Wijkagent Niek Appeldoorn

03 juni 2023     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

Politiemensen zetten zich dagelijks opnieuw in voor onze veiligheid, handhaving, opsporing en hulpverlening bij nood. De Haagse Beemden en Prinsenbeek is één van de vier clusters die onder het basisteam Weerijs vallen. Basisteam Weerijs bestrijkt het gebied Etten-Leur, Zundert en een deel van Breda.

 

Basisteam Weerijs werd in 2020 verkozen tot het beste politieteam van Nederland vanwege hun enorme energie, positieve insteek van de teamleden, ook wanneer de gevaarzetting hoog is en de creatieve aanpak van de totale veiligheidsproblematiek. Ze werken keihard, hebben een uitstekende samenwerking met ketenpartners, gaan uitdagingen aan en denken in kansen en oplossingen. (Ketenpartners zijn onder andere gemeentes, woningbouwverenigingen, hulpverleningsinstanties en Boa’s).

 

Wie werken er in de wijk

In het cluster Haagse Beemden/Prinsenbeek werken wijkagenten Max Gorsira (Gageldonk en Kievitsloop), Niek Appeldoorn (Kesteren en Muizenberg), Remco Snijders (Heksenwiel, Kroeten, Overkroeten en Asterd), Erik Jan Bosma en Yvonne Groeneveld (Prinsenbeek) met elkaar samen. De vrolijke, spontane Niek Appeldoorn komt gezellig voorrijden op zijn motor. Voor het maken van een foto mogen de lichten zelfs even aan. Na eerst werkzaam te zijn geweest in Oosterhout en de Hoge Vucht, is Niek zomer 2022 in Gageldonk/Kievitsloop gekomen. Zo’n twee maanden geleden komt hij als wijkagent in Kesteren/Muizenberg. Het bevalt hem prima. Hij vindt het mooie aan deze wijk dat de gemeente een stapje extra zet, vanwege de kwetsbaarheid van deze wijk.

 

Wat is een wijkagent?

De tienjarige Dwayne wil graag weten wat nu eigenlijk een wijkagent is. Niek: “Een wijkagent kent de bewoners uit de wijk, de ondernemers en de spelende problematieken. Ik ben hier nog maar kort en weet nog niet alles, maar ik ben de schakel in de wijk. Ik kan snel verbindingen leggen met de juiste mensen. Dat is de kracht van een wijkagent die de ogen en de oren van de wijk is. Daarnaast worden we nu veel breder ingezet, voor bijvoorbeeld noodhulp in het hele gebied Weerijs.”

 

Iedere wijk heeft zijn eigen problematiek. Een wijkagent heeft het overkoepelende overzicht. Hij weet wat er speelt en bekijkt waar hij iets mee moet of kan. Geregeld werkt hij ook samen met hulpverleners om problemen met drugsoverlast, verwarde personen of geluidsoverlast goed op te lossen. Er worden contacten met scholen onderhouden en daar waar nodig wordt jeugdproblematiek overgedragen aan een specialist op dit gebied.

 

De zevenjarige Amina wil graag weten wat een wijkagent doet als een kind een snoepje steelt. De wijkagent zal dan in gesprek gaan met het kind en de ouders/verzorgers worden er bij betrokken. Worden er veel dingen gestolen of duurdere dingen, dan zal de schade ook vergoed moeten worden aan de winkel of eigenaar.

 

Wanneer kinderen ouder zijn worden ze, daar waar nodig, doorgezonden naar Bureau Halt. Mogelijk komt het stelen of andere dingen die niet mogen door problemen thuis, op school of binnen een vriendengroep. Niek: “Het is ook onze taak om te kijken hoe we mensen aanpakken, door breder naar het geheel te kijken. Kunnen we het af met een gesprek met zo’n persoon of moet er meer gebeuren.”

 

Steeds meer Lev’s in het straatbeeld

Alle Lev’s (Licht Electrische Voertuigen) die elektrisch aangedreven zijn, dan wel motorisch, moeten door de RDW (Rijks Dienst Wegverkeer) goedgekeurd zijn, om ze te mogen gebruiken op de openbare weg. En… ja, je moet zestien jaar zijn om zo’n fietsje of stepje te mogen besturen. Ze mogen ook niet harder dan 25 km per uur. De voertuigen die je koopt bij elektronicazaken en niet voldoen aan de regels van de RDW, mogen alléén op eigen terrein gebruikt worden.

 

Je komt ze steeds meer tegen in het verkeer en ze brengen velen in gevaar, omdat de regels niet worden gehandhaafd. Zoals het er nu naar uitziet komt er in het najaar of begin 2024 nieuwe wetgeving omtrent de steeds meer in het straatbeeld komende Lev’s. Later worden de regels Europees gelijk getrokken. Ook in de landen waar de Lev’s nu nog verboden zijn.

 

Wat is het doel van Niek in deze wijk?

Niek: “Mijn doel en uitdaging is om de wijk veiliger te maken, maar dat kan ik zeker niet alleen. Mijn voorganger Max heeft al veel goede dingen gedaan. Er zijn dingen te doen die liggen met name op preventie. Veel dingen kunnen ook vanuit de burgergedachte zelf al gedaan worden.” Alertheid geeft gelegenheidsboeven geen kans. Een bewoner die zijn auto bewust niet afsluit, uit angst voor een ingeslagen raam, geeft daarmee alles voor het grijpen. Aanstekers, zonnebrillen, kinderspeelgoed, alles is voor gelegenheidsboeven te gebruiken om er geld van te maken. Er zijn veel wijkgenoten die hun auto niet op slot doen. De zomer komt er weer aan. Hoe makkelijk is het om gauw even een boodschapje te gaan doen, terwijl je je achterdeur open laat staan, je bent toch zo terug. Dit kan helaas echt niet meer in deze tijd.

 

Cameradeurbellen en melden

Preventiemiddelen als cameradeurbellen zijn erg belangrijk om te weten wat er speelt in de wijk en als bewijs. Middels camerabeelden zijn er al heel wat inbraken in de wijk opgelost. Bij een woordenwisseling/bedreiging, die wordt gezien als man tegenover man, kunnen beelden als bewijs dienen en kan er iets mee gedaan worden.

 

Een ander preventiemiddel is melden. Mensen zijn nieuwsgierig van aard, maar gebruiken deze gave niet om te melden wat ze zien of horen. Je voelt je een klikker, je bent mogelijk bang voor represailles en maakt je ervan af in de hoop dat anderen het voor je oplossen. Echter de politie kan er dan niets mee. Het incident kan uw woongenot en dat van uw medebewoners goed verstoren. Als meerdere mensen het incident melden, is het duidelijk dat er aandacht voor moet komen. Zo weet de wijkagent wat er speelt in de wijk. Meld altijd precies wat u gezien heeft. Dat u twee auto’s ziet staan, zegt niets. Heeft u daadwerkelijk gezien dat de inzittenden dingen aan elkaar doorgeven, is dat wel waardevol.

We moeten het samen doen, melden helpt daarbij enorm.

 

Facebook: Politie Basisteam Weerijs

 

 

Terug Schrijf reactie

In beeld

^ Naar boven