Koken met Simone – Kipgoulash

10 november 2023     Redactie Simone Baars - Bron Dirk van den Broek

Een hoofdgerecht voor vier personen, zeer laag in koolhydraten en vetten! Bereidingstijd circa 30 minuten. Goulash of Goelasj is de Hongaarse nationale schotel en het is een soep. De sterk ingedikte variant is een vleesstoofpot. Er zijn veel varianten, bijvoorbeeld met rundvlees, schapenvlees of varkensvlees. Deze keer dus met kip.

 

Kipdijfilet is een deel van de kip met wat meer spiervezels en vet in vergelijking met de borstspier van de kipfilet. Daardoor is de kipdijfilet malser, sappiger en smaakvoller. Kipdijfilet bevat veel gezonde eiwitten en vetten; maar liefst 31 gram eiwitten per 100 gram! Perfect om je spieren te laten herstellen na de sporttraining of bij een minder goede lichamelijke conditie.

 

Tijm is een plant, maximaal 30 cm hoog met een zeer aromatische geur. De planten komen voor in het Middellandse Zeegebied en in Azië. Een drietal varianten komt ook in Nederland en België voor. Citroentijm is onder andere een variant die naar citroen ruikt en smaakt; erg lekker. Tijm is ook goed voor je gezondheid. In tijm zit namelijk tymol, wat goed is voor je luchtwegen. De bloemen en de bladeren worden daarom veel in hoestsiropen gebruikt. Tijm is een antioxidant en bevat vitamine K, ijzer, mangaan, calcium en vezels.

 

Magere spekreepjes zijn gemaakt van buikspek (varken). Het spek is gezouten en gerookt. Spek bevat veel mineralen als zink, magnesium en ijzer.

 

Ingrediënten

3 el olijfolie; 125 gram magere spekreepjes; 400 gram kipdijfilet, in grove stukken; 1 el milde paprikapoeder; 1 tot 2 el pikante paprikapoeder; 1 grote ui, gesnipperd; 2 rode paprika's, in stukken van ca. 3 cm; 2 gele paprika's, in stukken van ca. 3 cm; 2 el tomatenpuree; 1 el verse tijmblaadjes; 200 ml kippenbouillon; zout, peper en eventueel knoflook.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de olijfolie in een braadpan en bak de spekblokjes zachtjes uit. Schep de spekjes op een bordje. Bestrooi de kip met zout en peper en bak de stukken kip in het spekvet rondom bruin. Strooi de milde en pikante paprikapoeder erover en verdeel de ui en de paprika en eventueel knoflook tussen de kip, voeg de spekjes toe.
  2. Schep de tomatenpuree en de tijmblaadjes erdoor en schenk de bouillon erbij. Breng op matig hoog vuur aan de kook en laat de kipgoulash zachtjes in minimaal 30 minuten lekker sudderen. Laat het vocht verdampen tot de kip in een saus ligt. Lekker met pasta, aardappelpuree

 

Wilt u laag in koolhydraten blijven dan is bloemkoolpuree, knolselderijpuree of courgette sliertjes een prima alternatief. Frisse tip; verse ananas of bijvoorbeeld perzik uit blik. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

375 kcal; 24 gram vet, 7 gram verzadigd; 10 gram koolhydraten; 28 gram eiwit; 4 gram vezels.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, droge witte wijn;

Frankrijk: Pinot Gris, frisse witte wijn; Riesling, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Merlot, droge rode wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld; Cabernet Sauvignon, droge rode wijn; Carmenère, soepele rode wijn;

Argentinië; Malbec, volle rode wijn.

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven