Koken met Simone - Paprika gevuld met couscous

27 oktober 2023     Redactie Simone Baars - Bron Dirk van den Broek

 

Een vegetarisch hoofdgerecht voor vier personen. Laag in het vetgehalte. Bereidingstijd 20 minuten en 25 minuten in de oven. Eventueel, voor een niet-vegetarische versie; voeg runder-, lams-, of kipgehakt toe. Of kip-of vegastukjes vlees naar keuze!

 

De puntpaprika heeft een zoetere smaak dan de normale paprika. Heerlijk als snack, in een salade, gegrild of gevuld uit de oven, zie dit recept. Overigens is de paprika veganistisch én gluten- en lactose vrij. Ook lekker om rauw te eten. De zoete puntpaprika zit vol met vitamine C en heeft daardoor een belangrijke functie als antioxidant; bescherming voor je cellen en weefsels.

 

Couscous is grofgemalen durumtarwe uit Noord-Afrika. Het hiermee gemaakte griesmeel wordt via een droogtrommel omgevormd tot kleine bolletjes die worden gedroogd.

 

Artisjokharten... voor velen een niet zo heel gebruikelijk ingrediënt. Een artisjok is de bloemknop van een distel.

Als je hem verder laat groeien ontwikkelt deze zich tot een prachtige paarse bloem en is dan niet meer eetbaar.

Artisjok wordt gekweekt in warme landen als Egypte, Spanje, Italië en op Texel. Vers is de artisjok het lekkerst, echter niet goed verkrijgbaar. Neem vers dan een exemplaar met frisse, stevige bladeren die dicht op elkaar zitten. Zo niet, dan is dat een teken dat de knop te laat is geoogst. Gelukkig kun je ook met artisjokken uit blik lekkere gerechten maken. Dan zijn het wel artisjokharten. De groente is zacht van smaak, lichtjes bitter maar een perfecte smaakmaker in diverse gerechten. Je kunt ze grillen, koken, bakken, in salades, pasta of zelfs je pizza ermee beleggen. Artisjokharten bevatten veel vitamines A, B, C en foliumzuur. Ondersteunt de spijsvertering.

 

Feta is een Griekse kaas, gemaakt van schapenmelk, eventueel aangevuld met geitenmelk. Bevat veel calcium, vitamines B12, D en aminozuren en bevat weinig vet. Tezamen goed voor je botten en je darmen.

 

Ingrediënten

200 gram couscous; 100 gram diepvries tuinerwtjes; 2 artisjokharten uit blik, in stukjes; 4 rode puntpaprika's; 200 gram feta, verkruimeld; 3 el olijfolie; 50 ml water; zout en peper en optioneel knoflook. Een braadslee.

 

Bereidingswijze

  1. Meng de couscous in een kom, samen met de tuinerwtjes en de stukjes artisjok. Schep er wat zout, vers gemalen peper en 3 eetlepels olijfolie door. Schenk er zoveel kokend water bij dat de couscous net onder staat. Laat de couscous ca. 10 minuten wellen.
  2. Verwarm de oven voor op ca. 180 graden. Halveer de puntpaprika's in de lengte en verwijder de zaadjes. Maak de couscous met een vork rul en schep de helft van de feta erdoor.
  3. Schep de couscous in de paprika's, zet ze naast elkaar in de braadslee en strooi de rest van de feta erover. Schenk 50 ml water op de bodem van de braadslee. Bak de paprika's in de oven in ca. 25 minuten goudbruin en gaar. Lekker met een komkommersalade of brood naar keuze met bijvoorbeeld tzatziki.

 

Voedingswaarde per persoon

375 kcal/18 gram eiwit/11 gram vet, 9 gram verzadigd/48 gram koolhydraten/7 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Sauvignon Blanc, droge witte wijn;

Frankrijk: Riesling, droge witte wijn;

Frankrijk/Italie: Pinot Gris of Pinot Grigio, frisse, droge witte wijn;

Spanje/Italië: Verdejo of Verdecchio, frisse, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Pinot Noir, frisse rode wijn;

Frankrijk: Languedoc, droge rode wijn;

Frankrijk: Côtes du Rhône, droge rode wijn;

Spanje: Rioja, droge rode wijn;

Frankrijk: Côtes de Provence, frisse droge rosé.

 

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven