Workshop Aquarelleren

14 mei 2024     Ingezonden bericht

workshop aquarelleren William van der ZandenHoe maak je wijdse polderzichten met dieptewerking en/of een krachtige frisse groenachtig-blauwe bomenpartij in glaceer- of nat in nat techniek? Of heb je meer lef om met een groene veeg of vlek een magisch kunstwerk te creëren met watervaste pen en interessante droogtechnieken?

Interviewen of fotograferen?

14 mei 2024     Ingezonden door Zorg voor Elkaar

Ben jij een kei in het ophalen van verhalen? Stichting WIJ is opzoek naar iemand die blij wordt van interviewen. Voor een boek dat wij gaan uitbrengen hebben wij verhalen, ervaringen en foto's nodig.

Corona terug van weggeweest

14 mei 2024     Redactie en fotografie Geert Dekkers

Corona 1Deze maand is het vier jaar geleden dat ons land werd opgeschrikt door een heuse lockdown. Veel mensen raakten daardoor in financiële problemen en zagen het leven even niet meer zitten. Dit was moeilijk te accepteren. Er was veel onrust over het onbekende coronavirus. De relatief onbekende heilige Corona uit de Romeinse tijd werd tijdens de eerste week van de lockdown herontdekt.

Kerk en slavernij bezien vanuit historisch perspectief

24 januari 2024     Ingezonden door Jan Hopman - Foto Archief Bisdom Breda

De bisschop van Paramaribo, Mgr. Karel Choennie is spreker op het symposium ‘Kerk en Slavernij’. Met professor Dr. Heleen Zorgdrager, protestantse theologe en Dr. Ferdinand Igbeche, pastor van de Destiny Church International Breda, gaat hij in op de rol van de kerk in de slavernijperiode.

 

De organisatie is in handen van Bredase maatschappelijke organisaties en kerken. Volgens Mgr. Choennie dient de kerk zich bewust te zijn van het feit dat zij onvoldoende heeft gedaan tegen mensenrechtenschendingen in de slavernijperiode.

 

In een interview liet hij daarover het volgende weten: “De geschiedenis dient zo waarheidsgetrouw mogelijk te worden herschreven door terug te gaan naar kerkelijke en andere bronnen aangaande de plantages en de stad. De kolonisatie en kerstening heeft inheemse culturen vernietigd en de Afrikaanse cultuur (winti) zwaar onderdrukt, maar God openbaart zich in alle culturen. Het is dan ook een opdracht voor de kerk om elementen in ontvangende culturen positief te waarderen en bepaalde gebruiken over te nemen”.

 

Kerkelijke rol

Mgr. Choennie is de tweede bisschop van Paramaribo van Surinaamse afkomst, maar de eerste met Hindoestaanse wortels. Als geen ander weet hij welke rol de kerk met name in Suriname en de Nederlandse Antillen tijdens de slavernijperiode speelde. Hij zal de geschiedenis van de Marrons (slaven), de betekenis van de slavernij heden ten dage en moderne vormen van slavernij op de bühne brengen.

 

Na hem spreekt Heleen Zorgdrager over de rol van de Bijbel, zowel bij de rechtvaardiging van slavernij als bij het verzet ertegen. Ferdinand Igbeche gaat in op de vraag wat we met het oog op de toekomst van de echo’s van het verleden kunnen leren.

 

Echo’s

“Slavernij is niet iets waar je als nakomelingen van slaven dagelijks mee bezig bent. Het zijn de echo’s uit het verleden die de mensen eraan doen herinneren. Dat kan bijvoorbeeld al tijdens een tv-uitzending of een filmvoorstelling zijn. Die ervaar je overigens zonder dat ze positieve of negatieve gevoelens oproepen. Daarover, maar ook over migratie zal mijn lezing gaan", laat Ferdinand Igbeche kort samengevat over zijn lezing weten.

 

Het symposium wordt gehouden op vrijdag 26 januari tussen 14.00 en 16.30 uur in de Bredase Markus Kerk, Hooghout 96.

 

Deelnemen is gratis. Aanmelden is gewenst via een link of QR-code te vinden op de site: mondiaalcentrumbreda.nl

Terug Schrijf reactie

Kunstroute Haagse Beemden

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Aspergeboerderij Schalk - Prinsenbeek 23-03-24 tm 23-06-24

Boerderijwinkel van de Kieboom - Ponyfeestje 08 mrt -

Flyer ponyfeestje

 

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven