Stadsverwarming niet duurder dan gas!

21 juli 2023     Redactie Jolande Rommens-Musquetier - afbeelding Pixabay

Op Facebook is een pagina te vinden met de bovengenoemde titel met een oproep die gaat als volgt: "Oproep aan alle bewoners in de Haagse Beemden die zijn aangesloten op stadsverwarming, om in actie te komen". Dit om te eisen dat 'stadsverwarming niet duurder dan gas is', zoals in de Warmtewet is vastgelegd, wordt waargemaakt. En niet vier keer zo duur. Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie heeft veel te hoge maximale tarieven goedgekeurd (die dus in strijd zijn met de Warmtewet).

 

Achter deze Facebookpagina zitten Erik Bouw en Paul Welschen. Met Paul Welschen gaan we in gesprek voor meer informatie.

 

Wat is stadsverwarming?

Stadsverwarming is een duurzaam alternatief voor gas. Het is het hergebruik van restwarmte afkomstig uit elektriciteitscentrales, grote fabrieken of afvalverbrandingsoven voor het verwarmen van huizen en andere gebouwen. Of het is met behulp van zonnecollectoren, biomassacentrales, oppervlaktewater of een warmtepomp warmte creëren. Deze warmte kan worden gebruikt voor het verwarmen van de woning en het voorzien van warm water. Stadsverwarming wordt ook wel warmtenet genoemd. Onze stadsverwarming in Breda komt van de Amer Centrale.

 

De historie en het probleem anno 2023

In september 1978 is de gemeenteraad van Breda, met drie tegenstemmen, akkoord gegaan met de aanleg van de stadsverwarming. Burgemeester en wethouders garanderen dat de afnemers niet duurder mogen uitkomen dan de afnemers die op zolder een eigen cv-installatie hebben staan.

 

Het is duidelijk dat anno 2023 met de bijzondere situatie met betrekking tot de energieprijzen, er sprake is van een zeer nadelige positie van de afnemers van stadsverwarming en dat deze situatie waarschijnlijk in de verdere toekomst zich zal kunnen blijven voordoen.

 

Wat zijn de feiten?

"De prijs van Ennatuurlijk voor de levering van warmte is 78,30 euro per Gigajoule, de gasprijs van Essent omgerekend naar Gigajoule is per 1 april 46,40 euro en Eneco 58,24 euro, en per 1 juli rond de 40 euro."

 

"Bij een verbruik van 50 Gigajoule en rekening houdende met compensatieprijsplafond door de overheid, betaalt de inwoner van Breda met stadsverwarming op basis van deze jaarcijfers, ondanks de prijscompensatie ruim 1000 euro teveel. Het verschil wordt nog aanzienlijk groter als we kijken naar de tarieven die leveranciers van dynamische kostprijs (zoals AMWB) rekenen", aldus Welschen.

 

"In Breda zijn ruim 20.000 huishoudens aangesloten op stadsverwarming, waarvan naar schatting 60 procent een verbruik heeft boven het prijsplafond (37GJ). Zelfs huishoudens die onder het prijsplafond blijven, betalen dan vele honderden euro’s teveel", claimt Welschen.

 

Wat heeft de actiegroep tot nu toe gedaan?

Welschen vertelt: "Ik heb een klacht ingediend bij de ACM (Autoriteit Consument & Markt) die de maximumprijs van stadverwarming vaststelt. Deze gaf aan niets te kunnen doen. omdat de wet voorschrijft dat de tarieven voor een heel jaar worden vastgesteld. Dat de tarieven eind vorig jaar zijn vastgesteld op basis van een denkbeeldig model omdat er op dit moment geen vaste contracten werden aangeboden, maakt blijkbaar niets uit. Men wijst erop dat Ennatuurlijk vrij is om zelfstandig de tarieven te verlagen, immers stadsverwarming maakt voor een heel klein deel gebruik van gas.

 

Vervolgens zijn diverse omroepprogramma’s aangeschreven, waarbij Radar inderdaad een programma aan dit onrechtvaardige feit besteed heeft. De minister gaf in dit programma aan dat hij er niets aan kon veranderen. Feit is wel dat de overheid nu bijna 400 miljoen prijscompensatie betaalt aan de landelijke leveranciers van stadsverwarming terwijl dit niet gehoeven had als deze leveranciers hun prijs hadden verlaagd.

 

Vervolgens zijn er brieven uitgegaan naar de Tweede Kamerfracties van SP, PvdA en Pieter Omtzigt. Alleen deze laatste heeft gereageerd met de mededeling dat zijn agenda te vol zat met andere onderwerpen.

 

Gelet op de beslissing van de gemeenteraad om haar inwoners slechts een mogelijkheid te bieden voor warmte-afname, namelijk de stadsverwarming en er geen andere uitwijkmogelijkheid is, heb ik de raadsleden van Breda tweemaal aangeschreven dat dit probleem urgent is en opgepakt moet worden. Slechts 1 korte reactie heb ik terugontvangen.

 

Op 13 april heb ik daarom gesproken in de gemeenteraad. Het College moet haar verantwoordelijkheid nemen en Ennatuurlijk en de landelijke overheid aanspreken om de tarieven per 1 juli te verlagen. De raadsleden onderstreepten de ernst van de situatie, maar ik heb geen concrete actie vernomen.

 

Ten slotte heb ik verschillende kranten benaderd om aan dit probleem aandacht te schenken. Zo ook, zelfs tweemaal BN deStem. Men heeft geweigerd, onduidelijk waarom. Ook bestaande bewonerscollectieven stadsverwarming Ennatuurlijk in Tilburg en Eindhoven pakken dit nog niet op."

 

Hoe nu verder?

De huidige tariefstijging is onaanvaardbaar, de warmte werd toch in grote mate geleverd door restwarmte van industrieën die anders verloren zou zijn gegaan en nauwelijks door gas. Stadverwarming Purmerend rekent 25 euro per Gigajoule, in vergelijking met landen om ons heen rekenen wij het dubbele.

 

Wat kunnen de inwoners van de Haagse Beemden met stadsverwarming doen?

Welschen vervolgt zijn verhaal: "Mijn ervaring leert dat hoewel een ieder het probleem onderschrijft er niets gebeurt en de tarieven veel te hoog blijven. Omdat het gemeentebestuur de beslissing voor stadsverwarming genomen heeft met de garantie dat die de gasprijs niet zou overstijgen, is de eerste stap dat de inwoners hun onvrede aan het gemeentebestuur kenbaar maken en aanspraak gaan maken op een financiële compensatie ter grootte van het prijsverschil.

 

Men kan ook overwegen deze kwestie aan te kaarten bij de rechtsbijstandverzekering.

In het onderzoek naar de tariefstelling van stadsverwarming door de Algemene Rekenkamer 24 april 2007, is de hoofdconclusie dat de tarieven voor stadsverwarming niet onafhankelijk en objectief tot stand komen en dat toezicht hierop ontbreekt. Daardoor hebben afnemers van stadsverwarming geen garantie dat ze niet duurder uit zijn dan wanneer zij via een eigen gasaansluiting in hun energievoorziening hadden kunnen voorzien.

 

De belangen van verschillende afnemers van warmte-energie zijn onvoldoende beschermd. We zouden in Breda tot een inwonerscollectief Stadsverwarming kunnen komen dat zich daadkrachtig opstelt ten opzichte van het gemeentebestuur en Ennatuurlijk.

 

Indien men interesse heeft kan men zich bij mij melden. Die kan via email: paulwelschen50@gmail.com. Laat in elk geval van je horen!

 

F: Stadsverwarming niet duurder dan gas

Terug Schrijf reactie

Reacties:

27 november 2023 - 12:25:33
Johan Krooshof

Hoi! Ik kom dit bericht nu pas tegen. Ik ben woonachtig in de Haagse Beemden en ook ik ben piswoest over de tarieven die ons gerekend worden door Ennatuurlijk. Pure diefstal! Kan ik nog wat doen? protestbrieven schrijven? En hoe hebben jullie onderbouwd dat de stadsverwarming duurder is dan wanneer ik gas zou hebben gebruikt? gr, Johan Krooshof.

28 oktober 2023 - 18:32:21
Bert

Ik denk dat het probleem in den Haag zit. Daar ligt m.i. een warmtewet die totaal niet van deze tijd is te verstoffen.

 

Ieder jaar opnieuw moeten wij als de gasprijs op het hoogste niveau is, een enorm bedrag gaan betalen voor ‘restwarmte’ en dat een jaar lang.

 

Bert

26 september 2023 - 11:03:45
C.Bos Jonkers

Na 35 jaar in de Hoge Vught gewoond te hebben en van stadsverwarming afhankelijk geweest te zijn waren er ook al problemen over de prijs en nu woon ik al 20 jaar in het centrum en gebeurt het weer.

 

Toen lukte het niet en nu heb ik er ook weinig vertrouwen in. Maar ik ondersteun de klacht wel.

Buienradar

 

 

Het weer vandaag in de Haagse Beemden

 

 

^ Naar boven