De schrikkelheilige: Antonia van Florence

29 februari 2024     Redactie en fotografie Geert Dekkers

Antonia werd geboren in 1401 in het toen nog niet zo mooie Florence. De stad bloeide pas op in de Renaissancetijd. Het meisje trouwde op jonge leeftijd met haar jeugdliefde. Het gelukkig paar kreeg een zoon. De vader stierf toen Antonia slechts zevenentwintig jaar oud was. Er ontstonden problemen rondom de erfenis.

Internationaal toernooi Boeimeer JO15-1

29 februari 2024     Ingezonden bericht – Foto Kosta

Boeimeer JO15-1 wil Europa in en hiervoor hebben we het internationaal Jeugdvoetbaltoernooi in Lille/Lambersart TROPHÉE DES HAUTS DE FRANCE uitgekozen. Help ons bij deze droom via onze inzamelingsactie om elke speler deze ervaring te bieden.

Kiek – Kringloop

28 februari 2024     Fotografie Jan Brouwer

Jan reflecteert over de kringloop van het leven: “Laatst wat foto's gemaakt bij de Emerput. Een compleet verrotte en afgebroken wilg levert toch nog een foto op. Die structuur van dat rotte hout, is het niet prachtig? Verder nog wat mos dat op de afgestorven takken van een vlierstruik groeit.”

‘Carnem levare’

04 februari 2024     Column Pennetje – Foto Geert Dekkers

 

Kerklatijn voor ‘het vlees achterlaten' ofwel 'carnaval'. ‘Achterlaten’ voor het begin van de vastenperiode. Met andere woorden: om veertig dagen voor Pasen nog even gruwelijk de beest uit te hangen.

 

Ik las in een Cosmopolitainartikel van 2018 dat onderzoek aantoonde dat in deze periode bijna een kwart van de Brabantse feestgangers tot een of andere vorm van overspel komt, waarbij zij opgemerkt dat het kussen van een vreemde ook als overspel wordt meegerekend. De feestkleding speelt een belangrijke rol in deze: hoe duurder het feestgewaad, hoe groter het risico op vreemdgaan. Een feestdos van 200 euro of meer levert een driemaal zo groot risico op dan een kloffie van minder dan 30 euro. Ook hier maakt kennelijk kleding de man of vrouw. De gemiddelde uitgave voor carnavalskleding ligt rond de 50 euro.

 

Lieden die normaal gesproken gekleed zijn in driedelig grijs met krijtstreepje dan wel in een smaakvolle deux piece gaan bij toverslag toegetakeld als piraat, gevangenisboef, hoerenmadam, paaldanseres of boerenknecht op pad en storten zich in een kluwen gelijkgestemden om de beer in zich los te laten. Op naar de optocht in Giegeldonk en dan de kroeg in om bacteriën te lijf te gaan met een keur aan spiritualiën. Guus weet het: Brabantse nachten zijn lang!

 

Niet bewezen is of een mini geboortetsunami tot de gevolgen van het feestgedruis mag worden verwacht, hoewel ik vermoed dat er in eeuwen van carnavalsvieringen weinig veranderd is. Maar belangrijker is hoe men na de feestelijkheden de vastenperiode ingaat. Na het ophalen van het askruisje, mag volgens traditie worden verwacht dat men veertig dagen vasten begint ter bezinning, bekering en boete. De clerus lijkt ervaring te hebben die wijst op een toch verontrustend gebrek aan zelfreflectie bij de ex-feestneus. In mijn wijk Kievitsloop ben ik op Aswoensdag nog never nooit een boetedoenend figuur met bekommerd gelaat tegengekomen.

 

Integendeel, bij de neringdoende grootgrutters van WC Heksenwiel gaan de kratten pils en gezinsverpakkingen chips met exotische smaken zonder uitzondering als warme broodjes over de toonbank. Ach, alweer een gemiste kans om tot loutering te komen.

 

Naschrift

Voor hen die dit verhaaltje ritueel gaan verbranden in de vuurkorf achter het huis, heb ik alle begrip. Mijn probleem is immers dat ik van boven de rivieren kom en derhalve niet op enig begrip van mijn Brabantse vrienden en kennissen mag rekenen... Mea culpa, het zij helaas zo. Alaaf!

 

 

 

Terug Schrijf reactie

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Boerderijwinkel van de Kieboom - kinderfeestjes

Kinderfeestjes bij Boerderij van de Kieboom


 


 

 

 

 

^ Naar boven