Project Jeugd en Politiek (1) - Fear of missing out

06 december 2023     Redactie Werkgroep Jeugd en Politiek, Graaf Engelbrecht

Ook dit jaar gaat project Jeugd en Politiek weer van start. Dit is een project waar in de gemeente Breda leerlingen van 5 vwo van meerdere Bredase scholen: OLV, Stedelijk Gymnasium, Markenhage, De Nassau, Newman, Mencia en Graaf Engelbrecht een maatschappelijk probleem zelf kiezen en ook oplossen. Hierbij krijgt elke groep 750 euro om het probleem oplossen mogelijk te maken.

 

De scholen ‘strijden’ tegen elkaar om het project te winnen. Om te winnen moet je de meeste punten halen van iedereen. Er worden drie keer punten uitgedeeld, de eerste keer met het project idee, hier kan je maximaal 30 punten verdienen. De tweede keer met het projectplan, om maximaal 70 punten te behalen, en de laatste keer met de uitvoering van je plan, hier kan je 100 punten verdienen. In totaal kan je dus 200 punten verdienen. Het groepje met de meeste punten wint en mag dan het project aan de gemeenteraad presenteren.

 

Wij: Laura, Emma, Joeri, Jelle en Levy, leerlingen van Graaf Engelbrecht hebben gekozen voor het maatschappelijk probleem Fomo (fear of missing out). Fomo is de angst om iets te missen en het gevoel krijgen dat je iets mist waar andere mensen wel bij zijn, bijvoorbeeld niet bij een feestje zijn, en dan kan je het gevoel krijgen dat je gezelligheid mist met tot gevolg dat je overal bij wil zijn. Elke keer je kans pakken om erbij te zijn om niks te missen. En vooral met de opkomst van social media is dit een steeds groter probleem geworden. Onder jongeren is deze angst om iets te missen het grootst, maar ook zeker onder volwassenen is dit aanwezig.

 

Tijdens het vak geschiedenis is er door onze docent (C. van der Wulp) aandacht gegeven aan dit project. Als eerste moesten we het maatschappelijk probleem kiezen en we waren het allemaal al snel met elkaar eens dat het onderwerp Fomo ging worden, omdat dit een actueel best groot probleem is, vooral onder jongeren in de huidige maatschappij.

 

Jury

Nadat we het onderwerp hadden gekozen, gingen we op 26 oktober naar het gemeentehuis om ons idee te vertellen aan de jury. We werden eerst ontvangen met een lunch en daarna gingen we de raadszaal in. Hier mocht elke groep hun idee vertellen aan de jury. Vervolgens kregen we feedback en daarna had je even de tijd om je idee een beetje aan te passen en te verbeteren aan de hand van de feedback die je kreeg. Elke groep kreeg hier mentoren van de gemeente bij, die tot het einde je mentor blijven.

 

Mentor

Wij kregen als mentor Dion Sillen (hoofd van de Griffie). En met hem gingen we een aparte kamer in om ons idee duidelijker te laten overkomen en te verbeteren. Deze kamer zag er zeer bijzonder uit! We hebben veel besproken, waaronder dat door de coronapandemie Fomo erger is geworden, omdat je natuurlijk niet heel veel meer mocht doen buiten en met vrienden, maar ook dat Fomo eigenlijk een taboe is. Heel veel mensen hebben er last van, maar er wordt niet of nauwelijks over gepraat.

  

Taboe

Dus hebben we besloten dat we als plan eerst het taboe moeten doorbreken en daarna gaan we met behulp van experimenten, zoals kijken wat er nou gebeurt als een klas hier op Graaf 1 of 2 dagen zonder telefoon leeft.  Hoe ga je je voelen? Hoeveel gemiste berichten heb je? En zo kunnen we kijken of we Fomo kunnen verminderen.

 

Werkgroep Jeugd en Politiek

 

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven