Koken met Simone - Frietje Rendang met atjar

08 september 2023     Redactie Simone Baars – Bron: Jumbo

Een hoofdgerecht voor 4 personen, bereidingstijd 25 minuten, ca. 3,5 uur wachten, daarna nog 30 minuten oventijd.

 

In dit recept wordt de riblap gebruikt. Dit is de meest malse runderlap. Dit vlees wordt gesneden uit de dikke rib, oftewel de voorste ribben van het rund. Deze zitten in de buurt van de hals van de koe. Ietsje vetter dan de ‘gewone’ runderlappen en sukadelappen.

 

Rendang is van oorsprong een Minangkabous gerecht dat overal in Indonesië geserveerd wordt, meestal ter ere van gasten van een ceremoniële bijeenkomst. Minangkabou is een taal die door ca. 6,5 miljoen mensen gesproken wordt op een deel van West-Sumatra en Maleisië.

 

Atjar

Atjar is een zuur (bij)gerecht van de Indische-, Indonesische- en Maleisische keuken. Atjar zit boordevol verse groenten en atjar betekent dan ook ‘gemengd zuur’. Het is makkelijk zelf te maken van veel, liefst verse harde groenten: azijn, suiker, kurkuma; 200 gram bloemkoolroosjes, 200 gram gemengde paprika reepjes, 1 kleine courgette, 100 gram wortelsliertjes, 100 gram komkommer in blokjes, 100 gram witte ui in ringetjes, 75 gram witte kool in fijne sliertjes. 450 ml water, 450 ml azijn, 1 koffielepel kurkuma, 80 gram suiker (of vervangende zoetstof).

Doe water, azijn, suiker, kurkuma in een ruime pan breng het aan de kook. Voeg dan alle groenten toe, breng het nogmaals aan de kook en zet het vuur uit! Schep het geheel over in glazen (weck)potten. Belangrijk!: zorg dat de potten goed schoon zijn! Niet te moeilijk, hè? Oké, nu verder met het frietje rendang!

 

Ingrediënten

500 gram riblappen; zelf neem ik minstens 1 kilo, weet u, het is hetzelfde werk, u kunt wat overblijft lekker invriezen en voor een volgende keer maken met rijst, boontjes, kool, gewokte groenten; 2 el (wok)olie; 1 bakje bamboe Rendang, ca. 95 gram; 1 zak verse frietjes, 1 kg, voorgebakken, uit de koeling; 1 pot atjar tjampoer... 410 gram of zelf maken (zie bovenstaand recept), peper, zout, knoflook; bakpapier.

 

Bereidingswijze

  1. Snij de riblappen in blokjes van 1,5 bij 1,5 cm.
  2. Verhit de olie in een braadpan en bak het vlees in 4 tot 5 minuten rondom aan. Voeg de bamboe toe en bak dit 1 minuut mee. Voeg 300 ml water toe en laat dit zeker 3 uur sudderen met de deksel op de pan totdat het vlees mals is. Je kunt de rendang natuurlijk ook al een dag van tevoren bereiden.
  3. Verwarm de oven voor tot 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel er de friet over. Bak de frietjes in 30 minuten knapperig.

 

Eet de frietjes met de rendang erover, serveer met de atjar tjampoer apart, kroepoek, naar eigen keuze een frisse salade en/of spercieboontjes (sambalboontjes) of haricots verts. Eet smakelijk! 

Tip: Schenk de mayonaise om met wat inmaakvocht van de atjar en een klein beetje ketjap manis (zoet) en serveer bij de frietjes.

 

Voedingswaarde per persoon

721 kcal; 31 gram vet, 8 gram verzadigd, 73 gram koolhydraten, 17 gram suikers, 11 gram vezels, 32 gram eiwit.

 

Wijntip

Frankrijk: Elzas, Gewürztraminer, droge witte wijn;

Frankrijk: Elzas, Riesling, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Pinot Gris, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Pinot Noir, droge rode wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Merlot, droge rode wijn;

Frankrijk: Beaujolais, droge rode wijn;

Duitsland: Spätburgunder, rode wijn;

Italië: Valpolicella; volle rode wijn.

 

 

Lezersreactie:

 

Beste redactie, lieve Simone,
Hierbij een foto van de Minang Kabauhuisjes die we vorig jaar erfden van mijn schoonvader. Hij nam ze ruim 70 jaar geleden als souvenir mee uit Indonesië en heeft ze al die jaren gekoesterd. En nu doen wij dat, genietend van het lekkere rendangrecept van Simone. Leuk om te weten dat dat ook daar vandaan komt.
Hartelijke groeten Saskia de Kroes

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven