Profielwerkstukavond Graaf Engelbrecht

18 maart 2023     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

 

De jaarlijkse profielwerkstukavond is ‘onbetwist de mooiste avond van het jaar’. De leerlingen van havo 5 en atheneum 6 hebben binnen het gekozen profiel een werkstuk volbracht en brengen dit in de openbaarheid tijdens deze markt, met aansluitend hierop korte voordrachten.

 

Op het programma staan de inloop, een kort welkomstwoord en vrij rondlopen op de markt, gevolgd door presentaties van de werkstukken. Tijdens de voordrachten door de studenten worden zenuwen en professionaliteit danig op de proef gesteld. Ten slotte volgt de prijsuitreiking: bioscoopbonnen!

 

Rector Carin Janssen: “De school maakt een mooie en goed beheersbare groei door. Er is een plafond, maar we hebben nog bescheiden ruimte voor groei en het gebeurt ook. Dat stemt tevreden.” Ook het LOOT-concept levert een positieve bijdrage aan de school. Een LOOT-school biedt een vergaand aangepaste lesprogrammering aan scholieren die er in hun ‘vrije tijd’ een topsportcarrière op na houden.

 

Lindsay van Zundert

 

Zo treffen we kunstschaatsster Lindsay van Zundert. Zij plaatste zich als eerste Nederlandse kunstschaatsster in 45 jaar voor de Olympische Winterspelen. Dat komt niet vanzelf en daarnaast ook nog een middelbare schoolopleiding afronden is geen kleinigheid. Haar werkstuk ging over het vergaren van financiële steun bij sportactiviteiten.

 

De markt beslaat een groot aantal stands, onder te verdelen in diverse profielen, zoals geschiedenis, alfavakken, en opvallend veel economie. Bij de eerste stand, ‘beleggen’, wordt de vraag voorgelegd: welke van de zes vormen is het beste: Aandelen, Goud en Zilver, Crypto, Vastgoed, Spaarrente of Obligaties. Edelmetaal komt uit het onderzoek als betrouwbaarst naar voren. Op de foto (rechtsboven): Julius Janssen, Rick de Brouwer en Sam van Gils met docent Berry Jansen. Verder zijn er bijdragen over bierbrouwen, dromen, drugsmisbruik, bacteriën die ons bedreigen en onvoorzien actueel… ASML!

 

 

Romeinen, VOC, Auschwitz, Nederlands Indië

Groepsbegeleider voor het profiel geschiedenis Christian van der Wulp: “Geschiedenis is het mooiste vak.”

Sylvano Giesbergen en Renze Westerink presenteren: ‘Hoe is het Romeinse Rijk tot stand gekomen?’ Sylvano speelde als jochie met Playmobil, het liefst met het setje Romeinen. Er volgt een verbluffende opsomming van feiten en keizers. De jongens hebben maar een paar minuten spreektijd. Wat opvalt is dat het destijds een multiculturele samenleving was. Ze tonen de klassenpiramide: keizer, senaat, grootgrondbezitters, plebejers en onderop de grootste groep: de slaven.

 

 

Kaj van der Wel maakte een studie over de realiteit van de wapenhandel. Kogels zijn geld! Dan zijn er nog de zwarte gaten: “Ik was vroeger zijn oppasoma, nu is hij mijn oppaskleinzoon, leuk hè”, zegt de 88-jarige oma van Iwan Kuijpers die een onderzoek naar zwarte gaten ingesteld heeft. “Alles verdwijnt daarin”, zegt oma.

 

Winnaars

Het als beste gekozen project in de groep havo-5: ‘Het Ottomaanse Rijk’ door Eren Bogutekin en Rafik Mitalsi. Zij ‘shinen’ met echte replica’s van rijk bewerkte antieke zwaarden en sabels en een onvervalste lederen Kagy-helm die met trots door Rafik gedragen wordt. De Oorspronkelijke Turken kwamen vanuit Centraal Azië naar Turkije. Het woord ‘Turkije’ betekent machtig/sterk. De Selcuken werden overmeesterd (ca. 1100). Het grote kalifaat dat lange tijd bestond, omdat het onoverwinnelijk was, is uiteindelijk ten gevolge van corruptie en geloofsdiversiteit verslagen. De laatste Ottomaanse overwinning was tijdens de slag bij Gallipoli in 1915.

 

Als winnaars in de groep vwo-6 komen Joss Ruedisueli en Lieke Heeren met hun ‘premature geboortes’ uit de bus.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven