Koken met Simone – Paastaarten

07 april 2023     Redactie Simone Baars – Bron Dirk van den Broek

 

Vandaag en morgen, drie korte recepten... lekker voor de paasdagen? Taarten en mousse. We beginnen met: ricottaschnitt. Een taart als nagerecht of lekker bij een kopje koffie of thee. Acht dikke plakken, bereidingstijd 25 minuten. Een makkelijk en snel te bereiden aangeklede cake met ricotta.

 

Ricotta is een witte, zachte en frisse Italiaanse kaas van koeien- of schapenmelk met een milde en zacht-zoete smaak. Ricotta bevat een laag zout- en vetgehalte.

 

Ingrediënten

1 sinaasappel; 75 gram pure chocolade; 150 gram gedroogde abrikozen; 250 gram ricotta; 1 boerencake (ca. 600 gram); 250 ml slagroom; 3 el poedersuiker; 1 zakje slagroomversteviger.

 

Bereidingswijze

  1. Rasp de schil dun van de sinaasappel en pers de sinaasappel uit. Hak de chocolade in stukjes en knip de abrikozen in kleine stukjes. U kunt ook kiezen voor citroen en gedroogde mango. Roer in een kom de ricotta met een vork rul en meng de sinaasappelrasp, de chocolade en 3/4 van de abrikozenstukjes erdoor.
  2. Snij de cake in de lengte in drie lagen en besprenkel ze met sinaasappelsap. Leg de onderste, (brede) laag op een plank en strijk de helft van het ricottamengsel erover uit. Dek af met de bovenste laag en druk iets aan.
  3. Klop in een kom de slagroom met de poedersuiker en slagroomversteviger stijf. Bestrijk de cake met een pannenkoekmes of spatel aan de bovenkant en de zijkanten royaal met slagroom. De laag hoeft niet helemaal glad te worden.
  4. Strooi de resterende stukjes abrikoos in een reep over de bovenkant en garneer met de sinaasappelschilslierten of bijvoorbeeld ook met chocoladeschaafsel, hagelslag.

Laat het smaken Vrolijk Pasen!

 

Voedingswaarden per plak

530 kcal/33 gram vet, 22 gram verzadigd/48 gram koolhydraten/ 8 gram eiwitten en 4 gram voedingsvezel.

 

 

Taart 2: Appelkaneeltaart van eierkoek

Een taart als nagerecht of lekker bij een kopie koffie of thee. Vier punten, bereidingstijd 25 minuten en 1 à 2 uur opstijven in de koelkast. Eierkoeken zijn luchtige, ronde koeken die gemaakt worden van eieren, zoetstof, bloem, rijsmiddel, citroensap en zout. Als extra kunnen toevoegingen worden gebruikt zoals melk en/of rozijnen.

 

Ingrediënten

3 blaadjes gelatine; 2 eierkoeken; 1 stevige appel; 50 ml vers geperst sinaasappelsap; 1 tl kaneel en 1/4 tl voor het bestuiven; 200 ml halfvolle vanillekwark; poedersuiker; 1 springvorm van 10 - 12 cm doorsnede.

 

Bereidingswijze

  1. Week de blaadjes gelatine 5 minuten in een kom met ruim koud water. Zet intussen de rand van de springvorm op een kleine, platte schaal. Leg er een eierkoek in met de bolle kant naar boven. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Rasp de appel en meng een eetlepel sinaasappelsap en de kaneel erdoor.
  2. Verwarm de rest van het sinaasappelsap in een kleine steelpan. Knijp de blaadjes gelatine uit en los ze van het vuur af al roerend op door het hete sap. Laat dit mengsel even afkoelen. Het moet wel vloeibaar blijven.
  3. Doe de vanillekwark in een kom en roer het gelatinemengsel en de geraspte appel erdoor. Schep de appelkwark op de eierkoek in de springvorm, verdeel het mengsel in de hele vorm en strijk de bovenkant glad.
  4. Leg nu de laatste eierkoek met de platte kant naar beneden op de kwark en druk iets aan. Laat de taart zo in de koelkast 1 tot 2 uur stevig worden.
  5. Verwijder voor het serveren de springvormrand en strooi poedersuiker en wat kaneel op de bovenkant en snij de taart in vier punten. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per punt

135 kcal/2 gram vet, 1 gram verzadigd/24 gram koolhydraten/5 gram eiwit/1 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Mocht u de taarten als nagerecht eten dan kunt u daar zeker een lekker glaasje wijn bij drinken!

Frankrijk: Champagne, brut, demi sec;

Spanje: Cava, brut demi sec;

Italië: Prosecco/Spumante, brut , demi sec;

Portugal: Vinho Verde, frisse witte wijn met een lichte bubbel.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven