Koken met Simone - Snelle Harira

01 september 2023     Redactie Simone Baars - Bron Dirk van den Broek

 

Snelle harira, Marokkaanse kikkererwtensoep. Een hoofdgerecht voor vier personen. Lactosevrij. Bereidingstijd 30 minuten. Tip: verderop in dit bericht een vegan recept met kikkererwten, namelijk chocolademousse! Bijzonder én lekker. Deze tip komt van mijn vriend, chef-kok, die onder andere veel gerechten maakt voor diverse allergieën.

 

Allereerst, weet u , misschien is het niet écht het seizoen voor soep, echter, een goede soep smaakt eigenlijk altijd wel, nietwaar? Lekker met Marokkaans brood, stokbrood, of brood naar eigen keuze... misschien met een frisse salade.

 

Kikkererwten

Een eenjarige plant. In Anatolië wordt de kikkererwt al meer dan achtduizend jaar geteeld. Van daaruit werd de kikkererwt verspreid naar het Middellandse Zeegebied en Italië. De kikkererwt is een peulvrucht en is ontzettend gezond. Lijkt op een blanke hazelnoot en groeit met twee erwten tegelijk in een peul aan een struik. Kikkererwten zijn het hoofdbestanddeel van gerechten als humus en falafel. Gedroogde kikkererwten kunt u na aankoop het beste bewaren op een droge, koele, donkere plek. Kikkererwten hebben een licht nootachtige smaak en zijn zowel koud als warm te eten. Kikkererwten zijn prima als vleesvervanger!

 

Ingrediënten

3 el olijfolie; 300 gram biefstukreepjes; 1 grote ui, gesnipperd; 1 el (biologische) gember, geraspt; 1 el Ras el Hanout; 1 el bloem; 1 liter tomatensap; 1 blik kikkererwten 400 gram; sap van een halve citroen; 4 el bladpeterselie en/of koriander, fijn gehakt.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de olijfolie in een soeppan en bak de biefstukreepjes rondom bruin. Verdeel de ui, gember en ras el hanout tussen het vlees en bak al omscheppend nog 2 minuten.
  2. Strooi de bloem erover en voeg al roerend het tomatensap toe. Roer ook de kikkererwten met vocht, citroensap, peterselie en/of koriander, zout en peper erdoor. Breng de soep al roerend aan de kook en laat 15 tot 20 minuten zachtjes doorkoken.

 

Voedingswaarde per persoon

330 kcal/24 gram eiwit/14 gram, 2 gram verzadigd/23 gram koolhydraten/7 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Sauvignon Blanc, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, droge witte wijn;

Duitsland: Riesling Halbtrocken, droge witte wijn;

Portugal: Dao Grao Branco; droge witte wijn

Frankrijk: Cabernet Sauvignon, droge rode wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Shiraz, soepele rode wijn;

Spanje: Rioja, volle rode wijn;

Portugal: Dao Grao Tinto, droge rode wijn

 

De tip

Wist u dat u van het vocht van het sap van de kikkererwten (uit blik dus!) een vegan chocolademousse kan maken? Ja dus! Ingrediënten; donkere chocolade, ca. 500 gram, 1 liter vegan slagroom, opklopbaar, 1 liter vocht van de kikkererwten, suiker naar smaak.

 

De slagroom opkloppen, met suiker naar smaak, dan de chocolade smelten, au bain marie. De gesmolten, behoorlijk afgekoelde maar nog vloeibare chocolade met de slagroom mengen... daarna het vocht van de kikkererwten opkloppen als eiwit, met suiker naar smaak. Als laatste het vocht toevoegen aan de chocolade met slagroom. Koud zetten in de koelkast. Ben benieuwd naar uw bevindingen. Eet smakelijk!

 

 

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven