. Ze bevatten veel vitamines, mineralen en vezels, maar ook antioxidanten als vitamine E, koper, mangaan en zink.
Ingrediënten
1 flespompoen of pompoenblokjes (voorgesneden); 1 zak geschrapte wortelen (500 gram); 2 el milde olijfolie; 1 pakje Thaise gele curry (70 gram); 1 blikje kokosmelk 18 procent, (ca. 400 ml.); 1 pak volkoren Pita's (5 stuks); 2 el geraspte kokos; 1 blik kikkererwten (ca. 410 gram). Optioneel, peper, zout, knoflook, verse koriander.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor tot 220 graden.
- Schil de pompoen, halveer in de lengte en schep de zaadjes er met een lepel uit. Snij het vruchtvlees in blokjes van ca. 3 cm. Verhit de olie in een soeppan. Bak de pompoen met de wortel op 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de curry toe en bak dit 1 minuutje mee. Schenk er de kokosmelk bij, vul het blik met water en voeg dit toe. Breng tegen de kook aan en kook in ca. 20 minuten gaar.
- Bak intussen de pita's 4 minuten in de oven. Verhit een koekenpan zonder olie of boter. Rooster de geraspte kokos 3 minuten op middelhoog vuur. Schep het regelmatig om.
- Pureer de soep glad met een staafmixer. Giet de kikkererwten af en voeg toe aan de soep en verwarm dit een paar minuutjes mee. Snij de pita's in reepjes van ca. 1 cm breed.
- Bestrooi de soep met de kokos en serveer met het brood. Eet smakelijk!
Voedingswaarde per persoon
692kcal/36 gram vet, waarvan 22 gram verzadigd/64 gram koolhydraten, 13 gram suikers/20 gram voedingsvezel/18 gram eiwitten/2,5 gram zout/293 gram groenten.
Wijntip
Frankrijk: Pinot Gris, droge witte wijn;
Frankrijk: Viognier, een prettige, smakelijke druivensoort, droge witte wijn;
Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, Riesling...droge witte wijn;
Frankrijk; Elzas: Gewürztraminer... gewaagde droge witte wijn;
Frankrijk of nieuwe wereld: een droge rosé