Koken – Samosa’s

22 december 2023     Redactie en foto Alex De Vliegere

 

Samosa’s zijn kleine gevulde deegtasjes, uit de oven of de frituur. Samosa’s hebben hun oorsprong in India en zijn tegenwoordig in Oost-Azië vrijwel overal en in velerlei varianten verkrijgbaar. Het oorspronkelijke recept is vegetarisch, maar er kan heel goed een stukje rundvlees, kip of een garnaaltje aan toegevoegd worden. Echt een hapje om eens lekker mee te experimenteren dus.

 

Samosa’s komen voor in diverse vormen en maten. U kunt ze eten als voorafje, tussendoortje of op tafel zetten als bijgerechtje. In dit recept maken we ze van bladerdeeg uit een diepvriespakje. De basisvulling bestaat uit fijngesneden en gegaarde ui, aardappel, en doperwten, op smaak gebracht met een kruidenmengsel. Wij kiezen hiervoor garam masala, een lekkere exotische mix die gewoon in de supermarkt verkrijgbaar is.

 

Ingrediënten

Een ui, een aardappel, ca. 100g doperwten (diepvries), een flinke theelepel garam masala, een pakje bladerdeeg, scheutje (olijf)olie.

 

Aan de slag

We snipperen de ui zeer fijn, schillen een aardappel en snijden hem in kleine blokjes en voegen de doperwten toe. Ik doe er (voor de kleur) ook nog een fijngesneden worteltje bij. We brengen dit met een klein bodempje water aan de kook en laten alles langzaam gaar worden. Roer er het kruidenmengsel goed doorheen. Omdat altijd gezegd wordt dat je met crème fraîche alles lekker kunt maken voeg ik daar ook nog een volle eetlepel van toe. Het komt de smeuigheid van de vulling zeker ten goede.

 

Oven

Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden. De plakjes bladerdeeg mogen nu ook uit de vriezer en even een beetje ontdooien totdat ze flexibel worden. Als ze te lang op kamertemperatuur staan worden ze plakkerig en is het lastig er een mooi strak flapje van te vouwen. Voor grote samosa’s kunt u het hele plakje bladerdeeg diagonaal doormidden vouwen. Voor de kleinere variant kunt u de bladerdeegplakjes diagonaal doormidden snijden.

 

Vullen en bakken

Leg wat vulling op het bladerdeegplakje en vouw hem netjes dicht. Gebruikt u teveel vulling dan gaat dit lastig omdat het er dan aan alle kanten uitpuilt. Het is ook een goed idee de vulling eerst wat af te laten koelen voordat u aan het vouwen gaat. Leg ten slotte de samosa’s op een ingevette bakplaat en schuif ze de oven in. Na 30 minuten zijn ze mooi goudbruin en klaar voor consumptie. Ze zijn weg voordat je het weet!

 

Variëren

Voor een mooi glanzend effect kunt u de flapjes voordat ze de oven ingaan bestrijken met wat ei. De vulling kan naar eigen inzicht aangepast worden. Samosa’s worden doorgaans gemaakt van wat er in de keuken voorhanden is. Ze kunnen warm maar ook goed koud gegeten worden. Zij zijn ook lekker met een frisse yoghurt / radijs / komkommersalade of een stevige chutneydip. Voor een feestelijk effect kunt u de samosa’s bestrooien met fijngesneden verse koriander.
Wat drinkt u erbij? Het hangt een beetje af van de vulling maar in India is men niet bang van zoete limonade als begeleidend drankje. U mag ook gerust voor een lekker glaasje wijn of een biertje gaan. Kan het veelzijdiger? Ik wens u aangename feestdagen met lekker eten en veel gezelligheid.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven