Koken met Simone - Chicken Nacho's

16 juni 2023     Redactie Simone Baars – Bron: Jumbo

Een hoofdgerecht voor vier personen. Bereidingstijd 20 minuten en ca. 10 minuten oventijd. Dit gerecht kan ook zonder vlees gemaakt worden, bijvoorbeeld met vega kipstukjes of vega gehakt. Voor de dagen met weinig tijd, of met de warmte is dit een lekker, voedzaam en kleurrijk feestje op tafel.

 

Nacho's zijn een gerecht uit de Texmex keuken. Deze benaming werd gebruikt om de Mexicaanse inwoners van Texas (de Tejanos) aan te duiden. Pas later is men deze etensstijl Texmex gaan noemen. Texmex is eigenlijk een kruidenmix die bestaat uit sterke aromatische kruiden. Nacho's worden zowel als hoofdgerecht als snack gegeten. Het gerecht bestaat uit tortilla chips, bedekt naar keuze met bijvoorbeeld jalapeño, kaas, vlees, ui, olijven, chorizo, maïs en bonen.

 

Avocado is een vruchtgroente. Hij wordt bij de groenten ingedeeld omdat hij meestal als groente wordt gegeten. Hij telt dus mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag. Het vet in de avocado is voornamelijk oliezuur, een onverzadigd vet. Onverzadigd vet verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed.

Tip: Als je de avocado in kleine stukjes snijdt of er guacamole van maakt, kun je het invriezen. Voeg wat citroensap toe tegen het verkleuren. Maximaal acht maanden houdbaar.

 

De Cheddar kaas (Lekker vers kopen bij de kaasboer), is een gele tot oranjegele, wat pittig smakende harde kaas! (gemaakt van koemelk). Oorspronkelijk alleen gemaakt in Cheddar, een dorp in het Engelse Somerset. De kaas rijpt daar in grotten waarin de temperatuur, vocht- en lichtomstandigheden zeer constant zijn. Cheddar bevat wat meer zout en vet. Wél een delicatesse. Genieten dus, maar met mate!

 

Ingrediënten

1 zak nachochips, ca. 200 gram; 1 el olijfolie; ca. 350 kipgehakt of een vega variant; 100 geraspte Cheddar, naar eigen smaak mag ook meer; 1 avocado; 500 gram (1 emmertje) snacktomaatjes mix); bakpapier.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel er de chips over.
  2. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak het kipgehakt in ca. 5 minuten rul. Breng op smaak met zout en peper en eventueel knoflook en verdeel dit over de chips. Bestrooi met de Cheddar en zet dit 5 minuten in de oven.
  3. Snij de avocado in blokjes en halveer de tomaatjes. Verdeel de tomaatjes over de nacho's en zet het nog 5 minuten in de oven. Verdeel de avocado erover, naar eigen keuze eventueel nog olijven, jalapeños, geraspte kaas, koriander, ui, chorizo, kidneybonen.

Toch ‘n salade erbij? Frisse komkommer salade. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

585 kcal/37 gram vet, 11 gram verzadigd/36 gram koolhydraten, 6 gram suikers/4 gram voedingsvezel/25 gram eiwit/163 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk: Elzas; Gewürztraminer, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Pinot Grigio, droge witte wijn;

Frankrijk: Provence, Côtes de Provence, droge rosé;

Frankrijk of nieuwe wereld: Shiraz, soepele droge rode wijn.

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven