Koken met Simone - Polenta met knolselderij, champignonragout en basilicumolie

25 augustus 2023     Redactie Simone Baars - Bron Jumbo

Een vegan hoofdgerecht voor vier personen. Bereidingstijd 40 minuten + ca. 30 minuten oventijd. Een gerecht dat íets langer tijd nodig heeft als dat u van mij gewend bent, maar, wel heel lekker!

 

Polenta is een traditioneel Noord- Italiaans gerecht van gemalen graan. Het kan geserveerd worden als pap of puree. Vroeger werd polenta gemaakt van verschillende graansoorten, maar nadat vanuit Zuid-Amerika maïs in Italië was geïntroduceerd, kwam daar griesmeel voor in de plaats.

 

Polenta betekent zoiets al verpulverd. De smaak is vrij neutraal, vergelijkbaar met aardappelpuree. Je kunt het op smaak maken met peper/zout/vegan kaas en bijvoorbeeld koken in groentebouillon in plaats van water. Polenta bevat veel vezels (goed voor onze darmen), vitamine B1, foliumzuur en magnesium (goed voor onze botten). De maïsgries bevat geen gluten.

 

Knolselderij is supergezond. Bomvol vitamine C, goed voor je weerstand. Knolselderij kun je tot drie weken bewaren op een koele (12 tot 15 graden) donkere plaats. Ook een aangesneden knolselderij bewaar je een week in vershoudfolie in de koelkast. Rauwe knolselderij kun je invriezen, wel even 2 tot 4 minuten blancheren.

 

Ingrediënten

1 knolselderij; 100 ml milde olijfolie; 1 groentebouillonblokje; 200 gram maïsmeel voor polenta; 400 gram champignons; 1 el bloem; 1 beker plantaardige variatie op kookroom (250 ml), als u vega wilt koken, anders de gewone kookroom; 1 bakje basilicum of vers van een plantje.

Bakplaat, bakpapier en een staafmixer.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de knolselderij. Het makkelijkste is om eerst grote plakken snijden en de plakken dan in blokjes van ca. 1,5 cm. Verdeel de knolselderij over de bakplaat met bakpapier. Besprenkel het met 1 el olie en rooster de blokjes ca. 30 minuten in de oven, ik zet de oven na het voorverwarmen op 180 graden.
  3. Breng intussen 1,2 liter water met het bouillonblokje aan de kook. Voeg het maïsmeel toe en roer met een garde tot een gladde polenta. Kook het zachtjes nog ca. 15 minuten op laag vuur.
  4. Snij intussen de champignons in kwarten. Verhit 1 el olie in een pan en bak de champignons 5tot 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en bak dit 1 minuut mee. Schenk er de kookroom bij en roer tot een gebonden ragout. Breng op smaak.
  5. Haal intussen de basilicumblaadjes van de takjes. Houd een paar blaadjes achter ter garnering. Doe de rest van de blaadjes in een maatbeker en schenk er de overgebleven olie bij en pureer met een staafmixer.
  6. Om te serveren, eerst de polenta, dan de champignonragout, dan de knolselderij en besprenkel met de basilicumolie. Garneer met de achter gehouden basilicum blaadjes. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

569 kcal/33 gram vet, 5 gram verzadigd/51 gram koolhydraten, 2 gram suikers/12 gram voedingsvezel/11 gram eiwit/1,5 gram zout/275 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, droge witte wijnen;

Frankrijk of nieuwe wereld: Cabernet Sauvignon, droge rode wijn;

Spanje of nieuwe wereld: Tempranillo, droge rode wijn;

Italië: Chianti, Valpolicella, droge rode wijnen.

 

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven