Koken met Simone - Romige kip en bloemkoolstoof

28 april 2023     Redactie Simone Baars – Bron: Dirk van den Broek

Een glutenvrij hoofdgerecht (kan ook vegetarisch) voor vier personen. Bereidingstijd 25 minuten en 20 minuten oventijd. Dit echt smakelijke gerecht wordt bereid met bloemkool, maar dit kan zeer goed worden vervangen door broccoli.

 

Een portie bloemkool bevat 77 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Tevens veel vitamine K, proteïne, magnesium, fosfor, vezels, foliumzuur en kalium. Bloemkool bevat weinig vetten, maar veel vezels en water; behoorlijk verzadigend! Broccoli is net wat gezonder, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K.

In dit gerecht wordt zilvervliesrijst geserveerd; ook smakelijk is aardappelpuree of knolselderijpuree (laag in koolhydraten).

 

Ingrediënten

1 prei/250 gram champignons/50 gram hazelnoten, optioneel!/ca. 20 gram verse peterselie/2 el olijfolie/4 kipbraadsticks, kipfilets of kipdijfilets of kip vervanger/250 ml slagroom, vers of houdbaar/1 el pittige Dijon mosterd/400 gram bloemkool roosjes/300 gram zilvervliesrijst. Ovenschaal.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de prei goed en snij deze in halve ringen. Snij de champignons in kwarten. Hak de hazelnoten grof en snij de peterselie fijn.
  2. Verhit de olie in een koekenpan en bak de kip in ongeveer 2 minuten bruin. Neem de kip uit de pan en leg deze in de, een beetje ingevette ovenschaal. Bak in het achtergebleven bakvet de champignons 5 minuten op hoog vuur. Voeg de prei toe en bak dit drie minuten mee. Voeg de slagroom en mosterd toe, breng op smaak met peper en zout.
  3. Verdeel de bloemkoolroosjes (ik kook ze even kort voor) tussen de kip in de ovenschaal en schenk de champignonroomsaus erbij. Bestrooi de kip, indien gewenst, met de hazelnoten en bak dit gerecht in ca. 20 tot 25 minuten gaar. Garneer met de verse peterselie, serveer met rijst, aardappel- of knolselderijpuree (laag in de koolhydraten). Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

770 kcal/40 gram vet, 17 gram verzadigd/62 gram koolhydraten, 7 gram suikers/37 gram eiwit/8 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Merlot, droge rode wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Pinot Noir, soepele droge rode wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Chenin Blanc, droge witte wijn;

Italië: Spumante, Sec (droog) of demi sec (halfdroog), mousserende witte wijn.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven