Bredase wereldprimeur: klarinet spelende androïde

11 oktober 2023     Redactie Alex De Vliegere – Fotografie Alex De Vliegere en Frank Herrebout

 

Een robot die eruit ziet als een mens die ook nog eens klarinet kan spelen. Het is een droom van Cornelis Jacobus van Oeckelen. In de negentiende eeuw, het tijdperk van de grote uitvindingen, ontwikkelt deze pianomaker uit Breda een van de eerste mensachtige robots ter wereld. Een muzikale androïde.

 

De pianomaker is geboren in een familie van orgelmakers. Samen met zijn vader onderhoudt hij in veel kerken in en rondom Breda de orgels. Het gezin van Oeckelen woont in het centrum van Breda. Cornelis zoekt een afgelegen ruimte om daar zijn droom waar te kunnen maken. Familieleden in de Haagse Beemden en Beek kunnen hem niet helpen. In Princenhage heeft hij meer geluk. Daar werkt hij in een afgelegen schuurtje in het diepste geheim aan zijn levenswerk. Een androïde, die klarinet kan spelen.

 

Wereldtournee

Als de machine gereed is kleedt van Oeckelen zijn zoon, zoals hij de androïde liefkozend noemt, in een zestiende eeuwse outfit en gaat ermee optreden in Nederland. Al ging dit vaak niet zonder slag of stoot, omdat het publiek meestal niet geloofde dat het echt een machine was. Ze scheurden dan de kleding van de robot om te controleren of het toch niet een mens was die klarinet speelde. Desondanks oogst het duo veel succes. Zoveel dat Cornelis besluit met zijn androïde op tournee te gaan. Hij reist af naar Nederlands-Indië en de Verenigde Staten van Amerika. Er gebeurd onderweg van alles. In de film ‘De droom van de androïde’ komt het allemaal aan bod.

 

 

HBNieuws – Modern Prinsenbeek redacteur Geert Dekkers speelt de rol van Cornelis van Oeckelen in dit interessante docudrama. Compleet met baard en snor transformeert Dekkers zich tot een personage uit 1839. De androïde wordt vertolkt door Chris van Kuijk. Deze krijgt het voor elkaar om tijdens een optreden als humanoïde robot niet een keer met zijn ogen te knipperen.

 

Michael Jackson

De Amerikaan John Gaughan vertelt in de film alles over zijn restauratie van de androïde klarinettist. De ervaring die Gaughan heeft opgedaan als ontwerper van bijzondere decors voor popsterren als Alice Cooper en Michael Jackson komt daarbij goed van pas. De gerestaureerde androïde is nog niet zo lang geleden teruggekeerd naar zijn vaderland. In Utrecht kon het publiek opnieuw kennis maken met de robot. Hierna keerde het apparaat terug naar Amerika.

 

 

Leo van Maaren en Frank Herrebout uit Amsterdam besluiten een film te maken over dit opmerkelijke verhaal. In de rolprent zien we hoe Cornelis van Oeckelen in zijn schuurtje te Princenhage zijn meesterwerk maakt. En wat de bezoekers in het Utrechtse museum niet zagen laten Leo en Frank in hun film opnieuw tot leven komen: een optreden van Cornelis met zijn androïde klarinettist, aangekleed in een van zijn kenmerkende renaissancekostuums. Om het optreden zo authentiek mogelijk te maken werd een filmset opgebouwd in het prachtige Avenuetheater in de Bredase Waterstraat. Voor een volle zaal met in negentiende eeuwse stijl aangeklede figuranten lieten Geert Dekkers en Chris van Kuijk het opmerkelijke duo nog een keer tot leven komen.

 

Voorstelling

Op zondag 15 oktober biedt het Stedelijk Museum Breda de bezoekers de gelegenheid de film te bekijken. Regisseur Leo van Maaren vertelt over de achtergronden van het boeiende verhaal. En er is live muziek van klarinetkoor Mo6 onder leiding van Pieter Zwaans. Het anderhalf uur durende spektakel vangt aan om 14.00 uur.

 

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven