Koken met Simone - Thaise gele curry met bloemkool en spinazie

01 december 2023     Redactie Simone Baars – Bron Jumbo

 

Een vega hoofdgerecht voor vier personen. Bereidingstijd 25 minuten. Laag in koolhydraten. Ook nu kunt u dit vegagerecht natuurlijk aanpassen. Voeg bijvoorbeeld kip, vlees naar keuze of vis naar keuze toe. Het blijft een lekker recept.

 

Bloemkool is van juni t/m november volop verkrijgbaar van Nederlandse bodem. Bloemkool bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Bloemkool is op diverse manieren te gebruiken in recepten.

 

Thaise gele currypasta wordt gemaakt door rode(!) currypasta te mengen met kurkuma (geel) en andere kruiden en is dus wat zachter en milder van smaak. De gele curry wordt, niet echt verrassend, gemaakt met gele chilipepers maar vooral met kurkuma. Gele currypasta wordt in Thailand 'Prik Gaeng Karee' genoemd. De gele curry wordt in Thailand vaak gegeten met kip, vlees of vis. In dit vega recept dus met tempeh.

 

Tempeh is een koek van sojabonen, afkomstig uit Indonesië. De bonen worden na het weken en koken behandeld met de schimmel 'Rhizopus Oligosporus'. Tempeh heeft na bereiding een lichtzure smaak. Het neemt andere smaken in een gerecht goed op en is daardoor zeer geschikt als ingrediënt in diverse gerechten. Tempeh en tofu lijken veel op elkaar maar tofu is gemaakt van een soort 'jonge kaas' gemaakt van gestremde sojamelk. Tempeh kun je niet rauw eten; wél frituren, (roer)bakken, grillen, stoven, koken en stomen.

 

Kokosmelk, ook wel klappermelk genoemd, is een ondoorzichtige, melkwitte vloeistof die wordt gewonnen uit het kiemwit van de volgroeide kokosnoten. Kokosmelk zit boordevol vitaminen en mineralen en is licht verteerbaar. Het bevat gezonde vetten en is een prima alternatief voor koemelk.

 

Spinazie is afkomstig uit het oude Perzië (nu Iran). Spinazie eet je op zijn best met een gekookt eitje, room, kaas, kip of vis. Spinazie is krachtvoer, zoals Popeye dit al jaren demonstreert. Spinazie is eenjarig en snel oogstbaar bij vochtig en koel weer. Spinazie is goed voor je ogen. Deze bladgroente is laag in koolhydraten en rijk aan onoplosbare vezels, goed voor de darmen dus. Tevens een bron van vitamines A, K, en B9 (foliumzuur). En ja, je kunt spinazie gerust opnieuw opwarmen, mits je de bereide spinazie direct na de eerste bereiding koel bewaart.

 

Ingrediënten

1 bloemkool, in roosjes; 3 el zonnebloemolie; 2 el Thaise gele currypasta; 1 blik kokosmelk (400 ml); 1 blik kikkererwten (ca. 300 ml), afgespoeld en uitgelekt; 1 zak gewassen spinazie (400 gram); 1 pak naturel tempeh (400 gram), in blokjes; eventueel knoflook; keukenrol; wok- of hapjespan en een kleine koekenpan.

 

Bereidingswijze

  1. Kook de bloemkoolroosjes in een pan met ruim kokend water in ca. 4 minuten beetgaar. Giet ze af en houd ze apart. Verhit intussen 1 el olie in een wok of een hapjespan en fruit de curry pasta 3 minuten zachtjes aan.
  2. Zet het vuur hoger, voeg de kokosmelk toe en breng het aan de kook. Voeg de bloemkoolroosjes en de kikkererwten toe. Voeg de spinazie in handzame porties toe. Schep regelmatig om tot de spinazie is geslonken.
  3. Verhit intussen in een kleine koekenpan de rest van de olie en bak in ca. 3 minuten de tempehblokjes krokant.

Voeg de tempeh toe aan de curry en serveer direct.

U kunt, naar eigen keuze ook nog rijst, aardappelen of brood erbij serveren.

 

Voedingswaarde per persoon

448 kcal; 24 gram vet, 8 gram verzadigd; 18 gram koolhydraten, 7 gram suikers; 14 gram vezels; 33 gram eiwit; 225 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Cabernet Sauvignon, droge witte wijn;

Frankrijk: Gewürztraminer, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Pinot Gris; Pinot Grigio, droge witte wijn;

Oostenrijk: Grüner Veltliner, droge rode wijn;

Frankrijk: Bordeaux; stevige rode wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Pinot Noir, soepele rode wijn;

Argentinië: Malbec, stevige rode wijn.

 

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven