Kunst over én in het water tijdens De Expeditie

25 juni 2024     Ingezonden door Stichting KOP

KOP Expeditie 1Kunstenaars werken samen met het waterschap en het archeologisch depot om interactieve belevingen te ontwikkelen voor BredaWandelt.

Boekentip van de bieb – De geur van regen

25 juni 2024     Redactie HenriĆ«tte Loosen

Boekentip De geur van regenDeze maand geef ik als tip: De geur van regen, een roman van Alka Joshi. Een roman over het bewogen leven van een jonge Indiase vrouw in het Parijs van de jaren ’70.

Eerste presentatie Gezondheidsvisie Breda

24 juni 2024     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

Gezondheidsvisie Breda vapenGedurfd, gezond en gelukkig. Gezondheid is iets waar iedereen mee bezig is en het is ook belangrijk voor iedereen. Breda werkt al aan drie doelen met een ‘G’ en daar komt nu een vierde bij. Met dit doel wil Breda werken aan handvatten voor een gezonde leefstijl voor alle nu 187.000 bewoners van Breda, tot in 2040.

Koken met Simone - Kabeljauwpakketje met charmoula

15 september 2023     Redactie Simone Baars - Bron Dirk van den Broek

Dit visgerecht wordt gemaakt met charmoula. Een bbq-gerecht voor vier personen; gluten- en lactosevrij en zeer laag in koolhydraten! Bereidingstijd 10 minuten, 30 minuten wachten, daarna 10 tot 15 minuten op de bbq. Heeft u geen bbq bij de hand, het vispakketje kan ook in de oven bereid worden! 180 graden, ca. 15 tot 20 minuten.

 

Wat is charmoula?

Het is een Marokkaans- Noord-Afrikaanse marinade of saus die gebruikt wordt voor het marineren van vis, vlees of kip. Een charmoularecept varieert van familie tot familie en iedereen verklaart zijn/haar recept als de enige echte! Meestal worden in charmoula olijfolie, verse kruiden zoals peterselie en koriander, citroen, knoflook, peper en komijn gebruikt. Vooral door de komijn heeft deze saus een bijzondere smaak. Charmoula zelf maken is niet moeilijk; om de saus te maken gebruik je een vijzel, of, nog makkelijker, een keukenmachine. De pittige saus is ook lekker over (gegrilde) groenten, door couscous, en zelfs door pasta. Van koriander kun je ook een heerlijke korianderpesto maken.

 

Saffraandraadjes staan ook bij de ingrediënten (verkrijgbaar in de supermarkt of de toko, ook in poedervorm). De draadjes zijn de gedroogde uiteindes van de stempels van de saffraanbloem. Iedere bloem heeft drie stempels die met de hand worden geoogst en gedroogd. Er zijn 150 duizend bloemen nodig om een kilo saffraandraadjes te produceren. Verder bloeit de saffraankrokus in de herfst en dan maar ongeveer acht dagen! Daarom is saffraan zo kostbaar. Saffraan wordt aan gerechten toegevoegd om ze een zoete, licht bittere smaak te geven. Saffraan (dieprood) geeft de gerechten ook een sterke felgele kleur!

 

Meer dan 80 procent van alle saffraan wordt geproduceerd in Iran. Andere producenten zijn Spanje, Italië, India, Griekenland en Marokko. De krokusplant gedijt dus goed in het klimaat rond de Middellandse Zee! Saffloer (ook wel valse saffraan genoemd) of kurkuma zijn een alternatief, enkel voor wat betreft het geven van de kleur, niet van de smaak.

 

Ingrediënten

1 el gemberwortel, geraspt; 1 el pikante paprikapoeder; 1 envelopje saffraandraadjes; 2 tl gemalen komijn; 2 rode uien, gesnipperd; 1 grote teen knoflook, fijngehakt; 2 el bladpeterselie, fijngehakt; 2 el verse koriander, fijngehakt; het sap en de rasp van een 1/2 citroen; 100 ml olijfolie; 2 pakken kabeljauwfilet, ca. 500 gram; 1 gele of groene paprika, in dunne reepjes; 6 cherrytomaten, gehalveerd; peper; zout. Aluminiumfolie.

 

Bereidingswijze

  1. Begin met de charmoula; meng in een kom de gember, paprikapoeder, saffraan, komijn, versgemalen peper, ui, knoflook, peterselie, koriander, citroenrasp- en sap. Schenk al roerend de olijfolie erbij. Laat de charmoula 30 minuten staan, zodat de smaken goed kunnen inwerken. U kunt de charmoula zo laten of vermengen in een keukenmachine.
  2. Verdeel de kabeljauw in vier gelijke stukken. Wrijf de stukken kabeljauwfilet in met een beetje zout en daarna elk met 1 eetlepel charmoula. Leg elk stuk kabeljauw op een stuk aluminiumfolie en verdeel er de paprikareepjes en de tomaatjes erover. Vouw het folie om de kabeljauw dicht tot een pakketje.
  3. Leg de pakketjes op de bbq en laat de vis in ca. 10 tot 15 minuten gaar worden. Leg de pakketjes op borden en vouw ze open. Sprenkel er nog wat charmoula over. Serveer de rest van de charmoula erbij. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

355 kcal/24 gram eiwit/26 gram vet, 4 gram verzadigd/5 gram koolhydraten/2 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Sauvignon Blanc, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Pinot Gris, droge witte wijn;

Spanje: droge sherry!

Frankrijk: Merlot, droge rode wijn;

Spanje: Rioja, volle rode wijn.

Terug Schrijf reactie

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Er zijn geen berichten aanwezig

 

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven