De schrikkelheilige: Antonia van Florence

29 februari 2024     Redactie en fotografie Geert Dekkers

Antonia werd geboren in 1401 in het toen nog niet zo mooie Florence. De stad bloeide pas op in de Renaissancetijd. Het meisje trouwde op jonge leeftijd met haar jeugdliefde. Het gelukkig paar kreeg een zoon. De vader stierf toen Antonia slechts zevenentwintig jaar oud was. Er ontstonden problemen rondom de erfenis.

Internationaal toernooi Boeimeer JO15-1

29 februari 2024     Ingezonden bericht – Foto Kosta

Boeimeer JO15-1 wil Europa in en hiervoor hebben we het internationaal Jeugdvoetbaltoernooi in Lille/Lambersart TROPHÉE DES HAUTS DE FRANCE uitgekozen. Help ons bij deze droom via onze inzamelingsactie om elke speler deze ervaring te bieden.

Kiek – Kringloop

28 februari 2024     Fotografie Jan Brouwer

Jan reflecteert over de kringloop van het leven: “Laatst wat foto's gemaakt bij de Emerput. Een compleet verrotte en afgebroken wilg levert toch nog een foto op. Die structuur van dat rotte hout, is het niet prachtig? Verder nog wat mos dat op de afgestorven takken van een vlierstruik groeit.”

IVN Landschapswandeling: Boomkikkerroute

05 februari 2024     Ingezonden door IVN Mark & Donge

 

Op zaterdag 10 februari maken de natuurgidsen van IVN Mark en Donge een lange wandeling vanaf Bavel naar de vliegbasis Gilze-Rijen en weer terug over Dorst.

 

Op de vliegbasis was zo’n tien jaar geleden een restpopulatie boomkikkers aanwezig en nu nog altijd. De boomkikker is een kleine grasgroene kikker met zuignapjes aan het einde van de vingers en teentjes. Eind vorige eeuw bleek dat in Nederland de verspreiding met tachtig procent was afgenomen. Daardoor bleek dat de boomkikker een van de sterkst bedreigde amfibieën was.

 

De soort wordt nu beschermd volgens de Wet Natuurbescherming. Een aantal partijen is gaan samenwerken aan een ecologische verbindingszone vanaf de vliegbasis naar de Molenleij in Breda en via de Gilzewouwerbeek naar het Chaams Broek. Langs deze route werden kleine natuurgebiedjes als leefgebied voor flora en fauna ingericht, waardoor dieren en planten zich van het ene natuurgebied naar het andere kunnen verplaatsen.

Welke amfibieën, struweelvogels en kleine zoogdieren de natuurgidsen van IVN Mark en Donge gaan aantreffen, is afwachten. Geen boomkikkers, daarvoor is het nog te koud.

 

Als u op zaterdag 10 februari mee wilt wandelen, moet u vooraf inschrijven via onze website. U ontvangt daarna een bevestiging via e-mail met daarin de startlocatie.

Deze landschapswandeling start om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur.

 

Meer informatie en het inschrijfformulier kunt u vinden op ivn.nl/afdeling/mark-donge/

 

Terug Schrijf reactie

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Boerderijwinkel van de Kieboom - kinderfeestjes

Kinderfeestjes bij Boerderij van de Kieboom


 


 

 

 

 

^ Naar boven