Urban Jungle Safari

30 juli 2023     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

 

 

Zo’n vijfhonderd wandelaars hebben de vierdaagse van Breda Wandelt gelopen en konden op zaterdag 15 juli, met blije gezichten, hun speldje in ontvangst nemen. Je kon kiezen uit drie verschillende loopafstanden: acht, twaalf of zestien kilometer. 

 

Verduurzaming

 Dit jaar was het thema verduurzaming. De locaties en/of stempelposten die onderweg worden aangedaan hebben allen, op verschillende manieren, met het thema te maken. De wandelaars hebben zich met accessoires uitgedost in het thema. Zo zijn er veel met bloemen op hun hoeden en zelfs speciaal gemaakte hesjes met een complete bloementuin. Een gehaakte aap met een t-shirtje met daarop het logo van de vereniging was ook een bezienswaardigheid.

 

Esther en Yvon, die uit de Haagse Beemden komen, hebben ook goed uitgepakt. Ze hebben beiden een jurk aan met bloemen en ook bloemen op hun hoeden. Vorig jaar liepen ze voor het eerst de vierdaagse mee en waren daar goed over te spreken. Bij grotere evenementen sluiten ze zich weer aan, zoals met kerst en nu weer met deze vierdaagse. Ze wandelen samen en hebben veel plezier.

 

De eerste dag is de start en finish bij Boerderij Wolfslaar op de Zero Waste Camping, die daar voor korte tijd is neergestreken. De camping is niet bedoeld om te kamperen, maar om mensen te inspireren. De tentjes vormen een marktje met tweedehands campingspulletjes en je kunt er kampeertips met elkaar uitwisselen.

 

De route gaat door het Ulvenhoutse bos en prachtige natuur richting Ulvenhout. Daar komen ze onder andere langs de Karkooi Boekenclub. Dat is een ruilbieb en ontmoetingsplek, gerund door vrijwilligers. Bij museum Paulus van Daesdonck kom je in grootmoeders tijd en bij de Groenkazerne (voormalige brandweer) is er informatie over de energiezuinige woningen die daar worden gebouwd. Dan is het letterlijk door een oude stadsbus wandelen, waar je een versnapering mee kan nemen. Verder wandelend komen ze bij de dagverrijking op Landgoed Nuwenhuys. Daarna gaat het richting Breda Beach, naast zwembad Wolfslaar waar je terecht kunt voor beachvolley en beachtennis.

De wandeling gaat net voor de finish nog richting de Warmoezerij Wolfslaar. Langs het pad staat met trots nog een enkele bewaard gebleven oude esdoorn. De Warmoezerij is één van de eerste initiatieven van de Bredase stadslandbouw.

 

Nieuwe fiets

Dag twee start bij Belcrum Beach, het stadsstrand van Breda. Terwijl de wandelaars over de brug bij Pier15 lopen, springt een groep jongeren en kinderen, om beurten van de brug af. Al is van bruggen springen bij wet verboden, het is wel leuk om naar de soms buitelende sprongen te kijken. Via de MotMot Gallery en Poppodium Phoenix gaat de wandeling naar de Groene buurtjes in een straat in de Belcrum. Er zijn in die wijk zo’n honderd perkjes aangelegd door de gemeente, middels een wijkdeal. Het is aan de bewoners om voor het onderhoud te zorgen.

De wandeling gaat verder via Voedselbos Liniepark en Coffeelab (flexwerkplek) naar Westerpark. Via de Lunet gaat het richting het metaalrecycling bedrijf Stolwerk, alwaar een rondleiding is.

 

Gids Nicky vertelt het verhaal met veel passie. Nicky: “Het kan zomaar zijn dat van het metaal dat op die berg ligt, jouw nieuwe fiets wordt gemaakt.” Het vliegtuig dat je bij dit bedrijf ziet is de laatste nieuwe Fokker100, maar heeft nooit gevlogen. De wandeling loopt verder langs ’t Zoet, de Baai en via het terrein van het creatieve bedrijventerrein Stek, waar ondernemers toekomstbewust innoveren en inspireren. Daarna gaan de wandelaars weer terug naar Belcrum Beach. Daar kunnen de voetjes in het zand tot rust komen.

 

Dag drie en vier starten en finishen de lopers bij Ingenhousz, wat voor verbinding, inspiratie en aandacht staat. Het gebouw is van oude charme tot nieuwe beleving omgebouwd.

 

De wandeling begint langs de vijfentwintig symbolen op de gevelpanden van de Haagdijk. Die vertellen wat de oorspronkelijke bestemming van het pand was. Langs de verticale tuin, boven parkeergarage De Barones wandelen ze door het ontwikkelingsgebied De Nieuwe Mark en langs circulaire winkel Parels. Hier is een ruilkast voor boeken en ook voor planten en stekjes.

 

Dan komen de wandelaars langs een bruisende en levendige hotspot, Breda Botanique, in het omgebouwde rijksmonument de Chassékazerne. Een plek waar groen letterlijk en figuurlijk naar binnen getrokken wordt.

 

De wandeling gaat verder langs het beeld Plantman richting Heusdenhout door het Epelenbergpark. Dan gaat het richting centrum waar de wandelaars bij Onstage Experience uitkomen. Hier stap je in de wereld van dance muziek, dj’s en artiesten. Met deze muzikale belevenis ontdek je de artiest in jezelf en anderen. Via de Weerijs gaat de route naar het beginpunt.

 

Kauwgomballenautomaat

 Op dag vier wordt er niet in de avond maar in de ochtend en middag gewandeld. In de avond is er een afsluitfeest met loterij. Via het Mertesempark komen de wandelaars langs het Wilhelminamonument. Dan gaat het richting de Heuvel langs het Carillon op het Monseigneur Nolensplein en langs de Aa en Weerijs naar het Zaartpark.

 

Een wandelaarster die verpleegster is geweest, vond het bijzonder dat haar dit mooie stukje natuur nooit is opgevallen toen ze nog in het voormalige ziekenhuis Langendijk werkte. Via het Mastbos komen de wandelaars uit langs de Mark en ze lopen via de wijk Boeimeer over de cultuurhistorische balkbrug, de Hirdesbrug. Vanwege het bijzondere materiaalgebruik van deze brug heeft het grote architectuurhistorische waarde.

 

De wandelaars komen daarna langs verschillende ‘kunstwerken’ zoals de kauwgomballenautomaat, de Leeuw van Breda, diverse muurschilderingen en een boom met wonderlijke voorwerpen erin. Dan is er de keus om drie tuinen te bezoeken. Het Kapucijnenhof, Park Valkenberg en de Willem Merkxtuin, waarna de wandeling richting de Grote Kerk gaat. In de Grote Kerk zijn er speciaal voor Breda Wandelt optredens van onder andere The Singing Circle. En dan volgt daar de binnenkomst. De wandelaars krijgen een welverdiend speldje en gladiolen.

 

Cadeautje

 De organisatoren van Breda Wandelt, Parilla en Jikke, kunnen terugkijken op weer een geslaagde vierdaagse. Jikke: “We mogen in onze handen knijpen voor het goede wandelweer.” Samen met de inmiddels veertig vrijwilligers hebben ze veel wandelaars zich toerist in eigen stad kunnen laten voelen. Dit door de wandelingen te combineren met ontdekkingen, verhalen, horeca, gezelligheid en verbinding.

 

Er zijn vanuit de wandelaars alleen maar woorden van lof. Van 'gezellig', 'prachtig', 'genoten' en 'verrassend om dit te ontdekken', tot 'geweldig' en 'een cadeautje om hier aan mee te kunnen doen'. Heel wat bewoners uit de Haagse Beemden, die hebben meegedaan aan de vierdaagse, zijn een ervaring rijker en hebben deze dagen veel kunnen leren op het gebied van verduurzaming.

Terug Schrijf reactie

Uw advertentie hier? Dat kan!

^ Naar boven