Dodenherdenking donderdag 4 mei 2023

29 april 2023     Ingezonden bericht

19.00 uur R.K. Kerk Maria ten Hemelopneming, Prinsenbeek. Aansluitend herdenking en kranslegging bij de Vredeskapel in Prinsenbeek. De jaarthema-tekst in 2023 is: Leven met oorlog.

 

Dit jaar heeft Natascha van Weezel, auteur, filmmaker en columnist, de jaarthema-tekst geschreven, getiteld: “Nieuwsgierigheid naar de ander”. Dit op uitnodiging van het Nationaal Comité ter inspiratie van allen die een herdenking of viering organiseren op of rondom 4 en 5 mei. Zie voor de volledige tekst onderstaande website.

 

Prinsenbeek en de Dodenherdenking

Het Comité Dodenherdenking Prinsenbeek wil graag iedere inwoner van Prinsenbeek uitnodigen op 4 mei aanwezig te zijn bij deze plechtige herdenking. Om 19.00 uur wordt een herdenkingsdienst gehouden in de R.K. Kerk O.L.Vrouw ten Hemelopneming met medewerking van het Ceciliakoor. De dienst wordt voorgegaan door pastor Ed de Kever en predikante Ds. Anna van der Meij. Na de dienst wordt een stille tocht gehouden naar de Vredeskapel, voorafgegaan door Harmonie Amor Musae, die de Marche Funèbre speelt.

 

Tijdens de herdenking bij de kapel zal de heer Martin Rasenberg, beheerder van het Begijnhof Breda en voorzitter van Harmonie Amor Musae Prinsenbeek, een korte lezing houden. Na het blazen van de Last Post wordt door alle aanwezigen twee minuten stilte in acht genomen. Deze plechtige stilte wordt gevolgd door het zingen van het Poolse en het Nederlandse volkslied. Hierna worden kransen gelegd door familie van Poolse Oud-strijders en door de vertegenwoordiger van het Stadsbestuur, namens de Gemeente Breda.

 

Fien van Nijendaal, leerling groep 8 van basisschool Montessori+, draagt een gedicht voor en legt aansluitend met haar zus Jet uit groep 7 een krans namens de Prinsenbeekse bevolking, begeleid door een comitélid. Na de kransleggingen draagt Wijnand Bouman, 4 mei-comitélid, een gedicht voor. Het Comité nodigt hierna alle aanwezigen uit een persoonlijke bloemenhulde te brengen in de Vredeskapel. Voor deze bloemenhulde worden door het Comité, zoals gebruikelijk, ter plaatse kosteloos voldoende bloemen beschikbaar gesteld.

 

Aansluitend zal Prinsenbekenaar Mos Mosquira het Pools Partizanenlied zingen en op zijn accordeon spelen.

Het neerhalen van de vlaggen geschiedt ceremonieel door leden van de Scouting Prinsenbeek. Na de herdenking worden alle deelnemers uitgenodigd voor een gezamenlijk kopje koffie in de kerk. Het Comité Dodenherdenking Prinsenbeek hoopt op deze wijze aan de Prinsenbeekse bevolking de mogelijkheid te bieden respect en dankbaarheid te tonen voor allen die hun leven gaven voor onze vrijheid.

 

W: 4en5mei.nl

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven