50 jaar arbeidsmigratie in Nederland; het leven van een gastarbeider

31 maart 2023     Ingezonden door gemeente Breda – Foto Johan van Gurp/Stadsarchief

 

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw ontstond er in Nederland een groot gebrek aan arbeidskrachten. Nadat men eerst (gast)arbeiders uit landen als Italië, Spanje, Joegoslavië, Griekenland en Turkije had aangetrokken, kwam er eind jaren zestig een stroom van arbeiders uit Marokko op gang.

 

Zij werkten bij grote bedrijven als Philips, Ford, Fokker en bedrijven in Breda zoals de Etna, Hollandse Kunstzijde Industrie en Hispano Suiza. Zonder hen was de Nederlandse economie nooit zo sterk geworden als dat die nu is.

 

Marike de Nobel, wethouder inkomen en cultuur: “50 jaar geleden al kwamen er mensen naar Breda op zoek naar een veilige haven of een baan om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Soms met een enkele tas of koffer. De komst van nieuwe Bredanaars heeft in al die jaren gezorgd voor nieuwe culturen en meer diversiteit; een verrijking voor de stad. De expositie geeft ons met unieke foto’s een mooie inkijk in de migratie van vijftig jaar geleden. Het biedt daarmee meer inzicht in onze collectieve geschiedenis.”

 

Project '50 jaar arbeidsmigratie in Nederland’

Sahin Yildirim, initiatiefnemer van het project: “In de jaren zestig werd nog gedacht dat gastarbeiders weer terug zouden gaan naar hun land van herkomst, het zou niet permanent zijn. Uiteindelijk besloten velen zich permanent in Nederland te vestigen. Ons doel met dit unieke project is diverse groepen mensen, westers en niet-westers, gelovig, niet gelovig etc. bij elkaar te brengen, wederzijdse cultuurinteresses opwekken en dialoog te bevorderen. We willen daarnaast onze collectieve geschiedenis in Nederland vastleggen en overdragen aan een nieuwe generatie.” Yildirim vervolgt: “Migratie-educatie is een cruciaal onderdeel in de strijd tegen discriminatie en uitsluiting. Onze collectieve geschiedenis in Nederland na de Tweede Wereldoorlog mag aan geen enkele leerling voorbijgaan.”

 

 

Voor iedereen toegankelijk

Nieuwe Veste staat voor een inclusieve samenleving. Als huiskamer van de stad staat de Nieuwe Veste voor een huis vol verhalen van en voor iedereen. Samen met het Stadsarchief maken ze dit deel van de Bredase geschiedenis zichtbaar. Ze geven informatie, delen kennis en plaatsen dit in een context met hun collectie door leestips en een presentatietafel in de bibliotheek om verdieping te geven arbeidsmigratie in Breda. Het is deze geschiedenis die de basis is en kleur geeft aan onze huidige samenleving in Breda.

 

Opening

De tentoonstelling wordt op vrijdag 31 maart 2023 om 19.30 uur feestelijk geopend door burgemeester Paul Depla en wethouder Marike de Nobel in Nieuwe Veste. Schrijver Ali Şerik geeft een lezing over zijn boek ‘Land van weemoed, epos van een verloren generatie’, dat gaat over de eerste generatie gastarbeiders uit Turkije. De avond wordt afgesloten met een hapje en een drankje (rekening houdend met de ramadan). U bent van harte welkom deze opening bij te wonen! Meld u daarvoor aan bij Atlas Cultureel Centrum via info@atlascultureelcentrum.nl.

 

Oproep

Stadsarchief Breda en Nieuwe Veste hechten er veel waarde aan om ook de ervaringen van deze groep inwoners van Breda te delen en goed in de collectie van het Stadsarchief vertegenwoordigd te hebben en zijn daarom op zoek naar verhalen van Bredase arbeidsmigranten. Heeft u materiaal zoals foto’s, documenten en contracten die u ter beschikking wil stellen, stuur dan een e-mail naar info@stadsarchiefbreda.nl. Of kom langs op dinsdag 11 of 25 april. Tussen 10.00 en 16.00 uur is er iemand van Stadsarchief Breda aanwezig bij de expositie om uw vragen te beantwoorden of materiaal in ontvangst te nemen.

 

Expositie 50 jaar arbeidsmigratie in Nederland.

1 april t/m 1 mei, Nieuwe Veste, Molenstraat 6.

Gratis toegankelijk tijdens openingstijden van Nieuwe Veste.

 

W: nieuweveste.nl

W: stadsarchief.breda.nl

Terug Schrijf reactie

Aspergeboerderij Schalk - Prinsenbeek 23-03-24 tm 23-06-24

Boerderijwinkel van de Kieboom - Ponyfeestje 08 mrt -

Flyer ponyfeestje

^ Naar boven